Najčešće ozljede gležnja su uganuća ili distorzije.

Gležanj ili skočni zglob je izrazito važan zglob za kretanje te prenošenje opterećenja sa trupa na stopala. Značajnu ulogu gležanj ima i kod održavanja ravnoteže. Iako se uglavnom smatra da se radi o jednom zglobu, gležanj se zapravo sastoji od dva zgloba: gornjeg i donjeg nožnog zgloba. U gornjem nožnom zglobu (zglob između potkoljenice i gležanjske kosti) moguće su kretnje pregibanja stopala prema naprijed ili natrag (odnosno prema potkoljenici ili tabanu). U donjem nožnom zglobu (zglob između gležanjske i petne kosti) izvode se kretnje pregibanja na vanjsku ili unutrašnju stranu. Opisane zglobove stabiliziraju tj. pojačavaju brojne ligamentarne strukture.

Najčešće bolesti/ozljede gležnja

Najčešće ozljede gležnja su uganuća ili distorzije. Vjerojatno ne postoji osoba koja je aktivni sportaš ili rekreativac, a da barem jednom prilikom bavljenja sportom nije imala neki stupanj distorzije tj. uganuća gležnja. Distorzije gležnja česte su i prilikom svakodnevnih aktivnosti. Prema strukturama koje su oštećene prilikom ozljede, distorzije možemo podijeliti u tri stupnja. Kod I. stupnja distorzije dolazi do istegnuća prednje talofibularne sveze, javlja se blaža oteklina, a moguće je puno opterećenje ozlijeđenog zgloba. II. stupanj ozljede karakteriziran je puknućem prednje talofibularne sveze te djelomičnim puknućem kalkaneofibularne sveze. Oteklina je izraženija, a bolnost je prisutna i u mirovanju. Prilikom distorzije III. stupnja postoji potpuno puknuće prednje talofibularne i kalkaneofibularne sveze, a ponekada postoji i djelomično puknuće stražnje talofibularne sveze te zglobne čahure. Zbog bolnosti i otekline izrazito su ograničene kretnje u ozlijeđenom zglobu. Pored uganuća, u području gležnja može doći do iščašenja (tj. luksacije) te prijeloma kosti. Također, u području gležnja može doći do oštećenja hrskavice, kao i ozljede ili degenerativnog oštećenja tetiva potkoljeničnih mišića, prvenstveno peronealnih tetiva te tetive m. tibialis posterior.

Kako prevenirati ozljede gležnja?

Kao što je već ranije spomenuto, ozljede gležnja česte su u populaciji aktivnih sportaša ili rekreativaca. U prevenciji ozljede izrazito važno mjesto zauzima dobra fizička pripremljenost sportaša, kao i dobra neposredna priprema za sportsku aktivnost koja uključuje odgovarajuće zagrijavanje i istezanje prije bavljenja sportom. Od velike važnosti je korištenje  adekvatne sportske obuće kao i preventivna stabilizacija gležnja (bandaže ili ortoze) kod osoba koje su već imale neku ozljedu gležnja. Kako su ozljedama podložnije osobe koje su već imale neku raniju ozljedu, u prevenciji posebno mjesto zauzima ispravno liječenje ranijih ozljeda (konzervativno ili operacijsko). Jako je važno da sportska aktivnost kojom se osoba bavi bude odgovarajuća razini njene fizičke pripremljenosti, njenoj dobi te općem zdravstvenom stanju.

Koji su najčešći operativni zahvati koji se provode u svrhu liječenja ozljeda gležnja?

U Sv. Katarini ozljede gležnja liječimo konzervativno i operacijski. Temelj svakog uspješnog liječenja je pravovremena i precizna dijagnostika. Nakon učinjene radiološke obrade (RTG, UZV ili MR) te kliničkog pregleda liječnika specijaliste ortopedije ili traumatologije dolazi se do dijagnoze prema kojoj se odlučujemo za način daljeg postupanja s ozlijeđenom osobom.

Pogledjate naš vrhunski tim stručnjaka!

 U slučaju odluke za konzervativno liječenje, pacijenta pregleda specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije te se potom uz vođenje iskusnih i educiranih fizioterapeuta započinje s provođenjem fizikalne terapije. U slučaju da je ozljeda takvog tipa da zahtijeva operacijsko liječenje, ozlijeđena osoba prolazi prijeoperacijsku obradu i pripremu te se pristupa samom zahvatu. U našoj bolnici izvode se brojni operacijski zahvati na gležnju. U slučaju prijeloma najčešće se radi osteosinteza tj. operacijsko namještanje i fiksacija slomljene kosti. Posebno je široka paleta operacijskih zahvata koji se provode u slučaju mekotkivnih ozljeda. Artroskopskim zahvatom moguće je učiniti popravak hrskavičnih oštećenja na zglobnim tijelima, rekonstrukciju ligamenata važnih za stabilnost gležnja, toaletu zgloba u smislu odstranjivanja slobodnih zglobnih tijela te rješavanje uzroka tzv. sindroma sudara koji se može javiti sa prednje ili stražnje strane gležnja. Otvorenim zahvatima moguće je učiniti rekonstrukciju oštećenih peronealnih i drugih tetiva, kao i zahvate ukočenja zgloba koji se rade u slučaju uznapredovalih degenerativnih promjena. Vrlo uspješno se nakon njihove rupture rade i rekonstrukcije Ahilove tetive. Operacijsko liječenje uvijek je praćeno odgovarajućom poslijeoperacijskom fizikalnom terapijom koja se, u ovisnosti o vrsti učinjenog operacijskog zahvata, provodi po jasno definiranim protokolima.  

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina očekuje vas tim iskusnih i educiranih stručnjaka svih zdravstvenih profila (liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, inžinjeri radiologije) čije znanje i iskustvo garantira uspješno liječenje ozljeda gležnja. Dokaz tome su brojni zadovoljni pacijenti, među njima i vrhunski sportaši, koji su nam ukazali svoje povjerenje te su liječenje svojih ozljeda provodili u našoj bolnici.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin odmah!

Pošaljite poruku: