Procjenjuje se da oko 12,2% žena ima problema s menopauzom prije 45. godine života te je objavljena pilot studija o uspješnom korištenju PRP (platelet rich plasma), plazme bogate trombocitima, u prijevremenoj menopauzi.

Sjeverno-američko društvo za menopauzu, eng. The North American Menopause Society (NAMS) prije dvadesetak dana izdalo je priopćenje vezano za uspješno korištenje PRP, (platelet rich plasma), plazme bogate trombocitima u prijevremenoj menopauzi. Referiraju se na malu, ali obećavajuću pilot studiju kolega s Tajvana objavljenu u znanstvenom časopisu Menopause. Procjenjuje se da oko 12,2% žena ima problema s menopauzom prije 45. godine života te je to, obzirom na produžavanje životnog vijeka s jedne strane, a odgađanje rađanja djece s druge strane, veliki problem. Kolege su uspjele korištenjem PRP uz dodatak gonadotropina (lijekovi koji se inače koriste u pomognutoj oplodnji), kod 11 od ukupno 12 žena koje su sudjelovale u studiji, izazvati menstruaciju. Kod njih 6 su uspjeli izvesti i IVF (postupak izvantjelesne oplodnje), a kod jedne žene je došlo do uspješne klinički potvrđene trudnoće. Studija ima mali ispitivani uzorak te su potrebna buduća veća i detaljnija istraživanja te dugoročnije praćenje rezultata, ali veliki je to uspjeh imajući na umu da se dosad na brojne načine bez puno uspjeha godinama pokušava pomoći tom postotku relativno mladih žena s velikim problemima.

U našoj bolnici već niz godina uspješno koristimo Lipogems postupak kao najsuvremeniju tehnologiju kojom se obrađuju autologne stanice masnog tkiva u svrhu liječenja ozljeda ili oštećenja specifičnog tkiva. Ovim postupkom dobiveno mikrofragmentirano masno tkivo, ubrizgava/injicira se u dijelove tijela gdje postoji indikacija, kako bi se potaknuli regenerativni procesi, a time i izlječenje. Autologne stanice masnog tkiva su, pojednostavljeno rečeno, “korak dalje” u odnosu na PRP, tj. imaju puno veću učinkovitost od PRP-a pa je sukladno tome za očekivati da će se u skoroj budućnosti moći još više pomoći ženama s prijevremenom menopauzom i eventualnom trudnoćom u toj dobi korištenjem ove metode.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina također nudimo našim pacijentima kombinaciju terapije autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva (Lipogems®) i terapije trombocitima bogatom plazmom (PRP), tzv. metodu „Activated Mesenchymal Pericyte Plasma“ (AMPP®), inovativni i minimalno invazivni postupak, zasad u ortopediji.

Više o samom postupku pročitajte u blogu: AMPP® - terapija stanicama iz masnog tkiva i trombocitima bogatom plazmom

Radujemo se budućem korištenju ovog sustava, ne samo u ortopediji, nego i u ginekologiji te drugim granama medicine.

Za više informacija javite nam se s povjerenjem!

Izvori:

Experimental treatment offers hope of fertility for early menopausal women

The North American Menopause Society (NAMS)| 31 March 2021

Platelet-rich plasma may restore ovarian function in early menopause

Healio | 31 March 2021

Resumed ovarian function and pregnancy in early menopausal women by whole dimension subcortical ovarian administration of platelet-rich plasma and gonadotropins

Menopause | 29 March 2021

Pošaljite poruku: