Sindrom karpalnog kanala bolest je modernog čovjeka koja često nastaje kao posljedica današnjeg načina života gdje ljudi jako puno vremena provode na računalima

Što je karpalni kanal/tunel te kada i zašto se javlja?

Karpalni kanal je prostor u ručnom zglobu iznad kostiju pešća (karpusa) koja sadrži živce i tetive, a kroz njega prolazi n. medijanus, živac koji kontrolira palac, kažiprst, srednji prst i dio IV. prsta. Kada se karpalni kanal suzi, dolazi do sindroma karpalnog kanala, što uzrokuje bolove, trnce, peckanje i slabost u ruci i prstima, najčešće prva tri prsta uz djelomično zahvaćanje IV. prsta.

Sindrom karpalnog kanala najčešće pogađa žene u dobi između 40 i 60 godina, ali može zahvaćati i muškarce te ljude svih dobnih skupina.

Uzroci sindroma karpalnog kanala/tunela

Uzroci sindroma karpalnog kanala mogu biti različiti. Najčešće je uzrokovan ponavljajućim pokretima ruku i zapešća, kao što su tipkanje na računalu, rad s alatima ili sviranje glazbenih instrumenata. Ostali mogući uzroci uključuju ozljede ruke, artritis, dijabetes, hormonalne promjene tijekom trudnoće ili menopauze te abnormalnosti u strukturi ruke.

Simptomi sindroma karpalnog kanala/tunela

Simptomi sindroma karpalnog kanala mogu biti različiti te se mogu razlikovati od osobe do osobe. Najčešći simptomi su:

  • bol u zapešću i ruci koja može biti prisutna tijekom dana ili noći
  • trnci, peckanje ili utrnulost u ruci i prstima, posebno u palcu, kažiprstu i srednjem prstu
  • slabost u ruci i prstima, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su držanje šalice ili pisanje

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, potrebno je potražiti savjet liječnika. U sklopu pregleda ispituje se prisustvo bolova, trnaca, gubitka snage ili osjećaja dodira. Kao potvrda dijagnoze može se učiniti i elektrofiziološko ispitivanje – EMNG - koje provodi neurolog ili fizijatar

Liječenje sindroma karpalnog kanala/tunela

Liječenje sindroma karpalnog kanala može uključivati različite pristupe, ovisno o težini simptoma i uzrocima problema.

U većini slučajeva sindroma karpalnog kanala potrebna je kirurška intervencija. Kirurški zahvat za sindrom karpalnog kanala obično se izvodi pod lokalnom anestezijom, uz upotrebu minimalno invazivne tehnike, a uključuje rezanje karpalnog kanala kako bi se stvorilo više prostora i smanjio pritisak na živce i tetive. Riječ je o jednostavnom zahvatu koji se radi u sklopu jednodnevne kirurgije, što znači da pacijent istog dana nakon zahvata može ići kući.

Oporavak nakon operacije obično traje nekoliko tjedana, a fizikalna terapija i rehabilitacija mogu biti korisne za vraćanje funkcije ruke i sprečavanje ponovnog nastanka sindroma karpalnog kanala.

Provodite puno vremena na računalu ili se bavite poslom u kojem stalno ponavljate određene pokrete rukom i zapešćem? Primijetili ste bilo koji od spomenutih simptoma? Nemojte čekati! Javite nam s povjerenjem i dogovorite termin pregleda jer se najbolji ishodu postižu upravo kod pacijenata koji liječenje započnu u ranoj fazi ove bolesti, pri pojavi prvih znakova.

Pošaljite poruku: