Izbornik

Operativni zahvati na meniscima

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Operativni zahvati na meniscima

Operativni zahvati na meniscima

Ruptura meniska (puknuće meniska) jedna je od najčešćih ozljeda koljena. Svaka aktivnost zbog koja uključuje rotaciju koljeni pod otporom, posebno kada na njega stavljate punu težinu, može dovesti do rupture meniska.

Puknuće meniska uzrokuje bol, oticanje i ukočenost. Iako je ponekad konzervativna terapija poput hlađenja, odmora i fizikalne terapije dovoljna za cijeljenje takve ozljede, često ozljede meniska zahtijevaju operacijsko liječenje pomoću artroskopije koljena.

Anatomija koljena

koljeno-anatomija.jpg

Slika: Prikaz osnovnih anatomskih struktura koljena.

 • Femur – natkoljenična kost
 • Patela – iver ili čašica
 • Tibija – goljenična kost (veća kost potkoljenice)
 • Fibula – manja kost potkoljenice
 • Kolateralni ligamenti – čvrsto, elastično vezivno tkivo koje okružuje zglob kako bi mu osiguralo stabilnost
 • Križni ligamenti - prednji i stražnji križni ligament u koljenu tvore oblik slova X, a osiguravaju rotaciju stabilnost te sprječavaju prekomjerne pomake potkoljenice u odnosu na natkoljenicu
 • Menisci – zakrivljeni hrskavični dijelovi u zglobu (oblika slova C) koji služe kao amortizeri koji apsorbiraju opterećenje, povećavaju kontakt zglobnih površina itd.
 • Mišići – služe dinamičkoj stabilnosti zgloba


Simptomi

Ako ste ozlijedili menisk, možda ćete imati sljedeće znakove i simptome u koljenu:

 • Oticanje ili ukočenost
 • Bol, posebno kod rotacijskih kretnji
 • Poteškoće s ispružanjem koljena
 • Osjećaj blokiranja kretnji u koljenu

koljeno-bol.jpg

Slika: Ruptura meniska rezultira s boli u koljenu, ukočenost, oticanje te poteškoće u potpunom ispružanju koljena te pokretljivosti.

Osjećate li neke od simptoma? Javite nam se i dogovorite pregled.

Kada posjetiti liječnika?

Obratite se svom liječniku ako vam je koljeno bolno ili natečeno te ako su vam kretnje u koljeni ograničene nakon ozljede tj. nakon događaja koji je prethodio simptomima.

Uzroci

Ruptura meniska nastaje naglim uvrtanjem ili drugim pokretima koji se mogu dogoditi zbog sportskih ili drugih ozljeda uslijed fizičke aktivnosti. Te su vrste ozljeda češće u osoba starijih od 30 godina. Oni mlađi imaju manje ozljeda, jer je menisk još prilično tvrd i otporniji, poput gume. Kako starimo, meniskus slabi i ozljede mogu nastati lakše, čak i od jednostavnih pokreta poput čučnjeva, podizanja tereta ili stajanja na neravnu površinu. U starijih osoba, ozljede meniska mogu nastati i zbog degenerativnih stanja poput osteoartritisa, a ne samo kao ozljede uslijed fizičke aktivnosti.

Bavite se nekom od fizičkih aktivnosti te osjećate određene tegobe? Obavite specijalistički pregled ortopeda.

menisk.jpg

Slika: Rotacijske kretnje u koljenu (lijevo) tijekom sportskih i drugih fizičkih aktivnosti najčešći su uzrok ozljeda meniska. Rupture meniska mogu imati različite oblike (sredina) za koje i liječenje može biti drugačije. Na desnoj slici prikazani su normalni menisci.

Faktori rizika

Neki od rizičnih faktora za ozljede meniska su sljedeći:

 • aktivnosti koje uključuju rotacijske kretnje u koljeni (npr. košarka, rukomet)
 • kontaktni sportovi (npr. nogomet)
 • starija dob
 • pretilost

Komplikacije

Ruptura meniska može rezultirati osjećajem popuštanja u koljeni, smanjenom pokretljivosti i trajnim bolovima.

Također, zbog manjka amortizacije u koljeni uslijed ozljede meniska i posljedično većeg prijenosa sila s natkoljene kosti (femura) na potkoljenu (tibiju), veća je vjerojatnost za nastankom ozljeda hrskavice te osteoartritisa koljena u kasnijoj dobi.
Dijagnostika

Pregled specijalista ortopedije

Kako bi se donijela odluka o vrsti liječenja, specijalist ortopedije će kliničkim pregledom utvrditi opseg pokreta, stabilnost Vašeg koljena te postojanost određenih ozljeda (npr. rupture meniska) pomoću specifičnih kliničkih testova. Više je različitih kliničkih testova koji ukazuju na moguću rupturu meniska.

Za vrijeme ortopedskog pregleda, specijalist ortopedije će Vam postaviti pitanja kako bi lakše došao do dijagnoze i odluke o liječenju:

 • Kada se ozljeda dogodila?
 • Što ste radili u to vrijeme?
 • Jeste li u trenutku ozljede čuli kao da je nešto „puklo“?
 • Jeste li u trenutku ozljede osjetili kao da je nešto „iskočilo“?
 • Je li se stvorila oteklina u području koljena nakon ozljede?
 • Jeste li do sad imali već kakve ozljede koljena?
 • Jesu li vaši simptomi bili stalni ili povremeni?
 • Postoje li određeni pokreti koji Vam pogoršavaju simptome (bol, ukočenost)?
 • Je li Vam se ikada dogodilo da se koljeno „zaključa“ tj. da se blokiraju pokreti koje želite napraviti
 • Osjećate li da Vam je koljeno nestabilno?

pregled.jpg

Slika: Kliničkim pregledom zgloba koljena, specijalist ortopedije provjerava znakove puknuća meniska i donosi odluku o daljnjoj dijagnostici i liječenju.

Radiološka dijagnostika

Kako bi se sa sigurnošću dokazala navedena ozljeda, potrebna je i radiološka dijagnostika. Snimanje magnetskom rezonancom (MR) zgloba koljena daje detaljne informacije o svim strukturama unutar i izvan zgloba koljena. Ono je i najbolja radiološka metoda za dokazivanje ozljeda tj. puknuća meniska.

Liječenje

Postoje mnoge mogućnosti dostupne za liječenje rupturiranog meniskusa. Te se mogućnosti kreću od protuupalnih lijekova te fizikalne terapije i rehabilitacije do kirurškog (artroskopskog) liječenja. Specijalist ortopedije će raspraviti o svim mogućnostima i preporučiti liječenje na temelju anamneze, kliničkog pregleda te vrste i položaja puknuća meniska (vidljivog na snimkama magnetske rezonance koljena).

Konzervativno liječenje

Liječenje ozljeda meniskusa, ovisno o vrsti, veličini i mjestu rupture, često započinje konzervativno. Neoperativno liječenje uz fizikalnu terapiju usredotočit će se prvo na smanjenje boli i održavanje punog opsega pokreta u zglobu koljena.

Vaš liječnik može preporučiti:

 • Odmor
  • Izbjegavajte aktivnosti koje pojačavaju bol u koljenu. U slučaju jakih bolova, rasterećenje uz pomoć podlaktičnih štaka može pomoći u smanjenju pritiska na ozlijeđeno koljeno i pospješiti cijeljenje.
 • Led
  • Masaža ledom i hladnim oblozima može smanjiti bol i oticanje koljena.
 • Lijekovi
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju boli u koljenu.

Operacijsko liječenje ozljeda meniska

Liječenje simptomatskih ruptura meniska može obuhvaćati popravak meniskusa šivanjem, djelomično uklanjanje oštećenog meniska (parcijalnu meniscektomiju) i transplantaciju meniska. Operativno liječenje ruptura meniska najčešće se izvodi artroskopski. Artroskopski instrumenti omogućuju pažljivo uklanjanje oštećenih dijelova meniska (parcijalna meniscektomija) ili šivanje puknutog dijela meniska.

Budući da meniskus ima važnu ulogu u dugoročnom zdravlju i funkciji koljena, kirurg će uvijek pokušati zadržati ili popraviti bilo koji dio meniskusa koji ima opskrbu krvlju i koji može zacijeliti. Neke rupture meniska nastaju u "avaskularnom" dijelu (bijela zona) meniska, tj. dijelu meniska koji nema opskrbu krvlju, u kojem ne može doći do cijeljenja tkiva zbog čaga se rupture u tom dijelu ne mogu zašiti. U tom se slučaju uklanja otrgnuti dio meniskusa. Djelomična meniscektomija rješava pacijenta boli i drugih simptoma povezanih s ozljedom meniska, ali ne pomaže u sprječavanju nastanka osteoartritisa koljena.

Ako se ruptura nalazi u dijelu meniska koji ima opskrbu krvlju (crvena zona), cijeljenje je moguće te se pokušava s popravkom oštećenja šivanjem meniska. O odabiru liječenja ovisi i dob pacijenta. Naime, rupture meniska u pacijenata s 40 i više godina često su degenerativne. Degenerativne promjene na meniscima rezultiraju slabijom kvalitetom tkiva, lošijom opskrbom krvlju te se često ne mogu popraviti. U mlađih pacijenata, uvijek se pokušava popraviti ozlijeđeni menisk kako bi se zadržao čitav volumen meniska, amortizera između dvije noseće kosti, čiji je gubitak rizični faktor za nastanak osteoartritisa koljena. Nakon operacije, od izuzetne važnosti je kvalitetna fizikalna terapija. Potpuni oporavak od operacije varira od nekoliko tjedana za parcijalnu meniscektomiju do nekoliko mjeseci nakon popravka rupture meniska šivanjem.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina nema dužih čekanja na operativne zahvate, a prvi korak je specijalistički pregled. Dogovorite termin za pregled već danas!

mensik-odozgo.jpg

Slika: Rezultati operativnog liječenja rupture meniska: parcijalna meniscektomija (lijevo) i šivanje meniska (desno).

Transplatacija meniska terapijska je opcija liječenju pacijenata mlađih od 50 godina s ranim dokazima posttraumatskog artritisa. Da bi bili kandidati za navedeno liječenje, pacijenti moraju zadovoljiti kriterije:

 • Dobra stabilnost koljena (zdravi i funkcionalni križni ligamenti koljena)
 • Nema većih odstupanja u osovini (nema većih valgus/varus deformacija zgloba koljena)
 • Minimalni do umjereno simptomatski posttraumatski artritis.

Transplantacija meniska se također može izvršiti artroskopski. Kod transplantacije meniska prvo se uklanja preostalo tkivo meniska. Svježe smrznuti meniskus donora, kojemu je preoperativno određena i prilagođena veličina primateljevom koljenu, pod artroskopskim vodstvom ugrađuje se u koljeno i pričvršćuje za kost pomoću koštanih tunela i šavova. Nakon operacije pacijent mora koristiti podlaktične štake otprilike 6 tjedana i podvrgnuti se intenzivnoj i kvalitetnoj fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji. Težem fizičkom poslu pacijenti se vraćaju nakon otprilike 4 mjeseca, a sportu nakon 6 do 9 mjeseci.

Kliničkim pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju moguće je pravovremeno ublažiti tegobe, stoga ne odgađajte i dogovorite svoj termin za pregled odmah.


Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba