Tilakoidi su ''čudesne molekule'“ – saveznici zdravlja i adekvatne tjelesne težine koje bi svatko od nas trebao češće ubaciti u svoju prehranu.

Tilakoide možemo nazvati čarobnim molekulama, oni su saveznici zdravlja i adekvatne tjelesne težine koje bi trebali češće uvoditi u svoju prehranu. Riječ je zapravo o membranskim strukturama nalik na spljoštene vrećice koje su zastupljene u lišću biljaka poput špinata, blitve, kelja, raštike, kupusa itd., ali u manjoj mjeri i u ostalom zelenom povrću.

Pravilna prehrana te osjećaj gladi i sitosti uvelike ovise o pravovremenoj interakciji želuca i crijeva s mozgom, što znači da nam takva komunikacija, ukoliko je nesmetana, a prehrana odgovarajuća, daje priliku za upravljanje vlastitim zdravljem. Osim toga, na taj način sebi i svom organizmu možemo osigurati ono što mu je najpotrebnije za pravilno funkcioniranje.

Nedavnim znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da malene molekule po imenu tilakoidi uvelike utječu na našu probavu i osjećaj sitosti. Iako je provedeno samo nekoliko studija o utjecaju tilakoida na čimbenike povezane s prekomjernom težinom i pretilošću, rezultati su jako pozitivni. Točnije, utvrđeno je da tilakoidi utječu na povećanje odgovora na osjećaj sitosti; potiskivanje osjećaja gladi, osobito hedonističke gladi; smanjenje tjelesne težine i masti; promicanje homeostaze glukoze; smanjenje lipida u serumu te smanjenje oksidativnog stresa i upale.

Konzumacijom, primjerice špinata, te molekule dulje vrijeme putuju kroz probavni trakt, a za to vrijeme potiču oslobađanje kolecistokinina - hormona koji proizvodi gastrointestinalni trakt, a koji potiče osjećaj sitosti te smanjenu želju za hranom, kao i smanjenu želju za grickanjem između obroka.

Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da su osobe koje su ujutro popile jedan takav ''zeleni smoothie'' osjetile manji osjećaj gladi i želju za hranom tijekom dana. Ispitanici su ujedno imali i više hormona sitosti u krvi, uz stabilniju razinu glukoze u krvi.

Tijekom drugog istraživanja ispitanicima su napravljeni masni obroci u obliku sendviča. Neki od tih sendviča bogatih mastima sadržavali su i tilakoide (u obliku pesta), a neki nisu. Prema dobivenim rezultatima, ljudi koji su jeli pesto sendviče koji sadrže tilakoide pokazali su smanjenje grelina - hormona koji signalizira apetit. Također, došlo je do povećanja leptina, hormonskog signala sitosti, i niže razine inzulina. Ono što je ovo istraživanje pokazalo jest da su tilakoidi bili u stanju suzbijati apetit ljudi na dulje vrijeme, ali i držati pod kontrolom razinu šećera u krvi. To je vrlo korisna informacija za sve one koji pokušavaju izgubiti na težini, dok se istovremeno bore sa stalnim napadima gladi.

Zeleno povrće bogato tilakoidima.jpg

Zanimljivosti

Znate li kako je Popay špinat učinio super biljkom koja daje extra snagu i moć?

Naime, u kasnim 1800-ima, njemački kemičar po imenu Erich von Wolf netočno je zapisao količinu željeza u špinatu u svojim bilješkama. Zabilježio je da špinat ima 35 miligrama željeza po porciji od 100 grama, dok zapravo ima samo 3,5 miligrama. Ova mala decimala dovela je do uvjerenja da je špinat bila vrhunska „superhrana“ gotovo 70 godina, i tako je špinat postao Popajeva omiljena hrana.

Pa, ako i danas na ovaj način uspijevate ''ugurati'' špinat u prehranu svojih najmlađih i najmilijih, radite to i dalje…možda neće dobiti super moći, ali će zasigurno povoljno djelovati na zdravlje njihovog malog organizma i na imunitet, jer jedna šalica špinata sadrži samo 27 kalorija, ali se sastoji od proteina, kalcija, kalija, željeza, magnezija, vitamina A i folata.

Pošaljite poruku: