Prepoznavanje simptoma i pravovremeno djelovanje ključni su koraci u upravljanju ovim stanjem.

Škljocavi prst, poznat i kao trigger finger, problem je koji može uzrokovati nelagodu i ograničiti svakodnevne aktivnosti.

Što je škljocavi prst? 

Škljocavi prst je stanje koje se javlja kada se prst zaglavi u savijenom položaju, a zatim se iznenada oslobodi, proizvodeći karakterističan "škljoc" zvuk. Ovo stanje obično nastaje kada tetiva koja pokreće prst postane upaljena ili otečena - što ometa glatko klizanje prsta kroz tetivni kanal.

Kako prepoznati škljocavi prst? 

Evo nekoliko uobičajenih simptoma škljocavog prsta:

  • Škljocajući zvuk: Karakterističan zvuk koji se čuje kada se prst savije i ispravi.
  • Bol i nelagoda: Osjećaj boli ili nelagode u području zahvaćenog prsta, posebno tijekom pokreta.
  • Oteklina: Moguća prisutnost oticanja u području zahvaćenog prsta.
  • Teškoće pri savijanju prsta: Prst može biti teško saviti ili ispraviti, posebno nakon dugotrajnog mirovanja.

Što učiniti ako imate škljocavi prst?

Ne zanemarujte škljocavi prst jer može dovesti do komplikacija poput trajnog oštećenja tetiva. Ako primijetite simptome, obratite se svom liječniku radi procjene i preporuka za najbolji tretman koji odgovara vašem stanju. U području radiološke dijagnostike, uz ultrazvuk (UZV) i ponekad magnetsku rezonancu (MR), može se provesti precizna procjena stanja i potvrditi dijagnoza. Najčešće se primjenjuje konzervativno ili kirurško liječenje, a odluku o načinu terapije donosi specijalist u dogovoru s pacijentom.

Kod konzervativnog liječenja, često dolazi do ponovne pojave simptoma, ali može biti učinkovito u blažim slučajevima. S druge strane, kirurški zahvat se često preporučuje za trajno olakšanje simptoma, posebno kod mlađe i srednje dobne populacije koja želi brz povratak radnim aktivnostima i smanjenje vremena provedenog na bolovanju.

Kirurški zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a nakon njega se pacijent šalje na kućno liječenje istog dana. Zahvat uključuje kirurški rez te uklanjanje "ovojnice" (pulley) koja stegne tetivu. Nakon kirurškog zahvata, često je potrebna fizikalna terapija kako bi se obnovila snaga i funkcionalnost prsta. Većina pacijenata primjećuje olakšanje odmah nakon zahvata, iako potpuni oporavak može trajati do mjesec dana. Važno je napomenuti da, unatoč poduzetim mjerama, moguće su komplikacije, iako su rijetke.

Imate škljocavi prst? Nemojte odgađati pregled! Javite se s povjerenjem u naš Centar za ortopediju i sportsku medicinu na info@svkatarina.hr ili +385 1 2867 400 te se riješite nesnosnih bolova i tegoba!

Pošaljite poruku: