Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Otvorena operacija maksilarnog sinusa

Otvorena operacija maksilarnog sinusa

Otvorena operacija maksilarnog sinusa je kirurški zahvat koji se izvodi kako bi se omogućilo pristup maksilarnom sinusu, šupljini koja se nalazi u kostima lica iznad gornjih zuba. Ovaj postupak se izvodi kada je potrebno ukloniti ciste, tumore ili polipe iz sinusa, ili kada je potrebno obnoviti ili proširiti otvor između sinusa i nosa.

Tokom otvorene operacije maksilarnog sinusa, kirurg pravi otvor u kosti obraza ili gornje vilice kako bi pristupio maksilarnom sinusu. Nakon toga, kirurg pažljivo uklanja sve abnormalnosti u sinusu i osigurava da se otvor između sinusa i nosa proširi kako bi se olakšao protok zraka.

Ovaj postupak obično zahtijeva opću anesteziju i hospitalizaciju, ali se pacijenti uglavnom oporave u roku od nekoliko dana nakon operacije. Važno je slijediti sve upute svog kirurga o brizi nakon operacije kako bi se osiguralo optimalno zacjeljivanje i oporavak.

Kako se izvodi operativni zahvat?

Otvorena operacija maksilarnog sinusa obično se izvodi uz uporabu mikroskopa, a ponekad se koristi i endoskop, što omogućava kirurgu precizan pregled područja koje se operira. Operacija se može izvesti na jednoj ili obje strane lica, ovisno o potrebi.

Prije operacije, pacijent se obično podvrgava nizu preoperativnih testova kako bi se utvrdilo jesu li svi zdravstveni uvjeti u redu. Operacija se izvodi u bolnici pod općom anestezijom.

Kirurg pristupa maksilarnom sinusu kroz otvor u kosti koju izrađuje u području obraza ili gornje vilice. Nakon što se otvor izradi, kirurg pažljivo podiže sluznicu sinusa da bi mogao pristupiti šupljini sinusa. Kirurg zatim uklanja sve abnormalnosti i ostale probleme koji se nalaze u sinusu, uključujući ciste, tumore, polipe ili druge lezije. Također može ukloniti koštani materijal koji sprječava protok zraka kroz otvor između sinusa i nosa. Šupljina sinusa i nos se tamponiraju antibiotskom gazom. Tampon će se odstraniti peti postoperativni dan uz premedikaciju analgeticima ili u intravenskoj anesteziji.

Nakon što se operacija završi, kirurg će staviti nekoliko šavova kako bi zatvorio otvor u kosti. Pacijent će biti podvrgnut praćenju u bolnici dok se ne oporavi od anestezije, nakon čega će se otpustiti kući.

Postoperativna njega

Postoperativna njega uključuje uporabu antibiotika kako bi se spriječile infekcije, a pacijentu se također može propisati lijek za ublažavanje boli. Važno je pratiti upute kirurga o brizi nakon operacije, što može uključivati isključivanje aktivnosti koje zahtijevaju napor i praćenje prehrane kako bi se spriječile komplikacije. Pacijent će morati imati redovite kontrole nakon operacije kako bi se osiguralo da se maksilarni sinus dobro zacijeli.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba