Krajnici (mandule, tonzile) su organi koji služe kao prva linija obrane imunološkog sustava protiv progutanih ili udahnutih stranih čestica.

Krajnici (mandule, tonzile) se nalaze u grlu, po jedan sa svake strane, loptasta su izgleda te ih sami možemo pogledati kada u ogledalu promatramo naše grlo. Srećom, obrana organizma od infekcije može sasvim normalno funkcionirati i bez krajnika, jer oni ponekad mogu postati više štetni nego korisni. Osim krajnika, postoji i „treća mandula“ koja se nalazi pozadi nosa i koja u dječjoj dobi može izrazito narasti i svojom veličinom onemogućiti disanje na nos.

Za dijagnostiku, liječenje i operacije krajnika i mandula nadležan je otorinolaringolog koji jedini može ispravno procijeniti ima li ili nema potrebe za mogućim uklanjanjem krajnika.

Klinička slika

Problemi s krajnicima počinju najčešće u dječjoj dobi, već oko treće godine života. Osobito su jako izraženi kod djece koja borave u kolektivima, kao što su vrtićka djeca. Streptokokne infekcije se lako šire u takvim prostorima te kod djece koja imaju sklonost za razvoj upala grla može doći do kroničnih problema s krajnicima. Takvi problemi se prepoznaju po čestim upalama grla koje su praćene visokom temperaturom i tipičnim gnojnim (žutim) čepovima na mandulama, a potrebno ih je liječiti antibiotikom. Kada se takve upale zaredaju pa ih u jednoj godini imamo pet ili više, potrebno je ozbiljno razmisliti o operaciji odstranjenja krajnika (tonzila) – tzv. tonzilektomiji. Također, razlog za operaciju su i izrazito uvećani krajnici koji dovode do hrkanja i poteškoća s disanjem ili pak hranjenjem.

Uvećana treća mandula izaziva malo drugačije simptome od upala krajnika, a to su: otežano disanje na nos, hrkanje, curenje iz nosa i česte upala uha koje, ako se ne poduzmu potrebne mjere, mogu dovesti do gubitka sluha. Iako su problemi s krajnicima dominantno vezani uz dječju dob, nisu ih pošteđeni ni odrasli. Neugodni zadah iz usta, česte upale grla, nespecifični bolovi u grlu kao i hrkanje, znakovi su da bi se trebalo učiniti pregled otorinolaringologa.

Pri pregledu djece koja imaju neke od gore opisanih problema, bitno je učiniti cijelu dijagnostiku grla, nosa i uha. Svakako je potrebno napraviti pregled grla i procijeniti veličinu krajnika, ali nikako pregled nije potpun ako se ne učini fiberskopija nosa i grla te adekvatno procijeni veličini i stanje treće mandule. Kod djece s uvećanom trećom mandulom standard bi trebala biti i obrada sluha jer gotovo dvije trećine roditelja djece, kod kojih se obradom dijagnosticira oštećenje sluha, ne primijeti da dijete ima problema sa sluhom.

Uklanjanje krajnika kod odraslih (1).jpg

Operacija odstranjenja krajnika

Sama operacija odstranjenja krajnika i treće mandule je rutinska operacija. Izvodi se u općoj anesteziji i traje 30-45 minuta. Najčešće se ostaje jednu noć u bolnici, iako se može izvoditi i kao jednodnevna kirurgija. Ponekad, ako su problemi dominantno povezani samo s trećom mandulom i ako obrada sluha ukaže na probleme s ušima, u istoj se operaciji postavljaju i cjevčice u uši (kroz bubnjić) kojima se omogućuje poboljšanje sluha.

Zaključno, sva djeca koja imaju probleme s čestim upalama grla, otežanim disanjem na nos, hrkanjem i slično, trebala bi učiniti pregled otorinolaringologa koji će procijeniti ima li potrebe za kirurškim liječenjem. Isto se odnosni i na odrasle koji imaju česte bolove u grlu, upale grla i zadah iz usta. Operacijom krajnika u velikoj većini bolesnika dolazi do potpunog nestanka tegoba, a straha da nešto „gubimo“ ako nemamo krajnika, što je i dokazano brojnim studijama, ne treba biti.

Ukoliko imate neke od spomenutih simptoma, dogovorite pregled u ambulanti Mislava Malića, dr. med., FEBORL-HNS, specijalista otorinolaringologije i saznajte jeste li kandidat za vađenje krajnika (tonzila, mandula).

Pošaljite poruku: