Izbornik
Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Škljocavi prst (trigger finger)

Škljocavi prst (trigger finger)

Što je škljocavi prst (trigger finger)?

Škljocavi prst (trigger finger) čest je uzrok boli i gubitka funkcije prstiju i šake, pri čemu su zahvaćene tetivne ovojnice fleksora (pregibača) prstiju. Ovo stanje češće se javlja kod žena, kod kojih je često zahvaćen palac, dok su inače najčešće zahvaćeni III. i IV prst. U literaturi se još naziva i stenozirajući tenosinovitis.

Škljocavi prst.jpg

Kako se dijagnosticira i liječi škljocavi prst?

Dijagnoza se obično postavlja na temelju kliničkog pregleda te najčešće nije potrebna dodatna obrada. U većini slučajeva je moguće reproducirati „škljocanje“ prsta, što predstavlja glavni simptom bolesti. U nekim, iako rijetkim slučajevima potrebna je dodatna obrada u vidu UZV-a ili MR-a šake, ukoliko klinički nalaz nije jasan.

Liječenje je potrebno radi povratka funkcije prsta i sposobnosti rada sa šakom, a može biti konzervativno i kirurško kao najčešći oblik liječenja. Odluku o načinu liječenja ovoga stanja donosi specijalist u dogovoru s pacijentom. Pritom kod konzervativnog (neoperativnog) liječenja često dolazi do ponovne pojave tegoba.

Najčešće je zahvaćena mlađa i srednja dobna populacija, pri čemu je liječenje usmjereno na povratak radnim aktivnostima i smanjenju vremena provedenog na bolovanju.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i uz upotrebu krvne staze. U području bolnoga mjesta učini se kiruški rez te ukloni „ovojnica“ (eng. pulley) koja steže tetivu. Savjetuje se  pokretanje operiranog prsta isti dan. Nakon obavljenog zahvata pacijent se otpušta na kućno liječenje isti dan.

Preporučuje se rana mobilizacija prstiju, a s nestankom simptoma rezultat je vidljiv odmah. Oporavak može trajati do mjesec dana.

Usprkos poduzetim mjerama, moguće su komplikacije, iako rijetko. Pri prvom pregledu liječnik će Vas upoznati sa svim komplikacijama i mjerama opreza.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba