Nova studija stoga pokazuje da određeni dodaci prehrani mogu negativno utjecati na preživljavanje te treba biti oprezan u preporučivanju posebnih dodataka.

Krajem prošle godine u  časopisu Clinical Oncology, voditeljica istraživanja dr.sc. Ambrosone i suradnici s prestižnih američkih sveučilišta i klinika objavili su istraživanje u kojem upozoravaju na oprez  pri suplementaciji određenih dodataka prehrani koji se koriste za vrijeme kemoterapije. Ovo istraživanje potvrđuje i prethodna medicinska uputstva koja savjetuju opreznu upotrebu bilo kakvih  dodataka, osim multivitamina, za pacijente oboljele od raka koji su podvrgnuti kemoterapiji. Rezultati ukazuju da je upotreba bilo kojeg dodatka antioksidanata (vitamini A, C i E; karotenoida; koenzim Q10) i prije i za vrijeme liječenja bila povezana s povećanim rizikom od recidiva za 41%. Ova studija stoga pokazuje da određeni dodaci prehrani mogu negativno utjecati na preživljavanje te treba biti oprezan u preporučivanju posebnih dodataka, uključujući vitamin B12, željezo i omega-3 masne kiseline. Autorica ističe da osobe kod kojih je dijagnosticiran rak trebaju razgovarati sa svojim liječnicima o tome  da trebaju li uzimati vitamine ili druge dodatke. Preporuka je, a i moguće je da se preporučena doza vitamina i minerala, uključujući i antioksidanse unese kroz zdravu i uravnoteženu prehranu, čak i dok se prolazi kroz cikluse kemoterapija.

Zašto su nam antioksidansi bitni?

Sustav obrane antioksidansa vrlo  je složen u neutralizaciji slobodnih radikala. Antioksidansi su kemikalije koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa. Tijelo stvara neke antioksidante koje koristi za neutralizaciju slobodnih radikala. Ti antioksidanti se nazivaju endogeni antioksidanti. Međutim, tijelo se oslanja i na vanjske (egzogene) izvore, prvenstveno prehranom, kako bi dobilo ostatak antioksidansa koji su mu potrebni. Ti egzogeni antioksidanti obično se nazivaju dijetalnim antioksidansima i nalaze se najviše u voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama. Ako je organizam optimalno opskrbljen vitaminima i mineralima kako bi mogao proizvoditi vlastite antioksidanse, i ako je hrana koju čovjek jede bogata prirodnim antioksidansima, spreman je bolje oduprijeti se šteti koju razni toksini i štetni spojevi mogu izazvati.

Primjeri prehrambenih antioksidanata uključuju beta-karoten, lutein, likopen i vitamine A, C i E ( alfa-tokoferol), a od minerala selen. Danas znamo da i neki polifenoli imaju snažno antioksidativno djelovanje kao što su flavonoidi.

Nutrijent

Preporučeni unos**

(za odrasle osobe)

Izvor u hrani

Vitamin A

*750 µg/dan (M)

*650 µg/dan (Ž) 

mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, žumanjak, meso, žuto i narančasto voće i povrće

Vitamin C

90 mg/dan (M)

80 mg/dan (Ž)

paprika, tamnozeleno lisnato povrće (raštika, špinat, repa, kelj) brokula, kivi, šipak (nar), naranča, ribiz, borovnice, grejp, limun, ananas, mango, papaja, rajčica, grašak

Vitamin E

13 mg/dan (M)

11 mg/dan (Ž)

biljna ulja (pšeničnih klica, suncokretovo, uljane repice, kanola, kukuruzno), orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, avokado, margarin, obogaćene žitarice, bundeva, mrkva

Selen

70 µg/dan (M,Ž)

brazilski oraščić, morski plodovi, tuna, cjelovite žitarice, zob, ječam, svinjetina, govedina, janjetina, gljive, piletina, puretina, integralna riža

Likopen

-

sušena rajčica, pire od rajčice, koncentrat rajčice, svježa rajčica, lubenica, crveni grejpfrut, papaja

Lutein, zeaksantin

-

jaja, brokula, kelj, špinat, blitva, naranča, cikla, buča, prokulice, papaja, pistacio

Flavonoidi

-

bobičasto voće, zeleni i crni čaj, crveno vino, tamna čokolada, citrusno voće, celer, češnjak, kelj, luk, špinat, brokula, cherry rajčice, jabuke, orašasti plodovi, kikiriki

* izraženo kao ekvivalent retinola

** Dietary Reference Values for nutrients. EFSA,2017

Reference:

Ambrosone, C.B., i sur., Dietary Supplement Use During Chemotherapy and Survival Outcomes of Patients With Breast Cancer Enrolled in a Cooperative Group Clinical Trial (SWOG S0221). Journal of Clinical Oncology, December 19, 2019. DOI: 10.1200/JCO.19.01203

van Dam RM(1), Naidoo N, Landberg R.. Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):25-33. doi: 10.1097/MOL.0b013e32835bcdff.

Pošaljite poruku: