Izbornik

Totalna endoproteza koljena

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Totalna endoproteza koljena

Totalna endoproteza koljena

Ugradnja endoproteze koljena

Ugradnja endoproteze koljena (aloartroplastike koljena) postupak je zamjene zglobnog tijela kod značajno oštećenih struktura zgloba uslijed uznapredovale bolesti zgloba koljena (osteoartritis, reumatoidni artritis, traumatski artritis). Postupak uključuje odstranjenje oštećene kosti i hrskavice natkoljene, goljenične kosti i ivera (patele) te njihovu zamjenu umjetnim zglobom (protezom).
Kako bi se postavila indikacija za ugradnju endoproteze koljena, specijalist ortopedije će kliničkim pregledom utvrditi opseg pokreta i stabilnost Vašeg koljena. Uz dodatnu radiološku dijagnostiku (RTG snimke i oslikavanje MR-om) utvrditi će se opseg oštećenja koljena te donijeti odluka o pravoj terapiji za svakog pacijenta.
Ovisno o stupnju i lokalizaciji oštećenja, ali i o informacijama dobivenim anamnezom i kliničkim pregledom, specijalist ortopedije će odabrati između ugradnje totalne endoproteze koljena (zamjenu svih zglobnih površina koljena) te parcijalne proteze koljena, postupka kojim se vrši zamjena samo dijela koljena (unutarnji, vanjski, prednji dio koljena).

Totalna endoproteza (TEP) koljena

Ugradnja totalne proteze koljena postupak je zamjene oštećenih dijelova koljena umjetnim implantatima. Indicirana je uglavnom kako bi se uklonila bol i povećao opseg pokreta u koljenu kod pacijenata s osteoartritisom. Kod uznapredovale artroze koljena, kod koje je došlo do potpunog oštećenja hrskavice svih dijelova koljena, zglobne površine postaju neravne te dolazi do udaranja kost u kost. To uzrokuje bol, oticanje, nestabilnost, narušenu biomehaničku osovinu i smanjenu pokretljivost zgloba koljena zbog čega je potrebno učiniti zamjenu svih zglobnih ploha koljena, odnosno ugraditi totalnu endoprotezu koljena. U bolnici ugrađujemo endoproteze koljena uz pomoć najmodernije računalne navigacije, što dovodi do precizne ugradnje endoproteze, što poboljšava funkciju te njen vijek trajanja.

Pogledajte iskustvo jednog od naših pacijenata te se uvjerite u profesionalnost i stručnost naših liječnika.

1-1.jpg

Slika: Model koljena koji prikazuje (s lijeva na desno): normalno (zdravo) koljeno; rana faza osteoartritisa koljena; kasna faza osteoartritisa koljena s potpunim gubitkom zglobne hrskavice (indikacija za operaciju); ugrađena totalna endoproteza koljena.

Zašto se ugrađuje?

Najčešći razlog za ugradnju endoproteze koljena je ukloniti bol prouzrokovanu osteoartritisom koljena. Ostali problemi u pacijenata s osteoartritisom koljena koji dovode do operacije su problemi s hodanjem (šepanje, smanjena hodna pruga, penjanje/spuštanje po stepenicama), opsegom pokreta i normalnim dnevnim aktivnostima poput ustajanja iz kreveta ili sa stolca. Mnogi pacijenti u uznapredovaloj fazi bolesti imaju bolove i u mirovanju.

Mislite da ste kandidat za ugradnju totalne endoproteze koljena? Javite nam se s povjerenjem i dogovorite pregled kod jednog od naših stručnjaka.

slika1-manja.jpg

Slika: RTG snimke lijevog koljena (s lijeva na desno): zdravo koljeno; uznapredovali osteoartritis (indikacija za operaciju); ugrađena totalna endoproteza (TEP) koljena.


Anatomija

1-5manja.jpg


 • Femur – natkoljenična kost
 • Patela – iver ili čašica
 • Tibija – goljenična kost (veća kost potkoljenice)
 • Fibula – manja kost potkoljenice
 • Hrskavica – tkivo koje prekriva kost na zglobnim površinama te smanjuje trenje pri pokretu u zglobu
 • Ligamenti – čvrsto, elastično vezivno tkivo koje okružuje zglob kako bi mu osiguralo stabilnost
 • Menisci – zakrivljeni hrskavični dijelovi u zglobu koji služe kao amortizeri koji apsorbiraju opterećenje, povećavaju kontakt zglobnih površina itd.
 • Mišići – služe dinamičkoj stabilnosti zgloba

Rizici operacije

Operacija ugradnje totalne endoproteze koljena, kao i svaka druga operacija, ima svoje rizike. Najozbiljnija neželjena pojava nakon operacije, iako vrlo rijetka, infekcija je ugrađene proteze.

Drugi rizici, vezani za samu endoprotezu, uključuju:

 • Labavljenje proteze
 • Prijelom kosti oko proteze
 • Perzistirajuća bol u području koljena

Ostali, još rjeđi rizici operacije uključuju:

 • Ozljeda živaca
 • Tromboze vena nogu ili pluća
 • Srčani ili moždani udar

Trajnost totalne endoproteze

Uslijed svakodnevnog opterećenja na novi umjetni zglob, vrši se pritisak na materijale koji se s vremenom troše. Trošenje je zgloba veće što je veće opterećenje na njega, tako da prekomjerna tjelesna masa, kao i neprimjerene tjelesne aktivnosti ubrzavaju trošenje zgloba. Studije su pokazale kako 80% proteza ima vijek dulji od 20 godina, a 90% proteza vijek dulji od 15 godina.

Što možete očekivati?

Prije operacije

Što možete napraviti prije pregleda ortopeda?

Pregled specijalista ortopedije

 • Napraviti radiološke snimke (RTG bolnog koljena, stajaći, u dva smjera)
 • Pripremiti odgovore na pitanja specijalista ortopedije koja uključuju:
  • Navedite simptome, koliko traju, kada su započeli?
  • Koliko Vas boli na ljestvici od 0 do 10 u mirovanju, a koliko u opterećenju?
  • Postoje li aktivnosti koje pojačavaju bol? Boli li Vas noću?
  • Jeste li imali kakvih ozljeda koljena do sad?
  • Pijete li kakve lijekove ili dodatke prehrani?
  • Imate li kakve druge medicinske probleme?
 • Pripremiti pitanja za ortopeda

Pregled specijalista ortopedije

Kako bi se postavila indikacija za ugradnju endoproteze koljena, specijalist ortopedije će kliničkim pregledom utvrditi opseg pokreta i stabilnost Vašeg koljena. Za indikaciju su potrebne i radiološke snimke (RTG) zgloba koljena koje je poželjno učiniti prije dolaska na pregled. O eventualnim dodatnim slikovnim pretragama (panoramska RTG snimka donjih ekstremiteta) potrebnim za dodatno preoperativno planiranje odlučiti će specijalist ortopedije uslijed kliničkog pregleda.

Anesteziološki pregled

Nakon postavljanja indikacije i dogovaranja termina operacije, potrebno je učiniti pregled anesteziologa koji će odlučiti o vrsti anestezije.

Dogovorite svoje termine, sve preglede možete napraviti na jednom mjestu.

Dolazak u bolnicu

Po dolasku u bolnicu pacijenta se smješta u sobu te dobiva informirani pristanak sa svim relevantnim informacijama vezanim za operativni zahvat. Potpisuje ga i pacijenta se priprema za operaciju. Svaki pacijent prije, za vrijeme i nakon operacije dobiva antibiotik kako bi se spriječile postoperacijske infekcije.

Za vrijeme operacije

Nakon reza na koljenu od 15-20 cm, specijalist ortopedije će ukloniti oštećene dijelove zgloba, koštane izrasline (osteofite) te oblikovati koštane dijelove i pripremiti ih za ugradnju proteze. Za vrijeme operacije odlučiti će se o konačnoj veličini proteze te će se probnim dijelovima ispitati stabilnost i funkcija umjetnog zgloba koljena. Po ugradnji totalne endoproteze koljena, prerezana tkiva se zašiju po slojevima te se koža zatvori šavovima ili staplerom. Sama operacija traje oko 2 sata. Po operaciji se zašivena rana pokrije flasterom i zavojima te se pacijenta premješta na odjel.

Pacijent se za vrijeme operacije nalazi u općoj ili spinalnoj anesteziji o čemu odlučuje anesteziolog. U općoj anesteziji pacijent je bez svijesti te se budi nakon operacije. U spinalnoj anesteziji, s druge strane, pacijent je budan, ali ne osjeća bol od struka prema niže.

1-6manja.jpg

Slika: Ilustracija totalne endoproteze koljena s njenim ključnim komponentama

Nakon operacije

Nakon operacije, pacijenta se premješta na odjel, gdje u sobi ostaje nekoliko (3-5) dana. O terapiji boli nakon operacije brigu će voditi naši anesteziolozi. Za vrijeme boravka u bolnici, naši liječnici i sestre voditi će brigu o previjanju kirurške rane, dok će naši fizioterapeuti provoditi fizikalnu terapiju kako bi što prije povećali opseg pokreta u operiranom koljenu, ali i kako bi Vas nakon operacije naučili kako ćete izvoditi određene pokrete poput:

 • Ulaženje i izlaženje iz kreveta
 • Sjedanje i ustajanje sa stolca
 • Hodanje sa štakama ili hodalicom
 • Penjanje i spuštanje po stepenicama itd.

Po napuštanju bolnice, uputno je nastaviti rehabilitaciju u našem centru za fizikalnu terapiju te u toplicama. Kako bi osigurali što brži i kvalitetniji oporavak, važno je držati se uputa o previjanju rane, prehrani, fizičkoj aktivnosti itd.

Kontrolne preglede, njihovu učestalost te dodatne postoperativne radiološke snimke indicirati će operater.

Redoviti kontrolni pregledi su izuzetno bitni, stoga ne odgađajte, nego rezervirajte svoj termin za pregled.

Rezultati

Za većinu pacijenata, ugradnja totalne endoproteze koljena rješava pacijenta boli, unaprjeđuje mobilnost te kvalitetu života pacijenata s osteoartritisom koljena. Studije su pokazale kako 80% proteza ima vijek trajanja dulji od 20 godina, a 90% proteza dulji od 15 godina. U novije vrijeme, započelo se s ugradnjom proteza koljena koje oblikom više odgovaraju normalnoj anatomiji zgloba. Takve proteze omogućuju i veći opseg pokreta, a odnedavno se ugrađuju i u našoj bolnici.

Većina pacijenata vraća se normalnim aktivnostima nakon 2 mjeseca od operacije. Preporučuju se aktivnosti koje ne izazivaju veliko opterećenje na zglob poput hodanja, bicikla, plivanja, ali se također preporučuje izbjegavati aktivnosti poput trčanja, skijanja, skakanja tj. aktivnosti koje mogu preopteretiti zglob koljena i uzrokovati smanjeni vijek trajanja koljenske proteze. Više o ograničenjima i aktivnostima razgovarati ćete sa svojim specijalistom ortopedije.

Budite jedni od onih koji su se uspješno vratili svojim redovnim aktivnostima te ublažili sve tegobe. Obratite nam se s povjerenjem.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba