Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invazivna kirurgija -> Operacija perianalne fistule - klasično

Operacija perianalne fistule - klasično

Spontano cijeljenje fistula izuzetno je rijetko te je uvijek indicirano kirurško liječenje. Kod kirurških metoda liječenja uvijek postoji opasnost od lezije sfinktera te mogućih poremećaja kontinencije. S obzirom na veliki postotak recidiva niti jedna od kirurških metoda nije zlatni standard u liječenju perianalnih fistula te niti jedna ne može jamčiti potpuno izlječenje pacijenta. Kirurške mogućnosti liječenja fistula su fistulotomije, flap procedure, a u novije vrijeme fistula plug procedure (mali cilindri svinjskog kolagena koji se stavljaju u fistulozni kanal), potom LIFT tehnika gdje se prikaže fistulozni kanal, potom unutarnji i vanjski otvor podvežu, a sam kanal se ekscidira. Postavljanje dugotrajne seton drenaže u kombinaciji sa biološkom terapijom dovodi do cijeljenja fistula kod upalnih bolesti crijeva.

Treba napomenuti da je uspjeh liječenja ove kompleksne bolesti oko 60% te se u određenog broja pacijenata na žalost može očekivati recidiv bolesti u određenom vremenskom periodu.

Opis zahvata

Nakon proktološkog pregleda kada je utvrđeno postojanje fistule potrebno je određenim slikovnim metodama (UZV ili MR) utvrditi tijek fistuloznog kanala i njegov odnos prema bitnim anatomskim strukturama (sfinkterima). Prijeoperativno u većine pacijenata potrebno je postaviti seton dren kako bi se sadržaj fistule dodatno iscijedio iz tog područja, koji se drži nekoliko tjedana. Nakon toga radi se zahvat u kratkotrajnoj općoj ili spinalnoj anesteziji  - pacijent je prethodno pregledan od strane anesteziologa te je ispunio odgovarajući upitnik o zdravstvenom statusu.

Tijekom zahvata odstrani se prethodno postavljen seton, a zatim se aplicira laserska energija u fistulozni kanal. Potrebno je jednim šavom zatvoriti unutarnji otvor fistule.

Javite se s povjerenjem našem timu stručnjaka!

Oporavak

U postoperativnom periodu dolazi do određene sekrecije na vanjski otvor fistule (zbog nekrotičnog tkiva koje je nastalo djelovanjem laserske energije), a koja se postupno kroz nekoliko tjedana smanjuje, paralelno sa procesom cijeljenja fistule.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba