Izbornik
Centri izvrsnosti -> Žensko zdravlje -> PAPA test

PAPA test

Papa test ili tzv. VCE obrisak (vagina, cerviks i endocerviks) je jednostavna i bezbolna metoda koja se radi u ginekološkoj ambulanti, a vrlo je važna za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice, posebice za rak vrata maternice.

Ginekolog uzima uzorak (obrisak) uz pomoć spekuluma sa špatulom i četkicom, najbolje u periodu oko sredine menstrualnog ciklusa, ali nije nužno. Postupak je malo neugodan, ali ne bi trebao biti bolan, a traje svega nekoliko minuta. Potom se uzorci nanose na predmetno stakalce i šalju citolozima koji ih očitavaju.

Normalan nalaz Papa testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice vrata maternice. S druge strane, abnormalan nalaz ukazuje na to da su pronađene promijenjene stanice vrata maternice. Većina žena s abnormalnim nalazom Papa testa ipak neće trebati liječenje, dok će kod manjeg broja žena kod kojih se pronađu abnormalne stanice vrata maternice većeg opsega provesti liječenje.

Ovisno o samom nalazu Papa testa, ginekolog upućuje ženu na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje Papa testa, kao i HPV test, kolposkopiju i ponekad biopsiju.

U Sv. Katarini ćete kroz nekoliko dana dobiti original nalaz citologa, ali i tumačenje nalaza od strane ginekologa.

Papa test se preporučuje svim ženama obavljati redovito jedanput godišnje nakon prvih spolnih odnosa.  

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba