Kolorektalni karcinom je treći najčešće dijagnosticiran karcinom koji se s jednakom učestalošću pojavljuje kod muškaraca i kod žena.

Smatra se da 5 - 10% pacijenata s kolorektalnim karcinomom nose patogenu gensku varijantu koja povećava njihov rizik od razvoja bolesti. Nasljedni kolorektalni karcinomi dijele se na polipozne i nepolipozne (Lynch-ov sindrom).

Lynch-ov sindrom pripada skupini nasljednih nepolipoznih kolorektalnih karcinoma (eng. hereditary nonpolyposis colorectal cancer syndrome - HNPCC) i zapravo je najčešći njegov oblik. Statistički jedna od 400 osoba nosi patogenu gensku varijantu koja može uzrokovati Lynch-ov sindrom te povećati rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma do 80%, ali i karcinoma drugih organa, osobito maternice, mokraćovoda, bubrežne nakapnice, želuca, tankog crijeva, jajnika, gušterače i žučnih puteva. Lynch-ov sindrom nasljeđuje se autosomno dominantno što znači da je dovoljan jedan mutirani alel da se rizik poveća, a može se naslijediti od oba roditelja. Rizik za nasljeđivanje mutiranog alela u potomka oboljelog roditelja iznosi 50%. Poznavanje genetike Lynch-ovog sindroma omogućuje probir, praćenje i pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje pacijenata.

Polipozne tvorevine karakterizirane su razvojem brojnih predkancerogenih polipa (male nakupine stanica koje se formiraju na sluznici debelog crijeva). Sindromi polipoze koji se mogu naslijediti uključuju: familijarnu adenomatoznu polipozu (FAP) koja se može pojaviti u podtipovima kao Gardnerov i Turcotov sindrom (uzrokovana varijantom gena APC), atenuiranu familijarnu adenomatoznu polipozu (AFAP) te MUTYH povezanu polipozu (eng. MUTYH - associates polyposis - MAP), uzrokovanu patogenom genskom varijantom MUTYH gena. Patogene genske varijante povezane sa sindromima polipoze mogu povećati rizik od ostalih vrsta karcinoma uključujući karcinom želuca, tankog crijeva, gušterače i štitnjače.

Tko su kandidati za genetičko testiranje?

 • Osobe s kolorektalnim karcinomom
 • dijagnosticiranim prije 50-te godine
 • jedan ili više rođaka* s Linch-ovim sindromom** – dijagnosticiranim prije 50-te godine
 • dvoje ili više rođaka* s Linch-ovim sindromom** bez obzira na dob
 • u obiteljskoj povijesti bolesti (braća i sestre, roditelji ili dijete) s kolorektalnim karcinomom ili dijagnosticiranim karcinomom endometrija (maternice) prije 50-te godine

Osobe s obiteljskom podlogom:

 • Dvoje ili više bliskih rodjaka* s Linch-ovim sindromom** od kojih je barem jednom dijagnosticiran prije 50-te godine
 • Troje ili više bliskih rodjaka * s Linch-ovim sindromom **
 • Rođak koji ima pozitivan rezultat na bilo koju gensku varijantu povezanu s rizikom od razvoja karcinoma

*odnosi se na braću i sestre, djecu, roditelje, stričeve, tete, djedove i bake

** uključuje i karcinome: maternice, jajnika, mokraćovoda, bubrežne nakapnice, želuca, tankog crijeva, jajnika, gušterače i žučnih puteva

Koje su prednosti dijagnostičkog genetičkog testiranja?

Ukoliko temeljem rezultata Vašeg dijagnostičkog genetičkog testa pripadate onoj skupini pojedinaca koji imaju povišen rizik za razvoj malignih oboljenja možete s Vašim liječnikom kreirati plan za prevenciju njihovog nastanka ili pak identificirati bolest u ranijoj i izlječivoj fazi.

Osim toga, genetičko testiranje može:

 • pružiti objašnjenje za Vašu osobnu ili obiteljsku podlogu bolesti
 • procijeniti rizik od razvoja budućih karcinoma
 • pomoći u donošenju informirane medicinske odluke, uključujući liječenje, nadzor i preventivne mjere
 • kvalificirati Vas za sudjelovanje u kliničkim istraživanjima
 • identificirati ostale rizične srodnike za koje se preporučuje genetičko testiranje

Koji su potencijalni rezultati testiranja?

POZITIVAN

Ako se testiranjem utvrdi patogena genska varijanta za koju se zna da povećava rizik za razvoj karcinoma, konzultirajte se s Vašim liječnikom kako bi ste kreirali plan pregleda i liječenja te identificirali rodbinu koju potencijalno trebati testirati.

NEGATIVAN

Ako testom nije utvrđena niti jedna patogena genska varijanta koja se povezuje s rizikom za nastanak karcinoma, Vaš osobni rizik ovisi i o činjenici da maligne bolesti mogu biti uzrokovane i određenim promjenama genoma koje nisu obuhvaćene ovim panelom, obiteljskom anamnezom, ali i drugim rizičnim čimbenicima poput stila života, epigenetičkim promjenama, utjecajem okoliša.

VARIJANTA NEODREĐENOG ZNAČENJA

Testiranjem se može potvrditi i varijanta neodređenog značenja (engl. Variant of Uncertain Significance – VUS) koja trenutno ima nejasno kliničko značenje te jasno ne potvrđuje rizik za razvoj bolesti. U takvom slučaju potreban je medicinski nadzor temeljen na osobnoj i obiteljskoj povijesti bolesti uz oprez pri primjeni ovakvog rezultata u donošenju bilo koje kliničke odluke. Nova klasifikacija VUS varijante je moguća s vremenom te se može mijenjati kao rezultat novih smjernica za interpretaciju varijanti i / ili novih informacija.

Invitae dijagnostički test - panel za kolorektalni karcinom uključuje slijedeće gene:

APC, AXIN2, BMPR1A, CDH1, CHEK2, EPCAM, GREM1, MLH1, MSH2, MSH3, MSH6, MUTYH, NTHL1, PMS2, POLD1, POLE, PTEN, SMAD4, STK11, TP53

Prijevod originalnog teksta: Doc.dr.sc. Andrea Skelin
Reference:

American Cancer Society (PMID: 20301390, 25070057, 23035301, 19620482, 18063416, 19822006, 1673441).

National Cancer Institute, The genetics of colorectal cancer. www.cancer.gov/types/colorectal/hp/colorectal-genetics-pdq.

Izvor: Invitae Corporation (2020)

Obratite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled!

Pošaljite poruku: