U razgovoru s našim dr. Trpimirom Vrdoljakom, specijalistom ortopedije, saznajte što je artroskopija kuka te što pacijenti mogu očekivati od ovog postupka.

Što je artroskopija kuka?

Artroskopija kuka je minimalno invazivni kirurški zahvat koji omogućuje kirurgu da pregleda unutrašnjost zgloba kuka i periferiju zgloba kuka s pomoću kamere tj. artroskopa i drugih instrumenata koji idu kroz male kožne incizije.

Kada se preporučuje artroskopija kuka?

Indikacija za artroskopiju kuka postavlja se ovisno o tipu oštećenja, anamnezi bolesnika kao i tegobama. Indikacija za artroskopiju kuka uključuje prirođene deformitete oblika zgloba te akutne ozljede struktura unutar zgloba kao što je labrum ili hrskavica. Postoje dva temeljna tipa deformacije zgloba kuka, a to je cam deformitet i pincer. Cam znači da je glava femura elipsoidna te da postoji koštana grba koja prilikom pokreta oštećuje strukture unutar zgloba kao što su hrskavica u acetabulumu i labrum. Pincer označuje da je acetabulum jako dubok te tako dolazi do sraza između vrata natkoljenične kosti i čašice, a potom i do ozljede struktura unutar zgloba, odnosno do pojave degenerativnih promjena u kuku koji vode kasnije artrozi i zamjeni zgloba kuka.

Dakle, možemo reći da su kandidati za artroskopiju kuka oni s akutnim ozljedama i s kroničnim bolovima u zglobu, uz ograničenje pokretljivosti, koji su uzrokovani raznim sindromima sraza ili upalnim bolestima u zglobovima kuka kao što je sinovijalna hondromatoza i postojanja zglobnih tijela u zglobu kuka. Odluka o zahvatu temelji se na kliničkom pregledu i radiološkim snimkama.

Ako se ne liječi, do kojih stanja može dovesti?

Neadekvatno liječeni problemi u zglobu kuka dovode do progresije oštećenja struktura unutar zgloba, smanjenja pokretljivosti uz povećanje boli te razvoja degenerativnih promjena koje vode do potrebe za ugradnjom umjetnih zglobova.

Koje probleme artroskopija kuka rješava? Što pacijent može očekivati?

Artroskopija kuka može ublažiti bolove i simptome početnih degenerativnih promjena, kao i usporiti degenerativne promjene kako bi se odgodila ugradnja umjetnog kuka, naravno ako su te promjene dovoljno blage. Rješava akutne probleme kod aktivnih mladih ljudi koji imaju potrebu za velikim opsegom pokreta kao što su primjerice u nogometu ili tenisu, gdje prilikom pokreta velikih amplituda naglo dolazi do sraza i pucanja najčešće labruma koji je tada potrebno zašiti. Ako taj labrum odstranimo u mlađoj dobi onda se degenerativne promjene u zglobu kuka ubrzavaju i taj zglob ubrzo propada. To se odlučuje intraoperativno ili na temelju radioloških snimki.

Kako izgleda zahvat?

Artroskopija kuka izvodi se uvijek u općoj anesteziji na ekstenzijskom stolu. Prvo se postavi artroskop tj. kamera u centralni ili periferni dio zgloba kuka. Za tu proceduru se može koristiti RTG ili ne mora. Ja osobno sve svoje artroskopije kuka radim bez zračenja pacijenta tj. bez RTG - a što je važno napomenuti kako bi pacijenti znali da ih se ne stavlja pod dodatno zračenje. Uvijek postavljam instrumente prvo u periferiju, zatim učinimo puštanje čahure te na kraju postavljam novu ekstenziju. Prednosti  takvog načina rada je kraće vrijeme provedeno u ekstenziji te smanjenje postotka mogućih komplikacija koje nastaju kada je pacijent dugo na ekstenzijskom stolu te u konačnici i puno brži oporavak.

Koji je tijek oporavka?

Ovisno koji artroskopski zahvat se radi, oporavak može biti takav da je dozvoljeno odmah puno opterećenje ili je potrebno pacijenta rasteretiti da djelomično optereti taj operirani kuk, obično uz ograničenja rotacija nakon operacije nekih 3 - 4 tjedana zbog potrebe stvaranja nove čahure.

Važno je pridržavati se uputa liječnika kao i suradnja fizioterapeuta, koji se također trebaju pridržavati uputa da bi se postigao najbolji mogući rezultat za što učinkovitiji oporavak.

Zaključak

Artroskopija kuka predstavlja inovativan pristup liječenju problema u zglobu, pružajući pacijentima manje invazivan i brži oporavak. Važno je prepoznati potrebu za ovim zahvatom i konzultirati se s ortopedskim stručnjakom kako biste pronašli najbolje rješenje za Vaše zdravstvene potrebe. Otvorenost prema suvremenim terapijama može značajno poboljšati kvalitetu života i omogućiti povratak normalnim aktivnostima. Ako se prepoznajete u opisanim simptomima, ne odgađajte pregled kod liječnika. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina na raspolaganju je multidisciplinaran tim stručnjaka koji će Vam pomoći i naći najbolje rješenje za Vas. Dogovorite svoj termin za pregled već danas!

Pošaljite poruku: