Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Program rehabilitacije nakon operacija na kralježnici

Program rehabilitacije nakon operacija na kralježnici

PROGRAM REHABILITACIJE NAKON LUMBALNE FUZIJE

1. faza oporavka (0-6 tjedana nakon operacije)

Za vrijeme boravka u bolnici, fizioterapeut će naučiti pacijenta vježbe disanja, statičke vježbe donjih i gornjih ekstremiteta te kako ustati iz kreveta i leći u krevet preko boka, i kako staviti ortozu. Dozvoljeno je sjedenje do 20 minuta više puta na dan. Zabranjene kretnje u narednih 6 tjedana su savijanje  trupa prema naprijed i natrag, rotacije i nošenje teških tereta. 

2. faza oporavaka (6 do 12 tjedana nakon operacije)

U ovaj fazi oporavka, i u dogovoru s opereterom ortoza se više ne treba nositi. Dozvoljeni su minimalni pokreti u kralježnici (dozirano savijanje prema naprijed, nazad i u stranu). Započinje se sa vježbama u bazenu, sa stabilizacijskim vježbama na trbuhu i leđima. Vježbe balansa, propriocepcije, snage izvođenje funkcionalnih aktivnosti treba izvoditi u neutralnoj i protektivnoj poziciji da se smanji stres na lumbalnu kralježnicu. 

3. faza oporavka (3 do 6 mjeseci  nakon operacije)

Nakon kontrolnog pregleda kod operatera i funkcionalnog nalaza, određuje se daljnja dinamika rehabilitacijskog programa. 3 mjeseca nakon operacije intenzivira se mišićni trening, naglasak je na dubokim sabilizatorima trupa. Dozvoljene su vježbe s minimalnim otporom, uvode se vježbe na lopti, plivanje i dinamičke vježbe u bazenu. Pokreti kralježnice u smjeru savijanja prema naprijed, nazad i u stranu se intenziviraju. Kada se postigne zadovoljavajuća kondicija, mlađi pacijenti počinju s laganim trčanjem na traci i sa funkcionalnim treningom.

PROGRAM REHABILITACIJE NAKON LUMBALNE MIKRODISCEKTOMIJE

1. faza oporavka (0-6 tjedna nakon operacije)

U prva četiri tjedna dok se postoperativna bol ne smiri i meka tkiva ne zacijele, preporuča se pošteda i oprez kod nekih aktivnosti. Postepeno se povećava  razina funkcionalnih aktivnosti, poštivajući pri tom postoperativnu bol, cijeljenje tkiva i kondiciju pacijenta. Za vrijeme boravka u bolnici, fizioterapeut će naučiti pacijenta vježbe disanja , statičke vježbe donjih i gornjih ekstremiteta te kako ustati iz kreveta i leći u krevet preko boka. Sjedenje je dopušteno 15 do 20 minuta. Treba izbjegavati dugotrajnu vožnju automobilom, savijanje trupa u sjedećem i ležećem položaju, rotacije trupa i nošenje teških predmeta (do 2kg). Duljina hoda ovisi o općem stanju pacijenta. Preporuča se  šetati više puta dnevno do 30 minuta. 

2. faza oporavaka (6 do 8 tjedana nakon operacije)

U ovaj fazi oporavka, započinje se sa vježbama povećanja mobilnosti cijele kralježnice, sa dinamičkim vježbama za paravertebralne mišiće te za  duboke stabilizatore trupa. Vježbe balansa, propriocepcije, snage izvođenje funkcionalnih aktivnosti treba izvoditi u neutralnoj i protektivnoj poziciji da se smanji stres na lumbalnu kralježnicu. Dopušteno je plivanje. 

3. faza oporavka (8 do 12 tjedana nakon operacije)

Dva mjeseca nakon operacije dozvoljeno je  jogiranje. Prema stupnju fizičke kondicije fizioterapeuti će sastaviti manji, srednji ili vrlo intenzivan program vježbi. Pacijenti  mlađe životne dobi i sportaši će imati program funkcionalnog treninga, koji će sadržavati visok intenzitet vježbi snage, fleksibilnosti, stabilizacije, kontrole trupa, propriocepcije i vježbi koordinacije, dok će pacijenti prosječne i smanjene fizičke kondicije imati program prema njihovom statusu. 

Program rehabilitacije

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba