Izbornik
Centri izvrsnosti -> Žensko zdravlje -> Cervikalni brisevi i HPV genotipizacija

Cervikalni brisevi i HPV genotipizacija

Ne odgađajte ginekološki pregled – nema razloga za strah, potpuno je bezbolan! Zdravlje je naše najveće bogatstvo i ne smijemo ga shvatiti ozbiljno tek kada nastupi bolest! Reagirajte na vrijeme i dogovorite pregled već danas!

Cervikalni brisevi

Brisevi cerviksa uzimaju se u svrhu kontrole i/ili detekcije ev. infekcija genitalnog sustava. Uzrak se uzima neovisno u kojem dijelu menstruacijskog ciklusa, samo ne za vrijeme krvarenja i nije potrebna posebna priprema prije samog uzimanja.

CB se preporučuju napraviti ženama prije trudnoće, ako je potrebno i u trudnoći, nakon nezaštićenih spolnih odnosa, u slučaju pojave simptoma tipa iscjetka, neugodnog peckanja, svrbeža, bolova, zatim u obradi neplodnosti ili nekih drugih bolesti, prije insercije spirale te ukoliko postoje promjene u Papa testu. Obično se analizira prisutnost bakterija kao što su Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, različite druge aerobne  i anaerobne bakterije.

Ukoliko se u nalazu nađu neki uzročnici onda se ciljano prema antibiogramu koji nam daje podatak na koji antibiotik je navedena bakterija osjetljiva ili otporna ciljano prepisuje terapija.

Povjerite svoje zdravlje u ruke stručnih djelatnika Specijalne bolnica Sv. Katarina.

HPV genotipizacija

Uzimanjem uzorka za genotipizaciju humanog papiloma virusa otkrivamo je li HPV prisutan i PCR tehnikom analize DNA o kojem je tipu riječ. Postoje nisko i visoko rizični HPV tipovi. HPV može uzrokovati promjene u Papa testu, koje ako se ne otkriju na vrijeme i ne liječe, mogu uzrokovati rak vrata maternice.

Uzorak se uzima neovisno o fazi ciklusa, ali ne za vrijeme menstruacije i nije potrebna posebna priprema. Preporučuje se napraviti ukoliko postoje promjene u Papa testu ili nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba