Voda je sastavni dio našega tijela. Da bi organizam mogao funkcionirati, udio vode u tijelu mora biti uravnotežen.

Najbolji izbor tekućine je voda za piće, no značajan izvor mogu biti svježe voće i povrće te mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi kojima se može zadovoljiti oko 20 % dnevnih potreba, odnosno do 0,5 L.  Potrebe za unosom vode su individualne i ovise o dobi, spolu, godišnjem dobu i razini tjelesne aktivnosti. Uslijed pojačane tjelesne aktivnosti potrebe se povećavaju za 400 do 800 mL po satu aktivnosti (tjelovježba, fizički rad).

Prirodna gazirana mineralna voda sadrži minerale poput kalcija, magnezija i natrija koji su nužni za pravilno funkcioniranje organizma, nema energijsku vrijednost, ali ne treba ju konzumirati u pretjeranim količinama. Ograničite se na dvije čaše dnevno, i uvijek ju možete obogatiti s malo prirodnog limuna.

Kolike su potrebe za vodom?

Prosječan preporučeni dnevni unos tekućine za žene je oko 2 L, a za muškarce 2,5 L.  Promjene u tjelesnoj masi mogu biti uzrokovane promjenom udjela masne mase, mišićne mase ili akutnom promjenom ukupnog udjela vode u tijelu. Potrebe za vodom su individualne i ovise o razini tjelesne aktivnosti i vanjskoj temperaturi. Visoke temperature i intenzivna tjelesna aktivnost povećavaju razinu znojenja, a sukladno tome i potrebe za vodom. Vlaga u zraku uzrokovat će porast razine znojenja, no visok udio vlage u zraku uzrokovat će kapanje znoja s tijela, a ne isparavanje, što negativno utječe na hlađenje tijela.

Tijelo se prilagođava visokim vanjskim temperaturama kako bi smanjilo stres uzrokovan vrućinom: povećava se količina znoja i znojenje započinje ranije što povećava potrebe za tekućinom u ljetnim mjesecima, poboljšava se ravnoteža tekućina u tijelu boljim usklađivanjem osjeta žeđi s potrebama za vodom, dolazi do povećanja volumena krvi i povećanja ukupnog udjela vode u tijelu. Stoga značajne promjene u tjelesnoj masi uzrokovane vanjskom temperaturom češće rezultiraju dobivanjem na tjelesnoj masi. Proces je reguliran hormonima koji potiču bubrege da zadrže veću količinu vode, ali i smanjuju količinu soli u znoju. Udio vode u tijelu povećat će se i stabilizirati redovitim intenzivnim vježbanjem na otvorenome, a vrlo je vjerojatno da do povećanja zadržavanja vode neće doći kod osoba koje puno vremena borave u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

Je li svejedno koju vrstu tekućine konzumiramo?

Nedovoljan unos vode i zamjena vode šećerom zaslađenim napitcima duboko je ukorijenjena navika u nekim zemljama. Nedovoljna hidracija i unos zaslađenih napitaka dovode do blage hiperosmolarnosti koja stimulira biološke procese kao npr. stimulacija vazopresina i poliol-fruktoznog puta, koji vraćaju osmolarnost na normalne vrijednosti, ali na račun kontinuirane aktivacije ovih bioloških sustava. Kronična aktivacija vazopresinskih i poliol-fruktoznih puteva posreduje u mnogim bolestima, kao što su pretilost, dijabetes, metabolički sindrom, kronična bolest bubrega i kardiovaskularne bolesti. Stoga je bitno potaknuti edukaciju i procjenu osobne hidratacije,povećati unos pitke vode te smanjenje ili nekonzumiranje zaslađenih napitaka.

Kako potaknuti izlučivanje vode iz tijela hranom i napitcima? 

Iako se radi o hrani i napicima koje svakodnevno konzumiramo i uvriježeni su u prehrani, kada se govori o istima u službi lijeka važno je uskladiti količinu konzumirane preporučene hrane ili napitaka s propisanom terapijom. Ukoliko se koristi terapija za izlučivanje vode (Fursemid ili Edemid) ili spironolakton (Aldactone) ne preporučuje se piti čajeve s diuretičkim djelovanjem. Isto tako, kontraindicirani su za pacijente s bubrežnim bolestima, kardiovaskularnim bolestima ili niskim krvnim tlakom.

U svrhu diuretičkog djelovanja preporučuje se dnevno piti 2 do 3 šalice čaja tijekom 7 dana, odnosno ne više od 2 šalice kave dnevno.

Voće i povrće, zbog visokog udjela vode i minerala poput kalija, magnezija i kalcija, hrana je koja potiče izlučivanje vode iz tijela te smanjuje edeme i osjećaj napuhnutosti.  Konzumacijom sezonske hrane unose se specifične hranjive tvari potrebne za razdoblje godine u kojemu se nalazimo.

Preporučeni dnevni unos vode prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA):

Populacijska skupina  

Preporučeni unos vode

Dojenčad

0-6 mjeseci

680 mL/dan (kroz majčino/adaptirano mlijeko)

6-12 mjeseci

800-1000 mL/dan

Djeca

1-2 godine

1100-1200 mL/dan

2-3 godine

1300 mL/dan

4-8 godine

1600 mL/dan

9-13 godina

Dječaci

2100 mL/dan

Djevojčice

1900 mL/dan

> 14 godina

kao odrasli

Odrasli

Muškarci

2500 mL/dan

Žene

2000 mL/dan

Trudnice

Kao odrasli + 300 mL/dan

Dojilje

Kao odrasli + 700 mL/dan

Starije osobe

Kao odrasli

Izvor: Guidelines for Adequate Water Intake: A Public Health Rationale. Dietary Reference Values for water EFSA (2010)

Iz priloženog zaključujemo kako je svaka osoba individualna s obzirom na dob i zdravstveno stanje te  je sukladno tome potrebno prilagoditi unos tekućine. Ako vam je  potreban savjet ili imate dodatnih pitanja, obratite se našim stručnjacima i dogovorite već danas svoj termin. 

Pošaljite poruku: