Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Degenerativni program

Degenerativni program

Najčešće zahvaćeni zglobovi su koljena i kukovi te vratna i slabinska kralježnica. Degenerativne promjene na kralježnici zbivaju se na intervertebralnom disku, intervertebralnim zglobovima te na mekim čestima-ligamentima i mišićima, u području kralježnice. Posljedice su tegobe poput bolova, zakočenosti te bolova i trnaca koji se mogu širiti prema glavi, duž ruku ili nogu.

Oštećenje hrskavice, suženje zglobnog prostora i disbalans muskulature na perifernim zglobovima uzrokuje bol, zakočenost, deformacije, otekline i zadebljanja te smanjen opseg pokreta i umor. To su vodeći simptomi koje bolesnici opisuju kod dolaska na pregled kod liječnika.

Liječenje se zasniva na:

  • edukaciji- kako ublažiti ili ukloniti predisponirajuće faktore koji su doveli do tegoba
  • otklanjanju boli i/ili upale lijekovima
  • fizikalnoj terapiji koja podrazumijeva dinamičke vježbe, elektrostimulaciju mišića te razne procedure (elektroterapija, magnetoterapija, termoterapija, laser, udarni val..) kojima se smanjuje bol i poboljšava funkcija zgloba i okolne muskulature
  • preporuci za uporabu pomagala za hod i stabilizaciju zgloba (štap, štake, hodalica, ortoze..)
  • operativno liječenje- koje slijedi nakon što navedene metode konzervativnog liječenja ne daju zadovoljavajuće rezultate, a o tome će vas izvijestiti naši ortopedi, vertebrolozi i neurokirurzi

Naš tim za rehabilitaciju će ciljano isplanirati i sprovesti specifične fizioterapijske postupke kako bi pridonijeli podizanju kvalitete Vašeg života i povratku aktivnostima koje ste obavljali prije bolesti. Ohrabrit ćemo Vas da svakodnevno provodite vježbe kod kuće jer vježbanje treba postati dio Vašeg života.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba