Kolesteatom je rijetka, ali ozbiljna bolest u kojoj se tkivo kože nakuplja unutar srednjeg uha u obliku ciste.

Što je kolesteatom i kako nastaje?

To je dobroćudna, ali invazivna promjena koja uništava zdrave strukture uha na koje naiđe te se ponaša poput tumora. U početku su zahvaćeni bubnjić i slušne košćice, dok se kasnije bolest, ako se ne liječi, može proširiti i na organ za sluh i ravnotežu, facijalni živac, bazu lubanje i mozak. Kolesteatom se obično pojavljuje kao posljedica ponavljajućih infekcija srednjeg uha, upala, neliječenih perforacija bubnjića, a može biti i urođen. Radi se o najtežem obliku kroničnih upalnih promjena srednjeg uha.

Koji su simptomi kolesteatoma?

Glavni simptomi uključuju gubitak sluha, osjećaj pritiska u uhu, vrtoglavicu, bol u uhu i iscjedak iz uha. Bez adekvatnog liječenja, kolesteatom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući infekcije uha, krvarenje iz uha, upale moždanih ovojnica i mozga sa stvaranjem gnojnih šupljina intrakranijski, paralizu lica, vrtoglavice i trajni gubitak sluha.

Kako se liječi kolesteatom?

Liječenje kolesteatoma je kirurško te uključuje uklanjanje same promjene i obnavljanje oštećenih struktura srednjeg uha. Postoji nekoliko kirurških metoda za uklanjanje kolesteatoma, a odabir metode ovisi o težini stanja i opsegu širenja bolesti.

Najčešća kirurška procedura za uklanjanje kolesteatoma je timpanoplastika, sa ili bez mastoidektomije. Timpanoplastika se izvodi kada je kolesteatom ograničen na strukture srednjeg uha, dok se mastoidektomija izvodi onda kada se bolest proširila i na okolne strukture i kosti lubanje. Obje procedure se izvode pod općom anestezijom i obično traju nekoliko sati. Tijekom operacije, kirurg uklanja kolesteatom i bilo koje oštećene strukture u srednjem uhu, kao što su naprimjer slušne košćice. Nakon uklanjanja kolesteatoma, kirurg može obnoviti oštećene strukture koristeći različite tehnike i materijale (hrskavicu, fasciju, titanijske proteze i dr.).

Trendovi u kirurgiji kolesteatoma

Trenutni trend u kirurgiji kolesteatoma je minimalno invazivna endoskopska kirurgija, koju u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvodimo jedini u Hrvatskoj.

Endoskopska kirurgija se razvila kao alternativa otvorenoj kirurgiji uha, ne zahtijeva vanjske rezove jer se cijela operacija izvodi kroz uho, a moguća je u situacijama kada je kolesteatom u početnoj fazi i ograničen na određene dijelove uha. Radi se o manje invazivnoj metodi od otvorene mikroskopske kirurgije, uz bolju i precizniju vizualizaciju, što može rezultirati bržim oporavkom s manje komplikacija. Tijekom endoskopske kirurgije, kirurg umetne endoskop - tanku cijev sa svjetlom i kamerom na kraju - u uho pacijenta. Slika se projicira na zaslon, što omogućuje kirurgu da na velikom povećanju i s izvrsnom rezolucijom vidi strukture srednjeg uha, procjeni opsežnost bolesti i odstrani patologiju. Kako zvukovod koristimo kao prirodni put prema srednjem uhu, izbjegavamo i vanjske rezove koji su neophodni u otvorenim pristupima.

Međutim, nije svaka osoba koja boluje od kolesteatoma kandidat za endoskopsku kirurgiju. Odabir kirurške metode ovisi o težini stanja, opsegu patologije i drugim čimbenicima. Ponekad su, zbog jake proširenosti bolesti ili ponovnog javljanja bolesti, nužni i opsežni kirurški zahvati s presađivanjem masti s trbuha u operacijsku šupljinu te slijepim zatvaranjem uha i zvukovoda.

Postoperativni oporavak obično uključuje upotrebu antibiotika kako bi se spriječila infekcija, čuvanje uha od vode i redovne preglede kako bi se pratilo stanje, tj. da se kolesteatom ne vraća. U nekim slučajevima, pacijenti mogu osjetiti privremeni gubitak sluha ili vrtoglavicu nakon operacije, ali se to obično poboljšava tijekom vremena.

Ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na kolesteatom, obratite se s povjerenjem u naš Centar za otologiju i otokirurgiju kako bi se pravovremeno postavila dijagnoza i započelo adekvatno liječenje.

Pošaljite poruku: