Ugradnja umjetnog kuka (totalne endoproteze kuka) jedna je od najčešćih i najuspješnijih operacija moderne ortopedije.

Moderna tehnologija izrade endoproteze, kvalitetni biomaterijali i napredna operativna tehnika omogućavaju brz postoperativni oporavak i potpuni nestanak boli prisutne prije operacije. Među najčešćim razlozima za ugradnju totalne endoproteze kuka su artroza, reumatske bolesti, avaskularna nekroza glave bedrene kosti, prijelom vrata bedrene kosti te posljedice takvoga prijeloma (posttraumatska artroza ili stvaranje lažnog zgloba - pseudoartroza vrata bedrene kosti).

Danas na raspolaganju imamo vrlo širok izbor implantata za kuk, s obzirom na njihov dizajn, materijal od kojega su izrađeni te noseće površine proteze. Također, s obzirom na lokalizaciju te anatomske strukture koje se nalaze u regiji kuka, postoji i nekoliko kirurških pristupa. Tako koristimo izravni prednji, postranični i stražnji pristup te njihove kombinacije i modifikacije. Svakim od navedenih pristupa pacijentu se vrlo uspješno može ugraditi umjetni kuk. Među njima se po svojoj poštednosti te minimalnoj invazivnosti ipak izdvaja izravni prednji pristup koji također vrlo uspješno, rutinski primjenjujemo u Sv. Katarini. Radi se o načinu ugradnje umjetnog kuka gdje se na zglob pristupa s prednje strane, nakon reza kože i potkožnog masnog tkiva ne radi se presijecanje mišića ili tetiva, nego se prolazi između njih te se dolazi do zglobne čahure. Na taj način mišići i tetive ostaju očuvani, a oporavak nakon ovakvog zahvata mnogo je brži nego kada se koriste drugi kirurški pristupi.

Želite saznati jeste li kandidat za ugradnju umjetnog zgloba kuka? Javite nam se s povjerenjem i saznajte sve odgovore na Vaša pitanja!

Odabir proteze također je iznimno bitan za krajnji rezultat i dugotrajnost proteze. Ona se bira individualno, prema potrebama pacijenta, životnoj dobi, spolu, aktivnostima te anatomskoj građi kuka. Za dugotrajnost proteze najvažniji je odabir noseće površine proteze kuka, pri čemu se najmanje troše keramičke noseće površine, što povećava trajanje proteze. Iz tog razloga, za sve ljude mlađe životne dobi preporučuje se ugradnja proteze s keramičkim nosećim površinama. Trajnost suvremenih proteza trebala bi biti dulja od 15 godina.

Totalne endoproteze kuka dijelimo na bescementne i cementne. Bescementne endoproteze, zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade, oponašaju površinu kosti (imaju hrapavu površinu), što omogućava urastanje kosti u endoprotezu. Kod cementnih endoproteza koristi se posebni medicinski cement koji popunjava prostor između kosti i površine endoproteze. Bescementne endoproteze ugrađuju se mlađim pacijentima s dobrom kvalitetom kosti koja će urasti u endoprotezu i ostvariti čvrstoću. Ovaj tip endoproteze ugrađujemo kod većine naših pacijenata. Kod starijih pacijenata i pacijenata s neadekvatnom kvalitetom kosti (najčešće osteoporoza) ugrađujemo cementni tip endoproteze. Potrebno je naglasiti da su i bescementna i cementna endoproteza kuka podjednake kvalitete i trajnosti.

Postoperativna fizikalna terapija započinje već prvi dan nakon operacije. Provodi se pod kontrolom iskusnih i educiranih fizioterapeuta i individualno je prilagođena svakom pacijentu. Ovisno o dobi pacijenta, njegovim funkcionalnim zahtjevima, stanju muskulature prije zahvata te kirurškom pristupu i tipu ugrađene proteze, za svakog pacijenta se određuje program i tempo rehabilitacije.

Svakako je potrebno naglasiti kako je ugradnja umjetnog zgloba kuka zahvat koji u ogromnoj mjeri poboljšava kvalitetu života operiranim pacijentima. Kvalitetno izveden operacijski zahvat, kao i adekvatna fizikalna terapija omogućavaju pacijentima mogućnost kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti, bez pomoći štake ili štapa te bez potrebe za svakodnevnim uzimanjem velikih doza analgetika. Ako se radi o mlađim aktivnim osobama, moguće je i upražnjavanje rekreativnih sportskih aktivnosti.

Potreban Vam je pregled ortopeda i/ili operativni zahvat? Na pravom ste mjestu! Javite se s povjerenjem u naš Centar za ortopediju i sportsku medicinu i DOGOVORITE PREGLED!

Pošaljite poruku: