Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Postoperativna rehabilitacija

Postoperativni oporavak

Uspješna operacija prvi je korak prema vašem oporavku nakon ozljede ili oštećenja zgloba, odnosno kralježnice. No tek pravovremena i ciljana rehabilitacija, a uzimajući u obzir specifičnosti vaše operacije, vašeg kondicionog stanja te vaše želje i ciljeve nakon operacije, vraća vas u najkraćem mogućem vremenu aktivnostima vašeg svakodnevnog života.

Neposredno nakon operacija bit ćete upućeni da radite jednostavne vježbe sa ciljem održavanja dobre funkcije krvožilnog i dišnog sustava, kao i vježbe za rano jačanje muskulature i održavanja opsega pokreta operiranog segmenta.

Nakon otpusta iz bolnice nužno je redovito pratiti napredak te uvoditi pravovremenu progresiju jačanja muskulature kao i povećanja opsega pokreta da bi se osigurao puni povratak snage, fleksibilnosti i funkcije. Najbrži i najsigurniji način da se vratite vašim svakodnevnim aktivnostima je rehabilitacija pod nadzorom fizioterapeuta stručnog u postoperativnoj rehabilitaciji.

U Sv. Katarina rehabilitacijski protokol provodi se u bliskoj suradnji sa liječnikom operaterom te se na taj način postižu vrhunski rezultati jer je rehabilitacija maksimalno individualizirana i prilagođena samom pacijentu.

Postoperativnu rehabilitaciju možemo podijeliti u tri faze:

1. Faza cijeljenja tkiva – u ovoj fazi cilj je osigurati pravilno cijeljenje tkiva, paziti na rasterećenje segmenta (npr. pravilan hod sa štakama), aktivirati muskulaturu na pravilan način, te održavati tjelesnu kondiciju.

2. Faza povratka u aktivnosti svakodnevnog života – u ovoj fazi potrebno vratiti svakodnevnim aktivnostima, kao što su kućanski poslovi, normalan hod bez pomagala i sl. Također u ovoj fazi bitno je muskulaturu pripremiti za slijedeću fazu oporavka

3. Faza povratka sportskim aktivnostima – ovo je završna faza Vašeg liječenja, gdje je potrebno postepeno krenuti sa uvođenjem specifičnog treninga sa elementima prilagođenim prema Vašem cilju i željenom nivou aktivnosti.Kroz proces rehabilitacije, osim na operirani segment, bitno je obratiti pozornost na cijelo tijelo te ukloniti tzv. „slabe točke“ i na taj način vratiti se u vrhunsku formu bolji nego ikad. 

Postoperativna rehabilitacija

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba