Izbornik

Korektivne osteotomije u području koljena

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Korektivne osteotomije u području koljena

Korektivne osteotomije u području koljena

Korektivna osteotomija (gornjeg dijela potkoljenične ili donjeg dijela natkoljenične kosti) je operacijska tehnika rezervirana za liječenje umjerenog osteoartritisa koljena te pacijentima omogućuje visoku razinu aktivnosti.

Riječ osteotomija u doslovnom prijevodu znači "rezanje ili presijecanje kosti". Osteotomija u području koljena koristi se u ranijim fazama osteoartritisa, kada je oštećena samo jedna strana koljenskog zgloba. Postupak uključuje uklanjanje ili dodavanje klina kosti na potkoljeničnu kost (potkoljenica) ili bedrenu kost (bedrena kost) kako bi se tjelesna težina pomaknula s oštećenog dijela zgloba koljena. Prebacivanjem opterećenja s oštećene na zdravu stranu zgloba, osteotomijom možemo ublažiti bol i poboljšati funkciju artritisom zahvaćenog koljena.

Osteotomija koljena najčešće se izvodi kod osoba mlađih od 60 godina koje su aktivne. Mnogi ljudi koji se podvrgnu ovom postupku zbog artritisa možda će trebati potpunu zamjenu koljena - obično oko 10 do 15 godina nakon osteotomije koljena.

Zato, krenite na vrijeme s pregledima i ublažite tegobe.


Zašto se izvodi?

Korektivna osteotomija (gornjeg dijela potkoljenične ili donjeg dijela natkoljenične kosti) je operacijska tehnika rezervirana za liječenje umjerenog osteoartritisa koljena koja se najčešće provodi kod mlađih i aktivnih pacijenata jer im omogućuje visoku razinu aktivnosti. U zdravom koljenu, prilikom hoda ili stajanja, opterećenje se prenosi kroz sredinu koljenskog zgloba. Ukoliko su normalni anatomski odnosi iz bilo kojeg razloga poremećeni (varus i valgus deformacije), dolazi do pojačanog trošenja unutarnje (medijalne) ili vanjske (lateralne) strane koljena. Kod nekih pacijenata javljaju se golim okom vidljivi deformiteti u smislu „O” ili „X” nogu. Rekonstrukcijom normalnih biomehaničkih odnosa korektivnom osteotomijom natkoljenične ili potkoljenične kosti doprinosi se rasterećenju oštećenog dijela, uspostavlja se normalna funkcija zgloba i odgađa ugradnja totalne endoproteze.

1.jpg

Slika: Prikaz normalne mehaničke osovine (A) gdje pravac koji povezuje centar glave bedrene kosti sa sredinom gležnja, prolazi kroz sredinu koljenskog zgloba. U varus deformitetu koljena (B) noge poprimaju izgled slova „O“. Kod valgus deformiteta koljena (C) noge poprimaju oblik slova „X“

Indikacije

 • mladi, aktivni pacijent (<60 godina) u kojega artroplastika ne bi uspjela zbog pretjeranog trošenja
 • valgus ili varus koljena
 • zdrava osoba s dobrim vaskularnim statusom
 • pacijenti umjerene tjelesne građe (BMI <35)
 • bol i invaliditet koji ometaju svakodnevni život
 • zahvaćenost samo jednog odjeljka koljena
 • suradljiv pacijent koji će moći slijediti protokol

Opće kontraindikacije

 • upalni artritis
 • pretile osobe (BMI> 35)
 • fleksijska kontraktura (> 15 stupnjeva)
 • nepotpuna fleksija koljena (<90 stupnjeva)
 • >20 stupnjeva potrebne korekcije
 • patelofemoralni artritis
 • nestabilnost ligamenata
 • „varus thrust“ tijekom hoda
 • nesuradljiv pacijent

3.jpg


Slika: Mlađi aktivni pacijent s varusom koljena predstavlja rizik za razvoj osteoartritisa medijalnog odjeljka koljena. Korektivna valgizirajuća osteotomija metoda je izbora u takvog pacijenta, s kojom se odgađa ugradnja proteze i vraća normalna mehanička os.


Rizici
Rizici operacije korektivne osteotomije u području koljena mogu uključivati:

 • Infekcija u kosti ili u okolnim mekim tkivima
 • Neuspjeh spajanja dijelova kosti
 • Ozljede živaca ili krvnih žila oko koljena
 • Tromboembolija
 • Nepotpuno ublažavanje boli

Što možete očekivati?

Prije operacije

Što možete napraviti prije pregleda ortopeda?

 • Napraviti radiološke snimke (magnetska rezonanca (MR) bolnog koljena)
 • Pripremiti odgovore na pitanja specijalista ortopedije koja uključuju:
  • Navedite simptome, koliko traju, kada su započeli?
  • Koliko Vas boli na ljestvici od 0 do 10 u mirovanju, a koliko u opterećenju?
  • Postoje li aktivnosti koje pojačavaju bol? Boli li Vas noću?
  • Jeste li imali kakvih ozljeda koljena do sad?
  • Pijete li kakve lijekove ili dodatke prehrani?
  • Imate li kakve druge medicinske probleme?
 • Pripremiti pitanja za ortopeda


Pregled specijalista ortopedije

Kako bi se postavila indikacija za korektivnu osteotomiju u području koljena, specijalist ortopedije će kliničkim pregledom utvrditi opseg pokreta i stabilnost Vašeg koljena. Za indikaciju su potrebne i radiološke snimke (RTG) zgloba koljena koje je poželjno učiniti prije dolaska na pregled. O eventualnim dodatnim slikovnim pretragama (panoramska RTG snimka donjih ekstremiteta) potrebnim za dodatno preoperativno planiranje odlučiti će specijalist ortopedije uslijed kliničkog pregleda.

Nakon što pacijent donese odluku o operacijskom zahvatu, dogovara termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu prijeoperativnu pripremu. Pacijent dobiva upute o potrebnim laboratorijskim i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koji ne smiju biti stariji od 30 dana.

Dogovorite i vi svoj termin pregleda.


4.jpg

Slika: Da bi se indicirao operativni zahvat, specijalist ortopedije mora kliničkim pregledom utvrditi stabilnost i opseg pokreta Vašeg koljena

Anesteziološki pregled

Nakon postavljanja indikacije i dogovaranja termina operacije, potrebno je učiniti pregled anesteziologa koji će odlučiti o vrsti anestezije. Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima. Na osnovi tih podataka liječnik anesteziolog donosi odluku o eventualno potrebnim dodatnim specijalističkim pregledima te dijagnostičkim ili laboratorijskim pretragama.


Dolazak u bolnicu

Po dolasku u bolnicu pacijenta se smješta u sobu te dobiva informirani pristanak sa svim relevantnim informacijama vezanim za operativni zahvat. Potpisuje ga i pacijenta se priprema za operaciju. Svaki pacijent prije, za vrijeme i nakon operacije dobiva antibiotik kako bi se spriječile postoperacijske infekcije.

Za vrijeme operacije

Prije samog operacijskog zahvata potrebno je učiniti precizno prijeoperacijsko planiranje, što uključuje određivanje mjesta osteotomije te kuta korekcije. Ovisno o mjestu oštećenja, operacija može zahvatiti vašu potkoljeničnu ili bedrenu kost. Najčešći oblik osteotomije koljena uključuje potkoljenicu. Korektivne osteotomije u području koljena mogu biti:

 • osteotomije otvaranja
 • osteotomije zatvaranja

  Osteotomija otvaranja je operacija koja se sastoji u presijecanju natkoljenične ili potkoljenične kosti, kost se „otvara” u obliku klina (stupanj otvaranja određuje se prijeoperacijskim planiranjem) te se potom pločicom i vijcima fiksira u željenom položaju. Operacijom nastala šupljina u kosti s vremenom se popuni koštanim tkivom, a u pojedinim slučajevima može se popuniti i preparatom „umjetne kosti”.

  Druga je mogućnost presijecanje potkoljenične ili bedrene kosti, a zatim uklanjanje klina kosti. Prerezani rubovi kosti spajaju se i pričvrste pločicom i vijcima. To se naziva osteotomija zatvaranja.

  Na završetku operacije prerezana tkiva se zašiju po slojevima te se koža zatvori šavovima. Sama operacija traje 1 do 2 sata. Po operaciji se zašivena rana pokrije flasterom i zavojima te se pacijenta premješta na odjel.

  Pacijent se za vrijeme operacije nalazi u općoj ili spinalnoj anesteziji o čemu odlučuje anesteziolog. U općoj anesteziji pacijent je bez svijesti te se budi nakon operacije. U spinalnoj anesteziji, s druge strane, pacijent je budan, ali ne osjeća bol od struka prema niže.

  Postupno povećanje opterećenja nakon operacije blagotvorno djeluje na proces cijeljenja kosti. Smatra se da je za puno cijeljenje kosti (ovisno o lokaciji i veličini korekcije) potrebno 6-8 tjedana.

  5.jpg

  Slika: A) Prikaz varus deformiteta desnog koljena na panoramskoj RTG snimci donjih ekstremiteta; B) Anteroposteriorna RTG snimka desnog koljena nakon korektivne valgizirajuće osteotomije; C) Postranična RTG snimka desnog koljena nakon korektivne valgizirajuće osteotomije.

  Nakon operacije

  Nakon operacije, pacijenta se premješta na odjel, gdje u sobi ostaje nekoliko (2-3) dana. O terapiji boli nakon operacije brigu će voditi naši anesteziolozi. Za vrijeme boravka u bolnici, naši liječnici i sestre voditi će brigu o previjanju kirurške rane, dok će naši fizioterapeuti provoditi fizikalnu terapiju kako bi što prije povećali opseg pokreta u operiranom koljenu, ali i kako bi Vas nakon operacije naučili kako ćete izvoditi određene pokrete poput hodanja sa štakama te penjanja i spuštanja po stepenicama.

  Započinje se s razgibavanjem koljena a poseban naglasak stavlja se i na jačanje natkoljenične muskulature. Po napuštanju bolnice, uputno je nastaviti rehabilitaciju u našem centru za fizikalnu terapiju. Kako bi osigurali što brži i kvalitetniji oporavak, važno je držati se uputa o previjanju rane, prehrani, fizičkoj aktivnosti itd.

  Morat ćete koristiti štake otprilike dva mjeseca kako bi vam kost pravilno zarasla. Do prvog kontrolnog pregleda i RTG kontrole (6 tjedana nakon operacije) obavezan je hod uz dvije podlaktične štake te dozirano opterećenje operirane noge. Nakon toga, dopušteno je odbacivanje jedne štake te postupno povećanje opterećenja na operiranu nogu, što ima pozitivan učinak na postupak cijeljenja kosti. Odbacivanje druge štake preporuča se kada bolesnik osjeti zadovoljavajuću sigurnost i stabilnost operirane noge, obično se događa unutar naredna 4 tjedna. Rehabilitacija može trajati i šest mjeseci. Za vrijem rehabilitacije važne su vježbe za

  • Jačanje mišića bedara (kvadriceps)
  • Povećanje opsega pokreta koljena
  • Poboljšanje ravnoteže

  Kontrolne preglede, njihovu učestalost te dodatne postoperativne radiološke snimke indicirati će operater, a u većini slučajeva naredne kontrole su 3, 6 i 12 mjeseci nakon operacije.

  Morate na kontrolni pregled? Dogovorite termin i obratite nam se sa povjerenjem.

  2.jpg

  Slika: Fizikalna terapija nakon operacije izrazito je bitna, a u fokus se stavlja jačanje natkoljene muskulature te povećanje opsega kretnji u koljenu kao i poboljšanje ravnoteže.

  Rezultati

  U većini slučajeva osteotomija koljena ublažava bol kod artritisa i odgađa potrebu za cjelovitom zamjenom koljena za 10 do 15 godina.

  Sv. Katarina je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu, omogućuje vrhunsku dijagnostiku, najbolje terapijsko-operacijske postupke i individualno pripremljenu rehabilitaciju, što je izdvaja od ostalih bolnica, a operacija korektivne osteotomije u našoj Bolnici je rutinski zahvat koji radimo svakodnevno.

  Uvjerite se zašto je Sv. Katarina najbolji izbor i rezervirajte svoj termin.

  Pošaljite poruku:

  Eu Logo
  ESIF Logo
  Hamag-Bicro Logo
  europski strukturni i investicijski fondovi
  Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba