Artroskopija koljena je minimalno invazivni kriruški zahvat te je oporavak puno brži i kvalitetniji.

Što su artroskopski zahvati na koljenu?

Artroskopija koljena je minimalno invazivni kriruški zahvat kojim se vrši dijagnostika i operativno liječenje koljena. Za razliku od klasičnog operacijskog zahvata i velikog reza, oštećenje i trauma okolnog tkiva kod artroskopskih zahvata su minimalni pa je i oporavak puno brži i kvalitetniji. Artroskopski zahvat vrši se najčešće u lokalnoj i/ili spinalnoj anesteziji, a pacijent odlazi kući isti dan nakon operacije.

Rezervirajte termin za pregled i saznajte sve detaljne informacije o navedenom zahvatu.

Najčešće indikacije odnosno kandidati za operaciju

• Puknuće(rupture) meniska

• Odlomljeni hrskavični ili hrskavično-koštani fragmenti

• Oštećenja zglobne hrskavice

• Upala sinovijalne membrane

Nestabilnost patele

• Ruptura prednjih / stražnjih ligamenata koljena

Artroskopija koljena je vrsta minimalno invazivnog kirurškog zahvata kojim se mogu izvesti najrazličitiji zahvati u području koljena. Da bi se izvela artroskopija koljena, ortoped će koljeno napuni sterilnom fiziološkom otopinom zbog čega će se zglobna kapsula restezati i omogućiti mu pregled koljenih struktura. Artroskopija se vrši pomoću artroskopa, posebne vrste endoskopa ( male kamere) s kojim se ulazi u unutrašnjost zgloba kroz mali kirurški rez te se na video ekranu vidi sama unutrašnjost zgloba sa svojim oštećenjima i bolestima. Uz dodatne male rezove se mogu uvesti posebni artroskopski kirurški instrumenti te se vršiti operacijsko liječenje bez potrebe za velikim rezovima i posljedičnim oštećenjima okolnih struktura.

Preoperativna priprema pacijenata

Započinje u razgovoru s liječnikom naše bolnice kada pacijent donose odluku o operacijskom zahvatu, usaglašava termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata , pacijent dobiva upute o potrebnim laboratorijskim i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koji ne smiju biti stariji od 30 dana.

Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima. Na osnovi tih podataka liječnik anesteziolog donosi odluku o eventualno potrebnim dodatnim specijalističkim pregledima te dijagnostičkim ili laboratorijskim pretragama.

Oporavak nakon operacije

Nakon operacije slijedi oporavak na našem Odjelu za ortopediju. U našoj bolnici posebnu pažnju posvećujemo sprječavanju boli. Svi pacijenti redovito dobivaju analgetike (lijekove za ublažavanje boli), u obliku infuzije, tableta ili čepića. Ukoliko, unatoč primijenjenoj analgetskoj terapiji, pacijent osjeća bol, dužan je o tome obavijestiti medicinsko osoblje kako bi se dodatnim mjerama bol smanjila na najmanju moguću mjeru.

Nakon operacije morat ćete koristiti štake prilikom pokretanja i što prije se uključiti u rehabilitacijski program. Taj program će biti individualan i ovisit će o težini i kompleksnosti zahvata koji ste obavili. Ako je zahvat bio kompliciran, rehabilitacija će biti duža. U terapiji se koriste kinezioterapijske vježbe koje služe za povećanje opsega pokreta i vježbe snage. Fokus je na mišićima prednje strane natkoljenice i na mišićima kuka. Koriste se i vježbe ravnoteže i stabilnosti, kao i vježbe koje simuliraju svakodnevne aktivnosti pacijenta. Sve vježbe nadzire fizioterapeut.

Pročitajte iskustva naših pacijenata.

kolino2.jpg

Mjere opreza na koje treba obratiti pozornost

Nakon operacije normalno je oticanje nogu (i duže vrijeme nakon operacije), kao i promjena boje kože (od tamnocrvene, ljubičaste, do zelenkaste i žute). Uz svaki krevet i u svakom toaletnom prostoru, nalazi se pozivni alarmni uređaj kojim se, u slučaju potrebe, može pozvati medicinsko osoblje. Posebno je važno ne uzimati nikakve vlastite lijekove ili pripravke koji nisu na bolesničkoj listi i koje nije odobrio liječnik.

Kako bi Vaš boravak u našoj bolnici protekao što ugodnije i sigurnije, a predviđeni operativni zahvat uspješno bio izveden, iznimno je važno upoznati Vas s načinom pripreme za operativni zahvat, ndzorom za vrijeme i nakon operacije te mogućim komplikacijama.

Ne trpite bolove, obratite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: