Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invazivna kirurgija -> Analna fisura

Analna fisura

Analna fisura uzdužni je rascjep u površinsko sloju (epitelu) analnog kanala.

Fisure obično nastaju traumatskim rascjepom sluznice uslijed prolaza tvrde ili velike stolice, a karakterizira ih izrazito bolna defekacija, ponekad s krvarenjem, pri čemu sama bol može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Također, često je prisutna iritacija ili svrbež oko otvora analnog kanala. Zatvor i naprezanje tijekom defekacije, kao i kronični proljev pogoduju njihovom nastanku. Ipak, ponekad mogu nastati i bez očitih razloga, a češće se javljaju kod mladih i ljudi srednje životne dobi, podjednako u oba spola.

Analna fisura obično zacijeli u periodu od nekoliko tjedana. Fisure koje zacijele unutar 8 tjedana nazivaju se akutnim fisurama, a one koje traju duže od 8 tjedana nazivaju se kroničnim fisurama. U liječenju se obično koriste konzervativne metode, poput održavanja česte i pravilne higijene, reguliranja i održavanja stolice što mekšom, a savjetuju se i tople sjedeće kupke. Ukoliko konzervativne mjere ne daju rezultata, pomoći može kontrolirana dilatacija mišića ili, u težim slučajevima, kirurški zahvat.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, pacijentima je dostupna operacija analne fisure. Prvi korak je pregled proktologa. Dogovorite termin i saznajte koja metoda liječenja je najbolja za vas.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba