Riječ je o deformaciji palca na stopalu, najčešćoj deformaciji mišićno-koštanog sustava danjašnjeg čovjeka.

Hallux valgus deformacija palca stopala najčešća je deformacija na stopalu, a vjerojatno je i općenito najčešća deformacija mišićno-koštanog sustava današnjeg čovjeka. Radi se o iskrivljenju palca stopala u stranu, s ušiljenjem prednjeg dijela stopala i stvaranjem bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.

 Hallux valgus devet puta češće se javlja u žena u odnosu na muškarce, započinje u adolescentnoj dobi te progredira neadekvatnim uvjetima pri nošenju obuće. Najčešće su smetnje u dobi 50-70 godina, a vrlo često javljaju se obostrano.

Kliničkom slikom dominira bol zbog pritiska obuće na pseudegzostozu te posljedične upale burze koja se javlja uslijed te iritacije. Također, bolesnici se žale na bolove u području metatarzusa (transfer metatarzalgija), a kod uznapredovalih slučajeva dolazi i do sekundarne deformacije ostalih prstiju, odnosno sekundarnih degenerativnih promjena u srednjem dijelu stopala.

Kriteriji za izvođenje operativnog zahvata su:

• bol prilikom hodanja i nošenja obuće koja utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti

• kronična oteklina ili upala koja se ne smanjuje uslijed odmora ili uzimanja lijekova

• zaokretanje zgloba palca te popratne deformacije drugih prstiju (odizanje drugog prsta i sl.)

• ukočeni prsti – ne mogu se saviti ni ispružiti

• konstantna bol koja ne prestaje ni uz pomoć protuupalnih lijekova

• počeli ste nositi odgovarajuću obuću, a bol je i dalje prisutna

Imate li navedene smentnje? Svakako savjetujemo da dogovorite svoj termin pregleda!

Preoperativna priprema

Započinje u razgovoru s liječnikom naše bolnice kada pacijent donose odluku o operacijskom zahvatu, usaglašava termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Predhodno je potrebno napraviti rendgenski snimak stopala u stojećem stavu pod opterećenjem u dorzoplantarnom smjeru i profilu.

Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima.

Tijek operativnog zahvata

Radiološkim prikazom stopala mjeri se kut deformacije palca i kut otklona palca u odnosu na prvu metatarzalnu kost, usmjerenje zglobne plohe prve metatarzalne kosti, analizira se stupanj artroze i stupanj nepodudarnosti zglobnih tijela palca te odnos prema okolnim kostima. Mjerenja kuteva važna su u procjeni stupnja deformacije te u donošenju odluke o vrsti operacijskog zahvata. Operacijskim liječenjem valgusa palca stopala nastoji se korigirati položaj palca te ukloniti bolnu izbočinu s unutarnje strane palca i provesti balans mekih tkiva stopala. Tako treba formirati gibljiv, čvrst bazalni zglob palca koji može nositi opterećenje i obavljati svoju funkciju u stajanju i hodu. Ovisno o stupnju deformacije, dobi pacijenta i stanju bazalnog zgloba palca, mogu se izvesti zahvati na mekom tkivu stopala, na prvoj metatarzalnoj kosti, na kosti palca ili kombinacija ovih zahvata. Za blaže deformacija danas se najčešće koristi tzv. chevron osteotomija, a kod uznapredovalih deformacija najčešće koristimo tzv. scarf osteotomiju.

Naš vrhunski tim liječnika Centra za ortopediju i sportsku medicinu stoji Vam na raspolaganju! Javite nam se!

Oporavak nakon operativnog zahvata

Prije izlaska iz bolnice, liječnik će vam na poseban način učiniti povez rane, i to na način na prsti budu u pravilnoj poziciji. Postoperativna rehabilitacija uključuje rasteretni hod na štakama u postoperativnoj cipeli tijekom 10-14 dana. Nakon toga se vade šavi, a bolesnik se tijekom slijedećih 4 do 6 tjedana, koliko traje koštano cijeljenje može punom težinom osloniti na petu. Povratak punim aktivnostima, te nošenje normalne obuće se očekue nakon 6 do 8 tjedana od zahvata.

Kako bi Vaš boravak u našoj bolnici protekao što ugodnije i sigurnije, a predviđeni operativni zahvat uspješno bio izveden, iznimno je važno upoznati Vas s načinom pripreme za operativni zahvat, nadzorom za vrijeme i nakon operacije te mogućim komplikacijama.

Ne trpite bolove, obratite se s povjerenjem našem stučnom timu!

Imate li ostale ortopedske smetnje na području stopala? Osim korekcije hallux valgusa (čuklja) naši ortopedi rade i:

  • operaciju ukočenog palca (hallux rigidus)
  • operativno liječenje spuštenog stopala u odraslih
  • resekcija Haglundove pete
  • artrodeze u području stopala
  • osteosinteze u području stopala
  • pperativno liječenje Jonesova prijeloma

Više saznajte na LINKU!

Ako trebate savjet ili želite ugovoriti svoj termin, DOGOVORITE PREGLED!

Pošaljite poruku: