Uzroci i liječenje bolesti kralježnice.

Križobolja je bolest modernog homo sapiensa, no postoje i arheološki dokazi o koštanim promjenama na kralježnici prvih pripadnika roda homo. Zasigurno, ono što je stvorilo veliku razliku te osiguralo prvo mjesto u hranidbenom lancu u vrijeme kada su prvi ljudi počeli hodati po zemlji je bipedalni hod. Bipedalni hod omogućio je prvim ljudima slobodne ruke i nesmetan pogled prema horizontu što je jedinstvena pojava u životinjskom carstvu. Ta novost, hod na dvije noge, omogućila je primjenu oruđa prilikom osluškivanja i neometanog ogledavanja moguće opasnosti koja vreba iza prvog ugla. Takva prednost dolazi uz cijenu, a cijena su česta oboljenja tog potpornja koji je omogućio uspravan hod, kralježnice. Oboljenja su gotovo neizbježna, a probat ćemo objasniti i zašto.

Kralježnica je fleksibilni nosivi sklop sastavljen od 33 kralješka. Kralješci su uklopljeni u mišićno i ligamentarno tkivo koje omogućuju kralježnici gibljivost te joj daju potporu, kao sartije (čelična užad) jarbolu na brodu. Funkcija je kralježnice da podnosi dinamička opterećanja tijela u pokretu, a da pri tome ne nastaju bolni podražaji odnosno neurološki ispadi. Neurološki aspekt degenerativnih oboljenja kralježnice je vrlo specifičan gotovo samo za kralježnicu što čini liječenje oboljenja kralježnice nešto kompleksnijim. Kao što se može naslutiti, degenerativna oboljenja kralježnice daju simptome vezane uz koštano-mišično-ligamentarni sustav i one vezane uz neuralni sustav.

Trideset i tri kralješka podijeljena su u 5 skupina, koje sačinjavaju 7 vratnih kralješaka, 12 torakalnih, 5 lumbalnih, 5 sakralna i 4 kokcigealna kralješka. Smatra se da je kokcigealna kralježnica rudiment repa nekog pretka u porodice homo. Kralješci su koštane strukture koje se sastoje od trupa kralješka, prednja porcija, i malih zglobova (po dva na jednom kralješku) stražnji elementi. Dodatno se tu nalaze i specifični nastavci koji služe kao hvatišta paravertebralne muskulature (transverzalni i spinozni nastavci). Između svakog kralješka nalaze se intervertebralni diskovi. U sredini kralježnice, između trupa i stražnih elemenata unutar gipkog koštanog oklopa skrivaju se neuralne strukture. U vratnom i torakalnom segmentu nalazi se medula spinalis što je izravan nastavak mozgovnog neuralnog tkiva, a u lumbalnom i sakralnom segmentu neuralno tkivo sličnije perifernim živcima. Iz opisanog centralnog kanala na svakom kralješku kroz dva neuralna otvora, lijevi i desni izlaze po jedan spinalni korijen živca. Neuralni otvor je omeđen intervertebralnim diskom i koštanom strukturom koja je dio malog zgloba kralježnice, neuralnim svodom.

Intervertebralni disk nalazi se između svakoga kralješka, a sastoji se od hrskavične ploče koja prileže na pokrovnu plohu gornjeg i donjeg trupa kralješka. Između dvije hrskavične ploče nalazi se prstenasta struktura koju sačinjavaju isprepletana kolagenska vlakta uronjena u ekstracelularni matriks, sliči kompozitnoj strukturi staklenih ili karbonskih vlakana uronjenih u smolu, a naziva se anulus fibrosus. Unutar opisanog prstena nalazi se želatinozna masa sačinjena od hidrofilnih glikozaminoglikana i vode. Sveukupno gledajući takva struktura ima ulogu biološkog amortizera kako bi se raspršila koncentrirana naprezanja, a time i smanjila mogućnost ozljede.

Intervertebralni disk, nasuprot uvjerenjima, je inervirana struktura što znači da promjene konzistencije tkiva diska mogu stvarati bolni podražaj. Naime, u prethodno opisanom neuralnom foramenu nalazi se ganglij spinalnog korijena, iz ganglija izlaze dvije grane, prednja i stražnja. Prednja grana inervira anulus fibrosus c vlaknima koja prenose gotovo isključivo bolni podražaj. Stražnja grana inervira mali zglob.

Osjećate bolove u leđima? Nemojte čekati! Dogovorite pregled već danas!

Smatra se da je početak starenja kralježnice promjena svojstava unutar intervertebralnog diska, točnije radi se o gubitku vode. Takva pojava mijenja obrasce i raspodjelu naprezanja i dovodi do aktivacije vlakana unutar anulusa fibrosusa  i vlakana u malim zglobovima što pojedinac doživljava kao bol. Točnije takva bol je takozvana pseudoradikularna, pojedinac osjeća bol niz ekstremitet, ali ne duž čitavog dermatoma, najčešće završava oko koljena, ponekad seže do skočnog zgloba.

Kod takvih oštećanja javljaju se neprirodna naprezanja na anaulusu fibrosusu i malim zglobovima koja vremenom mogu dovesti do protruzije, prolapsa ili ekstruzije diskalnog tkiva i jasne neuralne kompresije. Opisana novonastala biomehanička zbivanja, ukoliko djeluju duže vremena, dovode do stenoze spinalnog kanala kao posljedica artroze i uvećanja malih zglobova.

U sklopu ovoga razmatranja o bolnom podražaju valja misliti i o tegobama proizašlim iz mišično ligamentarnog sustava, entezopatijama. Simptomatski udio u zahvaćenoj populaciji koji doživljavaju entezopatske tegobe je golem, a najčešće se prezentiraju,  također, pseudo radikularnim tegobama. Takve tegobe treba liječiti konzervativnim metodama, fizikalnom rehabilitacijom i terapijom boli.

Liječenje vertebrogenih tegoba koje mogu biti koštano – mišično – ligamentarnog ili neuralnog uzroka započinje pravodobnim i korektnim prepoznavanjem generatora bolnog podražaja. Razlaganje o indikacijama za operacijsko liječenje zasnovano je na kliničkom interwiev-u, neurološkom statusu i recentnoj neuroradiološkoj obradi, MR snimkama. Prilikom liječenja degenerativnih bolesti izvode se operacije koje za svrhu mogu imati dva različita učinka. Jedan je dekompresija neuralnih struktura, a drugi je fuzija kralješaka. Danas se zna da su dugoročni rezultati kirurškog liječenja degenerativne kralježnice bolji ukoliko se pravodobno postavi indikacija za dekompresiju i za fuziju.

Bolovi u leđima
Centar za bolesti kralježnice

Neuralna komponenta bolnog podražaja u mnogo slučajeva može proći na konzervativne metode liječenja, no u tome slučaju od velike su koristi stereoidne inekcije koje se pod kontrolom RTG uređaja apliciraju na mjesto koje se smatra temeljito suspektnim za izazivanje boli. To su takozvane intervencije. Uobičajeno se rade infiltracije korijenova spinalnog živaca dugodjelujućim kortikostereoidnim pripravkom u kombinaciji s jednim od duže djelujućih anestetika. Takve intervencije koje su visoko specifične imaju za rezultat dva moguća učinka. Jedan je dokazivanje generatora bolnog podražaja, a drugi je simptomatsko liječenje koje u mnogo slučajeva kupira akutni bolni sindrom te omogućava započinjanje liječenja fizikalnom rehabilitacijom. Ukoliko liječnik ne želi jasno izdiferencirati bolni podražaj, a želi dobiti širi učinak intervencije, opisani pripravak se može infiltrirati i u epiduralni prostor što je domena liječenja boli.

Na sljedećoj poveznici pročitajte kada se javiti u Ambulantu za liječenje boli Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Ovakav sveobuhvatan pristup omogućava jasnije postavljanje indikacija za operacijsko liječenje, odnosno jasnije je moguće prikazati kome će operacija na kralježnici značajno popraviti kvalitetu života.

U našem Centru za bolesti kralježnice svjesni smo važnosti integralnog i individualnog pristupa svakom pacijentu te je moguće provesti u potpunosti liječenje od dijagnoze do završetka rehabilitacije.

Javite nam se s povjerenjem!

Pošaljite poruku: