Sportske ozljede su česte, čak i neizbježne posljedice sportskog načina života.

Sportske ozljede i njihova prevencija

Sportske aktivnosti svakodnevica su ljudi koji vode zdrav i aktivan život. Ipak, sportske ozljede su česte, čak i neizbježne posljedice takvog načina života. One mogu biti blage, ali i teže. Sportske ozljede su tako postale predmet interesa mnogih grana medicine, koje zajedno brinu o fizičkom stanju pacijenata, liječenju i prevenciji ozljeda povezanih sa sportskim i drugim fizičkim aktivnostima. Fizičko stanje pacijenta, koje uključuje kardiorespiratornu kondiciju, mišićnu snagu i izdržljivost, fleksibilnost i sastav tijela, potrebno je ispitati kako bi se individualno pristupilo svakom pacijentu, a ciljano za njegov sport.

Podjela ozljeda prema vrsti sporta

U različitim sportovima, česte su različite ozljede koje zahtijevaju različitu brigu i liječenje. Ovisno o stupnju kontakta, sportove možemo podijeliti na:

 1. kontaktni sportovi
 • sportovi u kojima igrači stupaju u fizički kontakt sa suparnicima tijekom utakmice ili natjecanja
 • nogomet, košarka, rukomet itd.
 • ozljede mišića i ligamenata, ali i frakture kostiju najčešće su ozljede u kontaktnim sportovima

2. beskontaktni sportovi

 • sportovi u kojima sudionici nemaju mogućnost međusobnog kontakta (bio on slučajan ili namjeran)
 • plivanje, trčanje, tenis, badminton, golf itd.
 • često ponavljajući pokreti određenih dijelova tijela (npr. korištenje reketa dominantnom rukom u tenisu ili badmintonu) dovode do značajnog stresa mišića, tetiva i zglobova

Vrste ozljeda s obzirom na vrstu tkiva

Sportske ozljede česte su u kontaktnim, ali i beskontaktnim sportovima. Ovisno o vrsti tkiva, ozljede se mogu podijeliti na:

 • Mišići
  istegnuća, upala, puknuće ili ruptura mišića
 • Tetive i ligamenti
  upala, istegnuće, puknuće ili ruptura tetiva i ligamenata
 • Zglobovi
  uganuće i iščašenje
 • Kosti
  puknuće ili fraktura kostiju

Terapijske opcije

Liječenje sportskih ozljeda ovisi o vrsti i težini same ozljede. Terapijske opcije su brojne, a mogu se koristiti zasebno, ali i u kombinaciji, od medikamentozne terapije, rehabilitacije i operativnog liječenja.

Individualni pristup, ključ je uspjeha u liječenju sportskih ozljeda. Različiti pacijenti mogu imati različite podliježeće bolesti i stanja, a razlikuju se i stupanj fizičke spreme te mehanizam njihovih ozljeda. Upravo je zato potrebno svakom pacijentu pristupiti kao pojedincu.

Također, ciljana terapija značajno pomaže u preciznom liječenju zahvaćenih struktura i prevenciji mogućih oštećenja okolnog tkiva i organa. Artroskopske operacije minimalno su invazivne procedure, najčešće korištene u tretiranju sportskih ozljeda. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvodimo artroskopske operacije u području koljena, ramena, kuka i gležnja, ali koristimo i brojne druge metode u liječenju i prevenciji sportskih ozljeda uključujući fizikalnu terapiju i intraartikularne aplikacije (hijaluronska kiselina, PRP, mezenhimalne matične stanice).

Prevencija sportskih ozljeda

Iako su današnja medicina nudi brojne opcije za uspješno saniranje i rehabilitaciju sportskih ozljeda, one se također mogu i prevenirati ukoliko se poduzmu određene mjere.

Prevencija samoozljeđivanja

Zagrijavanje prije te istezanje prije i nakon fizičke aktivnosti može povećati mogućnosti mišića za kontrakciju i kontinuirani mišićni rad, dovodeći do smanjenog rizika od ozljeda. Svako istezanje treba započeti polako do postizanja točke gdje se osjeća tenzija mišića. Istezanje ne smije biti bolno.

Procjena fizičke spreme

Procjena fizičke spreme sastoji se od 5 glavnih parametara:

 • Kardiorespiratorna kondicija
  mogućnosti cirkulacije i dišnog sustava za dopremu kisika do skeletnih mišića tijekom fizičke aktivnosti
 • Mišićna snaga
  veličina sile koju mišići mogu proizvesti u maksimalnom naporu
 • Mišićna izdržljivost
  mogućnost pojedinog ili grupe mišića da izdrže ponavljane kontrakcije protiv otpora na dulje vrijeme
 • Sastav tijela
  omjer masne i nemasne mase u tijelu
 • Fleksibilnost
  opseg pokreta u zglobu ili mogućnost zgloba da se slobodno kreće. Ovisi i o mobilnosti mišića i njihovog omogućavanju pokreta oko zgloba.

Rad na svim parametrima fizičke spreme, bez zanemarivanja ijednog od njih, povećava razinu fizičke spreme i značajno smanjuje rizik od ozljeda.

Trening određenih mišićnih skupina

Svakodnevno mijenjanje mišićnih skupina uključenih u trening pomaže u balansiranju rada mišićnih skupina te prevenciji preopterećenja i ozljeda.

Prevencija vanjskih/okolišnih utjecaja

Sportske ozljede uzrokovane vanjskim utjecajima mogu biti prevenirane korištenjem adekvatne sportske opreme. Kvaliteta zaštite opreme poput kaciga, štitnika, cipela, štitnika za zube pomogla je povećati sigurnost u sportu. Korištenje neadekvatne i loše opreme poput tenisica za trčanje loše kvalitete dovodi do bolova u stopalu i koljenu.

Pravilno izvođenje pokreta

Pravilno izvođenje tj. pravilna tehnika svakog pokreta u bilo kojem sportu jedna je od ključnih metode prevencije ozljeda. Nepravilno izvođenje pokreta stvara nepovoljne biomehaničke odnose u kojima dolazi do preopterećenja određenog tkiva i njegove moguće ozljede.

Kvalitetna rehabilitacija nakon ozljede

U slučaju sportske ozljede sportaši često znaju brzati s rehabilitacijom i što prije nastaviti s treninzima i natjecanjima. Nepotpuno sanirana ozljeda, kao produkt neadekvatna i nedovoljno duge rehabilitacije nakon ozljede, jedna je od najčešćih razloga nove, a često i još teže ozljede.

Odmor

Ljudskom tijelu potreban je odmor. Mišići i ostala tkiva uključena u fizičku aktivnost nisu iznimka. Prenaprezanje i preopterećenost dovode do ozljeda, a dovoljna količina odmora između treninga povećava fizičke kapacitete i smanjuje rizik od ozljede. Također, ulaženje u sportske aktivnosti za vrijeme bolova i umora, veliki je rizik za ozljedu.

Ako se sve navedene upute i prijedlozi slijede prije i poslije sportskih aktivnosti, rizik za ozljedu znatno je niži. Ipak, nemoguće je spriječiti nastanak svih ozljeda. Upravo je zato od izrazite važnosti brza reakcija i pravovremena dijagnoza liječnika s iskustvom u liječenju takvih ozljeda. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina svakodnevno radimo s profesionalnim i rekreativnim sportašima. Veliko iskustvo, također je jedan od važnih čimbenika koji uz ranu dijagnozu daje veću šansu za potpuni oporavak svakog pojedinca, bez obzira na metodu liječenja. Minimalno invazivne operativne tehnike, danas su ključne u zbrinjavanju sportskih ozljeda, ali valja naglasiti kako je za najbolje rezultate potreban multidisciplinarni pristup te interakcija precizne dijagnostike, različitih metoda liječenja i individualne rehabilitacije.


Obratite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled.

Pošaljite poruku: