Izbornik

Operacija ukočenog palca (hallux rigidus)

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Operacija ukočenog palca (hallux rigidus)

Operacija ukočenog palca (hallux rigidus)

Hallux rigidus ili doslovno prevedeno “ukočeni palac” se odlikuje bolovima i ograničenjem savijanju palca prema gore, uz očuvanu mogućnost savijanja palca prema dolje. U podlozi ovog kliničkog entiteta nalaze se degenerativne (artrotske promjene) u području bazalnog (I. metatarzofalangealnog) zgloba palca.

Primarni ili juvenilni haluks rigidus se javlja u mlađih osoba, a u pravilu kao posljedica poremećaja okoštavanja glavice I. metatarzalne kosti, i to u vidu aseptične nekroze ili osteohondritis disekansa. Sekundarni ili adultni multifaktorijalne je geneze, a dominiraju degenerativne promjene.

Prilikom pregleda obično uočavamo izbočinu (egzostozu) s dorzalne strane bazalnog zgloba. Palac je obično ispružen, dorzalna fleksija je izrazito reducirana, a plantarna očuvana. Dijagnozu potvrđujemo RTG snimkama koje pokazuju klasične znakove osteoartritisa: suženje zglobne pukotine, suphondralnu sklerozaciju, te osteofite (osobito dorzalne). U pravilu je liječenje konzervativno, a jedna od učinkovitih mjera i propisivanje obuće s valjkastim đonom koje smanjuju bolnu dorzifleksiju.

U slučaju progresije tegoba pristupa se operacijskom liječenju a najčešći zahvati su keilektomija (odstranjene dorzalnog osteofita i dorzalnog ruba glavice metarzalne kosti), te ukočenje (artrodeza) bazalnog zgloba palca.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba