Korektivna osteotomija je operacijska tehnika rezervirana za liječenje umjerenog osteoartritisa koljena.

Riječ osteotomija u doslovnom prijevodu znači "rezanje ili presijecanje kosti". Osteotomija u području koljena koristi se u ranijim fazama osteoartritisa, kada je oštećena samo jedna strana koljenskog zgloba. Prebacivanjem opterećenja s oštećene na zdravu stranu zgloba, osteotomijom možemo ublažiti bol i poboljšati funkciju artritisom zahvaćenog koljena.

Korektivna osteotomija (gornjeg dijela potkoljenične ili donjeg dijela natkoljenične kosti) je operacijska tehnika rezervirana za liječenje umjerenog osteoartritisa koljena koja se najčešće provodi kod mlađih i aktivnih pacijenata jer im omogućuje visoku razinu aktivnosti. Rekonstrukcijom normalnih biomehaničkih odnosa korektivnom osteotomijom natkoljenične ili potkoljenične kosti doprinosi se rasterećenju oštećenog dijela, uspostavlja se normalna funkcija zgloba i odgađa ugradnja totalne endoproteze.

Preoperativna priprema 

Preoperativna priprema započinje u razgovoru s liječnikom naše bolnice. Nakon što pacijent donese odluku o operacijskom zahvatu, dogovara termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Pacijent dobiva upute o potrebnim laboratorijskim i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koje ne smiju biti stariji od 30 dana.

Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima. Na osnovi tih podataka liječnik anesteziolog donosi odluku o eventualno potrebnim dodatnim specijalističkim pregledima te dijagnostičkim ili laboratorijskim pretragama.

Tijek operativnog zahvata 

U zdravom koljenu, prilikom hoda ili stajanja, opterećenje se prenosi kroz sredinu koljenskog zgloba. Ukoliko su normalni anatomski odnosi iz bilo kojeg razloga poremećeni, dolazi do pojačanog trošenja unutarnje (medijalne) ili vanjske (lateralne) strane koljena. Kod nekih pacijenata javljaju se golim okom vidljivi deformiteti u smislu „O” ili „X” nogu. Operacijski zahvat može se izvesti u općoj ili regionalnoj (spinalnoj) anesteziji. Prije samog operacijskog zahvata potrebno je učiniti precizno prijeoperacijsko planiranje, što uključuje određivanje mjesta osteotomije te kuta korekcije. Operacija se sastoji u presijecanju natkoljenične ili potkoljenične kosti, kost se „otvara” u obliku klina (stupanj otvaranja određuje se prijeoperacijskim planiranjem) te se potom pločicom i vijcima fiksira u željenom položaju. Operacijom nastala šupljina u kosti s vremenom se popuni koštanim tkivom a u pojedinim slučajevima može se popuniti i preparatom tzv. „umjetne kosti”. Postupno povećanje opterećenja nakon operacije blagotvorno djeluje na proces cijeljenja kosti. Smatra se da je za puno cijeljenje kosti (ovisno o lokaciji i veličini korekcije) potrebno 6-8 tjedana.

Oporavak nakon operacije 

Nakon operacijskog zahvata pacijent u bolnici ostaje 3 dana. Postoperativna rehabilitacija pod nadzorom fizioterapeuta započinje prvi dan nakon operacije. Započinje se s razgibavanjem koljena a poseban naglasak stavlja se i na jačanje natkoljenične muskulature. Do prvog kontrolnog pregleda i RTG kontrole (6 tjedana nakon operacije) obavezan je hod uz dvije podlaktične štake te dozirano opterećenje operirane noge.  Nakon toga, dopušteno je odbacivanje jedne štake te postupno povećanje opterećenja na operiranu nogu, što ima pozitivan učinak na postupak cijeljenja kosti. Odbacivanje druge štake preporuča se kada bolesnik osjeti zadovoljavajuću sigurnost i stabilnost operirane noge, obično se događa unutar naredna 4 tjedna. U većini slučajeva naredne kontrole su 3, 6 i 12 mjeseci nakon operacije.

Sv. Katarina je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu, omogućuje vrhunsku dijagnostiku, najbolje terapijsko-operacijske postupke i individualno pripremljenu rehabilitaciju, što je izdvaja od ostalih bolnica, a operacija korektivne osteotomije u našoj Bolnici je rutinski zahvat koji radimo svakodnevno.

Obratite nam se s punim povjerenjem i riješite svoje tegobe što prije!

Pošaljite poruku: