Hormoni štitnjače pomažu da mozak, srce, mišići i drugi organi pravilno funkcioniraju te su odgovorni za stvaranje topline tijela.

Štitnjača, endokrina žlijezda u obliku leptira u prednjem dijelu vrata, stvara hormone koji se izlučuju u krv te odlaze u tkiva i organe našeg tijela. Hormoni štitnjače pomažu da mozak, srce, mišići i drugi organi pravilno funkcioniraju te su odgovorni za stvaranje topline tijela. Glavni hormon koji proizvodi štitnjača je tiroksin (T4) te u manjoj mjeri trijodtironin (T3). Većina T3 nastaje pretvorbom tiroksina izvan štitnjače (jetra, mozak). Proizvodnja tiroksina u štitnjači kontrolirana je hormonom stimulacije štitnjače (TSH) koji se stvara u žlijezdi hipofizi smještenoj u bazi mozga. Hormoni štitnjače T4 i T3 cirkuliraju krvlju vezani za specifične transportne proteine, a jedan jako mali dio je slobodan (fT4, engl. free T4 i fT3, engl. free T3) i funkcionalno djelotvoran. Vezani i slobodni tiroksin/trijodtironin čine ukupni tiroksin/trijodtironin.

Laboratorijski testovi za mjerenje koncentracije navedenih hormona su široko dostupni, ali nisu uvijek korisni. Najbolji početni test procjene funkcije štitnjače je određivanje koncentracije TSH u krvi - normalna razina znači da štitnjača funkcionira adekvatno. Visoka razina TSH upućuje na to da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, a niska razina TSH najčešće ukazuje na to da štitnjača  proizvodi previše hormona.

Određivanjem koncentracije ukupnog T4 mjeri se vezani i slobodni hormon. Ako se razina transportnog proteina promijeni (kontracepcija, trudnoća), promijenit će se i količina vezanog T4. Zbog toga mjerenje koncentracije slobodnog T4 (fT4) uz mjerenje koncentracije TSH preciznije odražava kako štitnjača funkcionira.

Povišena koncentracija trijodtironina (T3) korisna je za postavljanje dijagnoze ili za određivanje težine hipertireoidizma. Kod nekih osoba s niskom razinom TSH, povišen je samo T3, dok je slobodan T4 unutar referentnog intervala (normalan).

U mnogih osoba s hipotireoidizmom ili hipertireoidizmom stanice imunog sustava (limfociti) stvaraju antitijela na proteine štitnjače. Mjerenje razine dvije najčešće vrste antitijela – na tireoglobulin  (anti-TG) i na peroksidazu štitnjače (anti-TPO) – pomaže u dijagnostici problema s funkcijom štitnjače. Pozitivna anti-TG i/ili anti-TPO u osobe s hipotireoidizmom upućuju na Hashimotov tireoiditis.

U osoba s hipertireoidizmom mogu biti pozitivna antitijela - imunoglobulini koji uzrokuju prekomjernu funkciju štitnjače u Gravesovoj bolesti. U tom slučaju liječnik može tražiti i mjerenje antitijela na TSH receptore (TRAb) kojim se dokazuju stimulirajuća i blokirajuća antitijela.

Tireoglobulin je protein kojeg stvaraju zdrave i zloćudne stanice štitnjače te nije primarno mjera funkcije štitnjače. Određivanje koncentracije tireoglobulina koristi se samo za praćenje terapije kod osoba kojima je odstranjen karcinom štitnjače.

Činjenice:

  • TSH: najbolji način za početnu provjeru funkcije štitnjače;
  • T4: najkorisnije je mjeriti koncentraciju slobodnog T4 (fT4) jer je to frakcija hormona koja je biološki aktivna;
  • T3: slobodni T3 (fT3) je koristan za postavljanje dijagnoze pojačane funkcije štitnjače (hipertiroidizam);
  • anti-TG i anti-TPO dokazuju se kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom i ukazuju na rizik nastanka hipotireoidizma (ako već nije prisutan). Praćenje razine dokazanih antitijela tijekom vremena nije korisno u otkrivanju hipotireoidizma ili odgovora na terapiju jer je za procjenu funkcije štitnjače relevantna samo razina TSH i slobodnog T4 (fT4).

Napomena: mnogi lijekovi utječu na rezultate ispitivanja funkcije štitnjače. Važan primjer je biotin koji se uzima kao dodatak prehrani, a može prouzročiti abnormalne rezultate navedenih funkcionalnih testova. Kako bi se to spriječilo, potrebno je ne konzumirati preparate biotina dva dana prije testiranja.

Želite izmjeriti koncentraciju hormona štitnjače i utvrditi njezinu funkciju? Javite nam se s povjerenjem i obavite sve laboratorijske pretrage na jednom mjestu, brzo i bez čekanja!

Pošaljite poruku: