Problem s debljinom počinje još u djetinjstvu jer se ne usvajaju zdrave prehrambene navike.

Rezultati posljednjeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su poražavajući – Hrvati su najdeblja nacija u Europi. Statistika tog istraživanja pokazala je i da 64 posto građana ne vjeruje deklaracijama proizvoda ili ih uopće ne čita, a problemi s debljinom počinju još u djetinjstvu.

Osnovni faktori za ovakve rezultate su:

 • Neusvajanje zdravih prehrambenih navika
 • Ubrzan tempo života
 • Izloženost stresu
 • Nedostatak vremena za uravnoteženu prehranu
 • Stereotip da je zdrava prehrana preskupa i nedostižna većini

Što je zapravo uravnotežena prehrana?

Brojni stručnjaci i nutricionisti smatraju da je rješenje ne leži u dijetama, nego unosu namirnica koje su bogate nutrijentima. Postoji niz preporuka od strane HZJZ-a koje objašnjavaju što podrazumijeva uravnotežena prehrana, a to je dovoljan unos sljedećeg:

 • Žitarica
 • Voća i povrća
 • Mlijeka
 • Mesa
 • Jaja
 • Mahunarki

Iznimno je bitna i dovoljna hidratacija organizma koja podrazumijeva minimalno osam čaša vode na dan, što svi često zaboravljamo.

Tehnologija koja je danas toliko napredna i dostupna na pametnim telefonima, omogućuje svima da planiraju prehranu unaprijed, što je prvi korak do zdravlja. Kvalitetan izbor namirnica nikad nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

Korištenje aplikacija za uravnoteženu prehranu

Korisnici sve više vjeruju aplikacijama koje nude jednostavniji odabir namirnica i planiranje prehrane unaprijed. Osim navedenih aplikacija, korisnicima se nudi i puno jednostavnija dostava hrane, a time i mogućnost odabira zdravijeg obroka, umjesto do sad najpraktičnijeg i najbržeg „fast food-a“.

Ovakav način prehrane brojnim korisnicima omogućuje narudžbu zdravog uravnoteženog obroka, ali je opet važno znati pravilno i pametno odabrati. Možda će vam se neki obroci učiniti zdravima, jer sadrže i žitarice i povrće u izobilju ali uz to sadrže i razne umake na bazi majoneze, sa visokim udjelima soli, rafiniranih šećera i sličnih sastojaka. Takvi umaci prave su prazne kalorijske bombe bez ikakvog nutritivnog bogatstva.

Kada govorimo o motivacijama za gubitak suvišnih kilograma, na prvom mjestu je zdravlje i svjesnost negativnih posljedica debljine na naš organizam jer svi želimo zdraviji, dugoročniji i kvalitetniji život. Motiv za gubitak kilograma ne smije biti isključivo fizički izgled, već dugoročan rad na sebi ka cilju postizanja adekvatne tjelesne težine, a time i poboljšanje zdravlja na svim razinama.

Individualnim pristupom te izradom uravnoteženog plana prehrane možemo znatno utjecati na razvoj bolesti, odgoditi razvoj kroničnih komplikacija te poboljšati kvalitetu života, a u tome vam najpreciznije može pomoći klinički dijetetičar/nutricionist koji aktivno surađuje s liječnicima i ostalim zdravstvenim osobljem. Stoga nam se javite s povjerenjem i već danas dogovorite termin u Sv. Katarini.

Pošaljite poruku: