GlycanAge je test biološke dobi koji mjeri glikane.

GlycanAge nije medicinski niti dijagnostički test, nego test biološke dobi koji mjeri glikane na imunoglobulinu G. Imunoglobulin G je naziv proteina koji je najčešće protutijelo u krvi i ključna je molekule imunološkog sustava koja sudjeluju u obrani organizma. Imunoglobulini reguliraju upalu, te sudjeluju u obrani od vanjskih utjecaja poput bakterija i virusa, ali i unutarnjih čimbenika poput raka. Kada se u određenom dijelu organizma pojave signali da nešto nije u redu, aktivira se naš imunološki sustav i javlja se upala u sklopu koje imunološki sustav uništava bolesno tkivo da bi se izgradilo novo. Takvo djelovanje neophodno je za obnavljanje organizma. No ako se upala ne otkloni na vrijeme ili se pojavi u prisustvu zdravih stranica, umjesto zaštitne uloge uzrokovat će nepogodne posljedice za organizam. Stoga proupalno i protuupalno djelovanje moraju djelovati u stalnom balansu. Glikani na imunoglobulinu G određuju hoće li neki imunoglobulin djelovati proupalno ili protuupalno. Starenjem, stanje ljudskog organizma gubi balans i postaje više proupalno te postoji teorija da je upravo upala ono što dovodi do manifestacija koje mi nazivamo starenjem. Do toga dolazi zbog oštećenja koja se akumuliraju s vremenom ili načinom života koji oštećuje tijelo. Sve je više upalnih događaja, a pri svakom popravljanju dolazi do malenih pogrešaka. Akumulaciju tih pogrešaka u organizmu nazivamo biološkim starenjem i povezujemo ju uz opće zdravstveno stanje organizma.

Što su glikani i koja je njihova važnost?

Glikani su kompleksni ugljikohidrati koji su važni za gotovo sve biološke procese. Ako proteine koji su zapisani u našim genima definiramo kao molekularne mašine koje obavljaju različite biološke procese, glikane možemo definirati kao dodatne nastavke koji su izmjenjivi i modificiraju funkcionalnost proteina promjenom njihova izgleda (strukture). Drugim riječima, kao što isti uređaj može sjeckati, mijesiti ili ribati, ovisno o nastavku, isto tako isti protein može izazvati upalu u organizmu ili je spriječiti, ovisno o glikanu. Najpoznatiji primjer uloge glikana su krvne grupe. Naime, zna se kako posljedice transfuzije krive krvne grupe mogu biti fatalne, a različitost krvnih grupa (A, B, AB, 0) proizlazi upravo iz različitih glikana na površini krvnih stanica. Osim u transfuziji, glikani su nezaobilazni i u razvoju ili liječenju mnogih bolesti. Zbog toga ih je moguće koristiti kao rane glasnike bolesti ili čak prediktore uspješnosti terapije.

Koja je prednost glikana u odnosu na gene kod procjene biološkog starenja i rizika od razvoja različitih bolesti? 

Ako život zamislimo kao knjigu, geni su riječi u toj knjizi. Njih nasljeđujemo od roditelja, određeni su u trenutku začeća i nemamo ih mogućnosti mijenjati. No iz dvadesetak tisuća riječi, koliko približno čovjek ima gena, moguće je složiti mnogo različitih rečenica. Za razliku od gena, glikani se dinamično mijenjaju tijekom našeg života, pa tako uvelike utječu na životnu priču koju sami ispisujemo unaprijed zadanim riječima. Nepovoljne životne navike poput pretjeranog uživanja hrane, alkohola ili pušenja principijelno ne utječu na naše gene, no zato utječu na glikane. Ako primjerice usporedimo jednojajčane blizance čija je genetska uputa identična, no jedan od njih je pušač, njihovi će glikani pokazati tu različitost životnog stila. Iako GlycanAge test ne može specifično odrediti postojanje ili rizik od specifične bolesti, pokazalo se i kako određene promjene u glikanima prethode nastanku kroničnih ili upalnih bolesti, pa su ti glikani često rani pokazatelji potencijalnih zdravstvenih problema. Kako su glikani promjenjivi i njihovu je promjenu moguće uočiti godinama prije pojave bolesti, pravovremenom identifikacijom rizika otvara se mogućnost sprječavanja ili ublažavanja posljedica bolesti. Vratimo li se na usporedbu s početka, glikani nas mogu osvijestiti o tekstu životne priče koju pišemo i usmjeriti nas da ju na vrijeme promijenimo.

GlycanAge test možete ekskluzivno napraviti u Zagrebu u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Dogovorite termin u našem Centru za preciznu i preventivnu medicinu!

Pošaljite poruku: