Degenerativne promjene, odnosno propadanje hrskavice koljena uzrok je gubitka funkcije i bolova.

Degenerativne promjene uzrok su gubitka funkcije i bolova te zahvaćaju široke skupine bolesnika. Navedene tegobe mogu biti genetski uvjetovane, posljedica traume, infekcije, sistemskih bolesti. Konačno rješenje kod ovakvih tegoba jest ugradnja endoproteze koljena (potpune ili djelomične). Parcijalne ili djelomične endoproteze su unutar-zglobni implantati namijenjeni za zamjenu samo oštećenog dijela zgloba, a mogu biti ugrađene u sva tri odjeljka koljena: medijalni (unutarnji), središnji (patelofemoralni) i lateralni (vanjski) dio koljena. Dugo vremena su potpune ili totalne endoproteze koljenskog zgloba prevladavale, u skoro 100% slučajeva. Uzrok tome je i činjenica da su indikacije za ugradnju parcijalnih (djelomičnih) endoproteza bile jako uske, tj. trebalo je zadovoljiti jako puno kriterija kako bi se moglo ugraditi parcijalnu endoprotezu koljena. Nakon početka upotrebe djelomične endoproteze „Oxford“ (Oxford Partial Knee) nastaju "revolucionarne" promjene u pristupu i liječenju bolesnika s osteoartritisom koljena.

Prednosti u odnosu na ugradnju totalne endoproteze koljena

Udio bolesnika kojima se može ugraditi parcijalna endoproteza koljena penje se i preko 50%, a prednosti takvog pristupa u odnosu na ugradnju potpune endoproteze koljena su:

  1. Povećana tjelesna težina više nije kontraindikacija.
  2. Endoproteza je pogodna i za bolesnike povećanog operativnog rizika jer je postotak infekcija manji za 50%!
  3. Gubitak krvi je također upola manji, a boravak u bolnici je kraći.
  4. Dozvoljeno je puno opterećenje, u većini slučajeva odmah nakon zahvata, te bolesnici imaju značajno veći opseg pokreta nego kod potpune endoproteze koljena.
  5. Danas bolesnici žele i zahtijevaju povratak aktivnom načinu života, tj. sportu!

„Oxford“ parcijalna endoproteza koljena

„Oxford“ parcijalna proteza dozvoljava puno veće opterećenje nego potpune endoproteze koljena. Tako igranje tenisa, trčanje i slične aktivnosti, u najvećem broju slučajeva, više nisu zabranjene! To je moguće jer dizajn endoproteze i mobilni polietilenski (plastični) dio koljena puno bolje imitiraju biomehaniku koljena nego kod potpunih endoproteza ili parcijalnih endoproteza s fiksnim polietilenskim dijelom.

Oxford Partial Knee je endoproteza koja se ugrađuje više od 40 godina, a radi se o vrsti parcijalne endoproteze koljena koja je u svijetu najčešće ugrađivana. Specijalna Bolnica Sv. Katarina je prva ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ugradnju te vrste endoproteze u rutinsku upotrebu, a s ciljem pružanja bolje i kvalitetnije usluge svojim pacijentima!

Kriteriji za ugradnju parcijalne endoproteze koljena

Kako bi se ovakva vrsta endoproteze mogla ugraditi, moraju biti zadovoljeni određeni kriteriji:

  • ligamentarni aparat mora biti očuvan
  • ugrađuje se kod bolesnika s anteromedijalnim artritisom (kad je oštećen "unutarnji" ili medijalni dio koljena), pri čemu ostatak koljena mora biti dovoljno očuvan, jer je cilj da ugradnja djelomične endoproteze bude konačno, a ne samo privremeno rješenje
  • ne smije se ugraditi kod bolesnika sa sistemskim bolestima koje zahvaćaju zglobove

Budući da je svaki pacijent individualan, savjetujemo razgovor i pregled kod jednog na naših stručnih specijalista ortopedije radi određivanja najboljeg načina liječenja za Vas. Obratite nam se s punim povjerenjem i rezervirajte termin prvog pregleda!

Pošaljite poruku: