Kirurgija štitnjače odnosi se na kirurško odstranjenje polovice štitnjače ili cijele štitnjače.

Što je štitnjača i koja je njezina uloga?

Štitnjača je endokrina žlijezda smještena u donjem dijelu vrata sprijeda, a nalazi se u tijesnom odnosu s grkljanom i dušnikom. Produkcijom hormona (T3 i T4) regulira funkciju svih organa. Jedna od njezinih glavnih funkcija je kontrola metabolizma, tj. na koji način tijelo koristi energiju. Kada štitnjača ne funkcionira dobro, to može imati utjecaj na cijelo tijelo.

Koje su najčešće bolesti štitnjače?

Ukoliko štitnjača smanjeno producira hormone, to se stanje naziva hipotireoza, a klasični simptomi koje pacijenti imaju su: opadanje kose, suha koža, opstipacija, kroničan umor, nepodnošenje hladnoće. Najčešći uzrok hipotireoze je autoimuna bolest štitnjače - Hashimotov tireoiditis. Za razliku od hipotireoze, pojačan rad štitnjače zove se hipertireoza, a njeni najčešći simptomi su nervoza, tremor ruku, lupanje srca, gubitak tjelesne težine, pojačano znojenje, gubitak mjesečnice, nepodnošenje vrućine. Dok se hipotireoza liječi levotiroksinom (Euthyrox, Letrox), hipertireoza se uglavnom liječi kirurški odstranjenjem cijele štitnjače, čime gore navedeni simptomi vrlo brzo nestaju. Štitnjača može biti uvećana i uz normalnu produkciju hormona, a tako uvećanu štitnjaču obično nazivamo strumom. Ako se kod strume štitnjače pojave smetnje s gutanjem i pritisak u vratu, operativno liječenje bit će najbolji način liječenja.

Kada se pacijenti najčešće javljaju na operaciju štitnjače?

Najčešći tumori štitnjače zbog kojih se pacijenti javljaju na operaciju su dobroćudni folikularni tumor i zloćudni papilarni karcinom. Kod dobroćudnih tumora te kod manjih papilarnih karcinoma preporuka je operativno odstraniti jedan režanj štitnjače (lobektomija štitnjače), dok je kod većih papilarnih karcinoma štitnjače preporuka odstraniti cijelu štitnjaču (totalna tireoidektomija).

Kako izgleda operacija štitnjače?

Štitnjači se operativno pristupa manjim horizontalnim rezom u prednjem donjem dijelu vrata. Nakon lobektomije štitnjače uglavnom se ne postavlja dren, dok se kod totalne tireoidektomije dren uglavnom postavlja kroz jedan dan. Kako bi se ožiljak što manje vidio, za zatvaranje reza većinom se koriste intradermalni šavovi.  

Kako izgleda oporavak nakon operacije štitnjače?

Kod totalne tireoidektomije se već prvi postoperativni dan uvodi nadomjesna hormonska terapija (levotiroksin), dok se kod lobektomije štitnjače hormoni kontroliraju mjesec dana nakon operacije te se tada, ovisno o statusu hormona, odlučuje je li potrebna hormonska nadomjesna terapija ili ne.

Pacijenti u bolnici borave uglavnom jedan do dva dana. Bolovi nakon operacije su neznatni, a šavovi se skidaju sedmi postoperativni dan, tj. na prvoj kontroli. Preporuka fizičke poštede je 12 dana nakon operacije štitnjače, neovisno o tome radi li se o lobektomiji ili totalnoj tireoidektomiji.

Imate problema sa štitnjačom? Javite nam se s povjerenjem i saznajte jeste li kandidat za kirurško odstranjenje štitnjače.

Pošaljite poruku: