Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Septoplastika – operacija nosne pregrade

Septoplastika – operacija nosne pregrade

Što je i čemu služi septoplastika?

Operacija septuma je kirurški zahvat koji se izvodi kako bi se ispravio devijantni septum koji predstavlja pregradu između nosnih šupljina. Devijantni septum može uzrokovati probleme poput otežanog disanja kroz nos, ponavljajućih upala sinusa, nosnih krvarenja, hrkanja te drugih problema povezanih s nosom i disanjem.

Operacija septuma može biti vrlo učinkovita u rješavanju problema disanja kroz nos i drugih povezanih problema, ali kao i svaki kirurški zahvat, nosi određeni rizik od komplikacija. Prije operacije, pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svim aspektima zahvata i očekivanjima nakon operacije.

Kako se radi operacija septuma?

Operacija se najčešće izvodi pod općom anestezijom. Nakon što se pacijent uspava, kirurg napravi rez unutar nosa kako bi pristupio septumu te odvojio sluznicu od hrskavice i kostiju septuma. Zatim kirurg uklanja devijantni dio septuma ili ga rekonstruira, prilagođavajući ga obliku nosa i poboljšavajući protok zraka kroz nosne šupljine.

Ako postoji velika zakrivljenost septuma ili neki drugi problemi s nosom, poput nazalne polipoze ili upale sinusa, kirurg može obaviti i druge zahvate tijekom operacije u svrhu rješavanja tih problema.

Operacija septuma obično traje između 30 i 90 minuta, ovisno o težini devijacije septuma i drugim faktorima. Na kraju zahvata, u nos se stavljaju tamponi (gaza natopljena antibiotskom masti ili splintovi) koji se uklanjaju peti postoperativni dan. Nakon operacije, pacijent će ostati pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije.

Kako izgleda oporavak nakon operacija septuma?

Oporavak nakon operacije septuma varira od pacijenta do pacijenta, ali u većini slučajeva pacijent će moći napustiti bolnicu istog dana nakon operacije. Međutim, pacijenti trebaju očekivati da će osjetiti bol, oticanje i krvarenje iz nosa tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije. Liječnik će propisati lijekove protiv bolova i antibiotike kako bi se spriječile infekcije i ublažili simptomi.

U većini slučajeva, pacijent se može vratiti normalnim aktivnostima nakon otprilike tjedan dana, iako treba izbjegavati aktivnosti koje povećavaju krvni tlak u nosu, kao što su vježbanje, naginjanje naprijed i podizanje teških predmeta, a kako bi se spriječilo krvarenje iz nosa. Također, pacijenti bi trebali izbjegavati pušenje i druga sredstva za udisanje tijekom cijelog razdoblja oporavka kako bi se osiguralo što brže zacjeljivanje.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba