Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invazivna kirurgija -> Endovenska laserska ablacija

Endovenska laserska ablacija

ENDOVASKULARNA LASERSKA ABLACIJA PROŠIRENIH VENA

Centar za minimalno invazivnu kirurgiju Specijalne bolnice Sv. Katarina koristi najsuvremeniju metodu minimalno invanzivnog liječenja proširenih vena. Postoperacijski tijek oporavka je znatno manje bolan u odnosu na klasične operacije te je brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Što je uzrok proširenih vena?

Uzrok proširenih vena (varikoziteta) je tzv. venska insuficijencija.

Naime, venama prolazi krv od periferije prema srcu kroz  dva sustava vena – duboki koji je smješten unutar mišića te površni sustav koji je ispod kože. Unutar samih vena postoje zalistci koji funkcioniraju kao jednosmjerni ventili koji omogućavaju protok krvi samo u jednom smjeru (prema srcu). Zalistak se otvori da dopusti protok krvi prema srcu, a potom se zatvori onemogućavajući povrat krvi u noge. Ukoliko su zalistci oštećeni li ne funkcioniraju dobro dolazi do pojave tzv. venske insuficijencije.

Najveća površna vena (vena safena magna) se u području prepone ulijeva u duboku venu. Na tom mjestu također postoji zalistak koji ako ne  funkcionira dobro dovodi do nakupljanja krvi u veni safeni magni i njezinim pritocima koji su smješteni pod kožom. Uslijed toga one postoje proširene i izvijugane.

Čimbenici koji mogu dovesti do pojave proširenih vena: debljina, starija životna dob, ženski spol, neaktivnost, povreda noge, trudnoća, pušenje, uzimanje tableta za oralnu kontracepciju ili nadomjesnog hormonsko liječenje, obiteljska sklonost.

Proširene vene, osim što su vidljive, dovode i do niza poteškoća:

  • Tupa bol, pečenje ili težina u nogama (ovi simptomi mogu biti vidljiviji predvečer ili nakon što dugo sjedite ili stojite)
  • Oticanje nogu (posebice u području stopala i gležnjeva)
  • Svrbež u području varikoziteta
  • Promjena boje kože (hipostatski dermatitis), promjene same kože (suha, zategnuta)
  • Površinski tromboflebitis (kada se krvni ugrušak i upala razvijaju u maloj veni blizu površine kože)
  • Otvorene rane
  • Krvarenje nakon manje ozljede

Kandidati za liječenje laserom

Insuficijencija vene safene magne ili vene safene parve

OPIS ZAHVATA LASEROM

Laser je visoko fokusiran snop svjetlosti koji toplinom oštećuje venu, što stvara oblik ožiljka. Ovo ožiljno tkivo zatvara venu. Zatvorena vena gubi svoj izvor krvi i nestane. Umjesto toga krv prolazi kroz druge obližnje vene.

Proširene vene koje su direktno pod kožom ne mogu se tretirati laserom već se u nastavku riješi ili mikroflebektomijom (kirurški) ili se u njih injicira pjena (sklerozacija).

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Svakako je ponajprije potrebno napraviti dopplerski pregled da se ustanovi da li postoji venska insuficijencija i koja vena je uzrok. Potom se na pregledu vaskularnog kirurga ovisno o lokalnom nalazu i nalazu dopplera dogovara najoptimalniji način liječenja.

U ovisnosti o načinu liječenje i općem zdravstvenom stanju procijeni se da li treba dodatna dijagnostičko – laboratorijska obrada.

Nije potrebna nikakva posebna preoperativna priprema, 6 sati prije zahvata ne jesti niti piti.

TIJEK ZAHVATA

Prije zahvata postavi se venski put te pacijent dobije sedativ i analgetik.

Sam zahvat izvodi se u lokalnoj  anesteziji.

Nakon minimalne incizije kože laserska sonda se uvodi i pozicionira  u venu pod kontrolom ultrazvuka. Oko same vene također se injicira lokalni anestetik te se potom laserska sonda izvlači iz vene i pritom emitira energiju.

Odmah u nastavku učini se mikroflebektomija ili sklerozacija pjenom.

Postupak obično traje oko sat vremena, na kraju zahvata pacijentu se navuče elastično kompresivna čarapa.

OPORAVAK NAKON ZAHVATA

Pacijent odmah nakon zahvata može normalno hodati, dapače preporuča se što više. Prva tri dana treba izbjegavati teža fizička opterećenja (trčanje, vožnja bicikla, teretana). Može se javiti manja napetost i bolnost s unutrašnje strane natkoljenice te manji krvni podljevi. Od  4. dana kompresivna čarapa se nosi samo tijekom dana i može se početi s uobičajnom fizičkom aktivnošću. Od 7. dana pacijenti se mogu u potpunosti vratiti normalnim fizičkim aktivnostima.

MJERE OPREZA

Kao i kod svih zahvata na venama moguće komplikacije uključuju duboku vensku trombozu.

Cijena laserske operacije vena

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju e-mail adresu na linku cjenik za minimalno invazivnu kirurgiju i saznajte koja je cijena za lasersku operaciju vena. Poslat ćemo Vam cijene naših usluga u što kraćem vremenskom roku. Hvala na Vašem povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba