Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invazivna kirurgija -> Hemeroidektomija i ekscizija perianalnih kožnih nabora

Hemeroidektomija i ekscizija perianalnih kožnih nabora

Pristup liječenju hemeroidalne bolesti, iako se uvijek prilagođava individualnim potrebama bolesnika, dominantno diktira stupanj težine bolesti.
Naime, široko je prihvaćena podjela hemeroidalne bolesti na 4 stupnja:

  • PRVI STUPANJ karakteriziran je malim unutrašnjim hemeroidima koji je prolabiraju (ne „ispadaju“) iz anusa, a uzrokuju subjektivne tegobe kao što su svrbež i pečenje, vrlo rijetko nelagodu ili umjerenu bol te od objektivnih simptoma povremeno krvarenje.
  • DRUGI STUPANJ obilježava povremeno „ispadanje“ hemeroida pri napinjanju, najčešće tijekom obavljanja nužde, pri čemu je to diskretno i spontano se hemeroidi „vraćaju“ nakon naprezanja. Oboljeli se obično žale na krvarenje, bol, pečenje, svrbež, mogu sami napipati hemeroidalne čvoriće ili ih osjećati „kao da je nešto u anusu“.
  • TREĆI STUPANJ karakteriziran je stalnim prolapsom hemeroidalnih čvorova (mogu se vidjeti i napipati), ali ih je moguće rukom „vratiti“ u analni kanal. Uz tegobe navedene na ranijim stupnjevima bolesti, ovdje se već učestalo javlja izrazito otežana higijena unatoč svim naporima bolesnika te se često primjećuje „trag na gaćicama“ koji može biti stolica, krv ili oboje.
  • ČETVRTI STUPANJ ove bolesti obilježavaju hemeroidalne mase koje se niti rukom ne mogu „vratiti unutra“. Oboljeli imaju stalan osjećaj nelagode, krvarenja koja ne moraju biti vezana za obavljanje nužde, bol, pečenje te potpuno onemogućenu adekvatnu higijenu.

Dok je kod prvog stupnja hemeroidalne bolesti, po svim smjernicama medicine temeljene na dokazima, dovoljno primjenjivanje adekvatne konzervativne terapije, ostali stupnjevi zahtijevaju angažiraniji i često nešto invazivniji pristup. Među ambulantnim i kirurškim pristupima, razlikuju se kroz povijest i napredak kirurgije različite metode. Danas za pristup 2. stupnju bolesti, kao i početnim oblicima 3. stupnja, kao optimalan i minimalno invazivan pristup prepoznajemo lasersku hemeriodoplastiku, tijekom koje se laserska energija iskorištava za koagulaciju vaskularnog hemeroidalnog spleta, a kroz nekoliko tjedana i remodelaciju tkiva uz „skvrčavanje“ hemeroida.

Međutim, izrazito uznapredovali 3. stupanj bolesti, kao i svaki slučaj 4. stupnja, nije moguće adekvatno i potpuno zbrinuti laserskom hemeroidoplastikom. Naime, stupanj prolapsa, tj. „ispadanja“  hemeroida je tolik da neminovno dolazi do znatnog „razvlačenja“ kože perianalne regije. Takva koža se nakon „spaljivanja“  hemeroidalnog čvora sa laserskom energijom ne može do kraja povući niti „vratiti na staro“, te ostaje kao stalni „podsjetnik“ i problem, ponajprije kroz gotovo nemoguću higijenu perianalnog područja. Unatoč činjenici da sve bolesnice i bolesnici redovito sami osjete potrebu za višekratnim dnevnim tuširanjima oboljelog područja, čak i prije nego liječnici savjetuju isto, rezultati su obvezno nezadovoljavajući. Neminovno zaostaje dio fecesa u udubinama između velikih kožnih nabora  te određena količina crijevnih bakterija koje uzorokuju iritaciju, svrbež, a često i razvoj infekcije. Isto se događa i nakon što se samo prolazno i kroz kraće vrijeme povisi, pa ponovno „spusti“ stupanj hemeroidalne bolesti u rijetkim slučajevima u kojima je to moguće (nakon trudnoće i poroda, te nakon akutne tromboze hemeroida). Ovdje se sam volumen hemeroidalnog čvora normalizira spontano, no zaostaje kožni nabor ili više njih.

Dakle, u uznapredovalim slučajevima 3. stupnja i svim slučajevima 4. stupnja hemeroidalne bolesti, kao i u razvijenim perianalnim kožnim naborima popraćenim bilo kojim trenutno aktivnim stupnjem hemeroidalne bolesti, indicirano je „rezanje“ kožnih nabora. Ono se može kombinirati s laserskom hemeroidoplastikom kod nižih stupnjeva bolesti, ili se „rezanjem“ obuhvaća i sam hemeroid, u 4.stupnju bolesti. Iako povijest, jasno, bilježi klasične „krvave“ pristupe ovom zahvatu, danas isti obavljamo minimalno invazivnim metodama, uz primjenu tzv „hemostatskih škarica“ kojima se istovremeno zaustavlja krvarenje i reže višak tkiva. Ova metoda je neprikosnoven pristup liječnju 4. stupnja hemeroidalne bolesti. No također predstavlja medicinsku, kao i estetsku indikaciju kod zaostalih kožnih nabora perianalnog područja, neovisno o stupnju i uopće postojanju aktivne hemeroidalne bolesti.

Zahvat traje kratko, ne zahtjeva posebnu pripremu bolesnika, izvodi se u okvirima jednodnevne kirurgije, u kratkotrajnoj općoj ili spinalnoj anesteziji. Pacijentice i pacijenti odlaze kući istoga dana, a u prvih 2 tjedna postoperativnog oporavka, kao i nakon same laserske hemeroidoplastike, aktivno se suzbija bolove analgeticima te omekšava stolica radi smanjenja postoperativne boli.  Ova metoda u preko 95% slučajeva nudi trajno rješenje.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba