Zglob kuka jedan je od najpokretljivijih i ujedno najstabilnijih zglobova u ljudskom tijelu, a ozljede ili bolesti koje ga mogu zahvatiti su brojne.

Anatomija zgloba kuka

Zglob kuka jedan je od najpokretljivijih, ali istovremeno i jedan od najstabilnijih zglobova u ljudskom tijelu. Navedene osobine može zahvaliti prije svega specifičnoj anatomskoj građi. Sastoji se od dva zglobna tijela, udubljenog ili konkavnog  (zglobna čašica ili acetabulum) i izbočenog ili konveksnog (glava bedrene kosti). Sukladnost zglobnih tijela te sadržanost glave bedrene kosti u koštanoj čašici pojačava i hrskavična struktura koja se naziva labrum. Radi se o strukturi koja ima oblik prstena, a postavljena je na rubu koštane čašice ili acetabuluma. Zglobna tijela su prekrivena hrskavicom te su omotana čvrstom zglobnom kapsulom i ligamentima koji je pojačavaju. Opisana anatomska građa osigurava veliki opseg pokreta, kao i mogućnost podnošenja velikog opterećenja prilikom fizičkog rada ili sportskih aktivnosti.

Simptomi koji ukazuju na probleme s kukom

Unatoč ovako „savršenoj„ anatomiji ili možda baš zbog toga, brojne su ozljede ili bolesti koje mogu zahvatiti zglob kuka. Najčešći simptom koji može ukazivati na probleme s kukom jest bolnost koja se javlja u preponi ili postranično, u području koštane kvrge koje se može napipati s vanjske strane kuka. Ta bolnost se može širiti u natkoljenicu s njene prednje ili vanjske strane, ovisno o uzroku. Bolovi koji se javljaju sa stražnje strane zdjelice, u križima, i šire se u nogu, ponekada do razine stopala, najčešće imaju uzrok u slabinskoj kralješnici te se vrlo rijetko mogu povezati s nekim problemom u kuku. Vrlo često pacijenti osjećaju i smanjeni opseg kretnji u kuku, npr. primijete da ne mogu obuti cipele ili čarape jer rukama ne mogu dosegnuti stopalo. Šepanje je također vrlo često prisutno, bilo da je tzv. antalgično (tj. zbog bolova) ili je prisutno zbog skraćenja noge.

Što poduzeti ako vas boli kuk?

Prvi korak u rješavanju problema s kukom je pregled u ortopedskoj ambulanti. Nakon pažljivo uzete anamneze te kliničkog pregleda, liječnik će indicirati neku od slikovnih dijagnostičkih metoda, najčešće RTG, MR ili MR artrografiju kukova, nakon čega je, u većini slučajeva, moguće postavljanje konačne dijagnoze. Nakon postavljanja dijagnoze, donosi se odluka o načinu liječenja. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina raspolažemo sa širokom lepezom mogućnosti liječenja kuka, ovisno o postavljenoj dijagnozi.

Pacijentica s bolovima u kuku.jpg

Mogućnosti liječenja kuka u Sv. Katarini

Aplikacija plazme bogate trombocitima (PRP) ili mezenhimalnih matičnih stanica (MSC)

Ako se kod pacijenta radi o blažim lezijama hrskavice koje ne zahtijevaju operacijsko liječenje, idealno rješenje je aplikacija injekcije plazme bogate trombocitima (Platelet Rich Plasma – PRP) ili mezenhimalnih matičnih stanica (Mesenchymal Stem Cells – MSC). I jedna i druga metoda ubrajaju se u tzv. ortobiološko liječenje, pri čemu se pacijentima u zglob ubacuju stanice dobivene iz krvi (PRP) ili masnog tkiva trbušne stijenke (MSC) koje se prethodno obrade u posebnim aparatima kako bi se odvojile manje vrijedne, tj. nepotrebne stanice. Ortobiološkim liječenjem postiže se protuupalni i analgetski učinak na hrskavicu i zglobnu ovojnicu, a dokazan je i značajan regenerativni potencijal. Potrebno je posebno istaknuti činjenicu kako je u našoj bolnici dostupan novi preparat (Greyledge PRP), prvi PRP gdje se precizno može utvrditi broj trombocita koje pacijent injekcijom dobiva te je na taj način moguće preciznije predvidjeti učinak liječenja. Treća vrsta injekcija koje se mogu aplicirati u zglob kuka su injekcije preparata hijaluronske kiseline. Nazivamo ih još i viskosuplementima, a sam naziv proizlazi iz njihove osnovne uloge: povećavaju viskoznost zglobne tekućine i „podmazuju“ zglob, što rezultira smanjenjem bolova i povećanjem pokretljivosti zgloba. Postupak injekcija u kuk vrši se pod UZV kontrolom.

Operativno liječenje kuka – ugradnja umjetnog zgloba kuka

U slučaju uznapredovalih degenerativnih promjena - artroze, kada se kod pacijenata javlja intenzivnija bolnost, a istovremeno dolazi do smanjene pokretljivosti u kuku, otežanog kretanja ili osjećaja skraćenja noge, optimalno rješenje je ugradnja umjetnog kuka – totalne endoproteze (TEP). Pored artroze, među najčešćim razlozima za ugradnju totalne endoproteze kuka su reumatske bolesti, avaskularna nekroza glave bedrene kosti, prijelom vrata bedrene kosti te posljedice takvog prijeloma (posttraumatska artroza ili stvaranje lažnog zgloba - pseudoartroza vrata bedrene kosti).

Ugradnjom umjetnog kuka, biološki materijal (kost, hrskavica) mijenja se komponentama koje su umjetne (metal, polietilen, keramika). S  obzirom na lokalizaciju i anatomske strukture koje se nalaze u regiji kuka, postoji i nekoliko kirurških pristupa. Tako koristimo izravni prednji, postranični i stražnji pristup te njihove kombinacije i modifikacije. Među njima se po svojoj poštednosti te minimalnoj invazivnosti ipak izdvaja izravni prednji pristup koji vrlo uspješno, rutinski primjenjujemo u Sv. Katarini. Radi se o načinu ugradnje umjetnog kuka gdje se na zglob pristupa s prednje strane, a nakon reza kože i potkožnog masnog tkiva ne radi se presijecanje mišića ili tetiva, nego se prolazi između njih i tako dolazi do zglobne čahure. Na taj način mišići i tetive ostaju očuvani, a oporavak nakon ovakvog zahvata mnogo je brži nego kada se koriste drugi kirurški pristupi.

Odabir implantata također je iznimno bitan za krajnji rezultat i dugotrajnost endoproteze. Ona se bira individualno, prema potrebama pacijenta, životnoj dobi, spolu, aktivnostima te anatomskoj građi kuka. Za dugotrajnost je najvažniji odabir noseće površine endoproteze kuka, pri čemu se najmanje troše keramičke noseće površine, što povećava trajanje implantata. Iz tog razloga, za sve ljude mlađe životne dobi preporučuje se ugradnja endoproteze s keramičkim nosećim površinama. Totalne endoproteze kuka dijelimo na bescementne i cementne. Bescementne endoproteze, zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade, oponašaju površinu kosti (imaju hrapavu površinu), što omogućava urastanje kosti u endoprotezu. S druge strane, kod cementnih endoproteza koristi se posebni medicinski cement koji popunjava prostor između kosti i površine endoproteze. Bescementne endoproteze ugrađuju se mlađim pacijentima s dobrom kvalitetom kosti koja će urasti u endoprotezu i ostvariti čvrstoću. Ovaj tip endoproteze ugrađujemo kod većine naših pacijenata. Kod starijih pacijenata i pacijenata s neadekvatnom kvalitetom kosti (najčešće osteoporoza) ugrađujemo cementni tip endoproteze.

Operativno liječenje kuka – artroskopija kuka

Ipak, nisu sve tegobe od strane kuka povezane s oštećenjem hrskavice, odnosno s različitim stupnjem degenerativnih promjena. Kod osoba koje imaju specifičnu anatomsku građu kuka, u smislu pojačanih izbočenja na rubu koštane čašice ili glave bedrene kosti, govorimo o femoroacetabularnom impingementu (sudaru) – FAI. Pritom kod određenih kretnji dolazi do bliskog kontakta ili sudara navedenih koštanih izbočenja ili kvrga na vratu bedrene kosti s hrskavičnim prstenom postavljenim na rub koštane čašice - labrumom, što rezultira bolnošću u preponi. Kontinuirano ponavljani sudari mogu dovesti do oštećenja labruma, u smislu njegove degeneracije ili odvajanja od koštanog ruba acetabuluma. FAI ili oštećenje labruma uspješno se liječi artroskopijom kuka. Na početku operacije, u zglob kuka se putem nekoliko malih otvora uvode kamera i instrumenti potrebni za rad. U slučaju FAI-a, koštana izraslina koja dovodi do sudara može se posebnim instrumentom u potpunosti izbrusiti, odnosno odstraniti. Ukoliko postoji i oštećenje labruma, on se s pomoću specijalno dizajniranih sidara koja se postavljaju u koštani rub acetabuluma može čvrsto fiksirati na svoje hvatište. Oporavak nakon artroskopskih zahvata je puno kraći nego nakon klasičnih operacija, pacijenti se vrlo brzo vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima, a sportaši aktivnom bavljenju sportom.

Imate bolove u kuku? Nemojte odgađati pregled! Javite se s povjerenjem u naš Centar za ortopediju i sportsku medicinu na info@svkatarina.hr ili +385 1 2867 400 te se riješite nesnosnih bolova i tegoba!

Pošaljite poruku: