Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Smanjenje /podizanje grudi

Smanjenje /podizanje grudi

Prevelike grudi često su uzrok kako nezadovoljstva vlastitim izgledom, tako i funkcionalnih tegoba poput bolova u vratnoj kralješnici, pogrbljenog izgleda, nemogućnosti bavljenja sportom, urezivanja naramenica grudnjaka i upala i infekcija kože ispod grudi. Spuštene grudi mogu biti posljedica velikog povećanja grudi tijekom trudnoće i dojenja te posljedica velikog gubitka tjelesne težine.  Iako su operacije kojima smanjujemo i podižemo grudi donekle slične, osobito po izgledu postoperacijskog ožiljka, osnovna je razlika što se kod smanjenja grudi odstranjuje koža i žljezdano tkivo, dok se kod podizanja grudi odstranjuje samo višak kože. Ono što je slično kod obje operacije je podizanje bradavice na visinu od oko 20 centimetara od gornjeg dijela prsne kosti.

Želite smanjiti grudi ili ih podići?

Ukoliko je veličina vaših grudi takva da vam pričinjava funkcionalne tegobe ili ste jednostavno nezadovoljni njihovom veličinom, onda ste dobar kandidat za smanjenje grudi. Ova se operacije sastoji od nekoliko koraka, a to su smanjenje žljezdanog tkiva, odstranjenje viška kože i podizanje bradavice. Oblik postoperacijskog ožiljka će ovisiti uglavnom o veličini smanjenja grudi.

Kod manjih smanjenja, do oko 500 grama po dojci, može se koristiti tehnika okomitog ožiljka kod koje postoperacijski ožiljak ide oko bradavice te okomito od bradavice do inframamarne brazde.

Fotografija 1
Fotografija 1: Tehnika okomitog ožiljka, Fotografija 2: Ožiljak može okomitog dijela imati i vodoravni koji je ipak donekle skriven u inframamarnoj brazdi

Kod velikih smanjenja koja mogu biti i preko 2000 grama po dojci, postoperativni ožiljak će osim okomitog dijela imati i vodoravni koji je ipak donekle skriven u inframamarnoj brazdi.

Fotografija 3
Fotografija 3: Odstranjenje viška kože uz podizanje bradavice, Fotografija 4: Postoperacijski ožiljci mogu izgledati kao i kod smanjenja grudi.

Podizanje grudi zahtjeva odstranjenje viška kože uz podizanje bradavice. Ovisno o stupnju spuštenosti grudi i veličini viška kože, postoperacijski ožiljci također mogu izgledati kao kod smanjenja grudi.

Što ako su vaše grudi male i spuštene?

Ukoliko su vaše dojke takve da je volumen žljezdanog tkiva premali da bi se nakon odstranjenja viška kože mogle formirati dojke zadovoljavajućeg izgleda, volumen se može povećati postavljenjem implantata za dojku. Ovakvu kombiniranu operaciju podizanja i povećanja dojki nazivamo augmentopeksija.

Kako izgleda prijeoperacijski tijek?

Na pregledu će vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati vas u izboru vrste operacije, te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije, eventualnim alergijama na lijekove i vašim navikama, kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Što očekivati na dan operacije?

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije, te bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko kod vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo vas da navratite do klinike i večer prije operacije kako bi dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u bolnici do anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno možda ćete ostati u klinici i do idućeg jutra. Pri otpustu ćete imati dva drena koji su spojeni s dvije plastične bočice. One služe da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno  nakuplja u operacijskoj rani ne zadržava u vašem tijelu nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit ćemo vam posebni grudnjak koji služi da spriječi nakupljanje tekućine u rani, podržava vaše grudi i ubrzava zarastanje, što obično traje oko 6 tjedana.

Što očekivati nakon operacije

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli koja je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima i vožnju auta možete očekivati kroz 2 tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 4-6 tjedana. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati s hidratantnom kremom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba