Izbornik
Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Korekcija hallux valgusa (čuklja)

Korekcija hallux valgusa (čuklja)

Kirurgija stopala hallux valgusa (čuklja)

Hallux valgus ili čukalj najčešča je deformacija u području stopala (a po nekim procijenama možda i najčešća deformacija mišićno-koštanog sustava uopće). Nalazimo ga u svih naroda i rasa, a smatra se da je jedan od najvažnijih etioloških čimbenika nošenje uske obuće s visokom petom. Stoga nije čudno da se u preko 80% slučajeva javlja kod žena, obično u 4. desetljeću života. Vrlo je važna i nasljedna komponenta, pa se procijenjuje da oko 60% pacijenata s haluks valgusom ima člana u obitelji s istom deformacijom. 

Kliničkom slikom dominira bol zbog pritiska obuće na pseudegzostozu, te posljedične upale burze koja se javlja uslijed te iritacije. Također se bolesnici žale na bolove u području metatarzusa (transfer metatarzalgija),  a kod uznapredovalih slučajeva dolazi i do sekundarne deformacije ostalih prstiju, odnosno sekundarnih degenerativnih promjena u srednjem dijelu stopala. Najvažnija dijagnostička pretraga je RTG snimka, i to oba stopala u stojećem stavu (tzv. bifokalna snimka). Povlačenjem linija sredinom I. i II. metatarzalne kosti, te proksimalne falange određujemo kuteve kojima procijenjujemo stupanj uznapredovalosti deformacija, te donosimo odluku o liječenju. Konzervativno (neoperacijsko) liječenje haluksa valgusa u pravilu je simptomatsko (ortopedski ulošci i obuća po mjeri), i ne može ispraviti ili spriječiti napredovanje deformacije. Na operacijsko liječenje se odlučujemo u slučaju intenzivnih bolova, te nemogućnosti nošenja obuće. Do danas je opisano preko 200 različitih operacija za korekciju haluks valgusa, što samo govori u prilog činjenice kako ne postoji jedan zahvat koji je optimalan. 

Ne trpite bolove, obratite se s povjerenjem našem stučnom timu!

Tip zahvata biramo u odnosu na stupanj deformacije, a pri tome su nam od ključne važnosti gore spomenuti kutevi. Za blaže deformacija danas se najčešće koristi tzv. chevron osteotomija, a kod uznapredovalih deformacija najčešće koristimo tzv. scarf osteotomiju. Postoperativna rehabilitacija uključuje rasteretni hod na štakama u postoperativnoj cipeli tijekom 10-14 dana. Nakon toga se vade šavovi, a bolesnik se tijekom slijedećih 4 do 6 tjedana, koliko traje koštano cijeljenje može punom težinom osloniti na petu. Povratak punim aktivnostima, te nošenje normalne obuće se očekue nakon 6 do 8 tjedana od zahvata.

Imate li ostale ortopedske smetnje na području stopala? Osim korekcije hallux valgusa (čuklja) naši ortopedi rade i:

 • operaciju ukočenog palca (hallux rigidus)
 • operativno liječenje spuštenog stopala u odraslih
 • resekcija Haglundove pete
 • artrodeze u području stopala
 • osteosinteze u području stopala
 • prerativno liječenje Jonesova prijeloma

Ako trebate savjet ili želite ugovoriti svoj termin, DOGOVORITE PREGLED!

  Pošaljite poruku:

  Eu Logo
  ESIF Logo
  Hamag-Bicro Logo
  europski strukturni i investicijski fondovi
  Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba