Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Korekcija uvučenih bradavica

Korekcija uvučenih bradavica

Uvučene bradavice su relativno česta fiziološka varijacija, a karakterizirane su bradavicama koje izgledaju kao da su uvučene prema unutra, a ne strše prema van. Ovo stanje može biti urođeno ili stečeno zbog čimbenika poput trudnoće, dojenja ili ožiljaka. Nastaje zbog varijacija vezivnog tkiva i mišićnih vlakana koja okružuju bradavicu.

Urođene uvučene bradavice razvijaju se tijekom razvoja grudi i općenito su bezopasne, često ne uzrokuju nelagodu ili funkcionalne probleme. Međutim, one mogu predstavljati izazove za dojenje, budući da dojenče može imati poteškoća sa zahvaćanjem bradavice.

Stečene uvučene bradavice mogu biti rezultat stvaranja ožiljaka uslijed operacije, infekcija ili ozljeda. Hormonalne promjene tijekom trudnoće također mogu privremeno okrenuti bradavice.

Dok su uvučene bradavice obično benigne, sve iznenadne promjene u izgledu bradavica, uključujući inverziju, treba procijeniti zdravstveni djelatnik, jer mogu signalizirati temeljno zdravstveno stanje poput raka dojke.

Uvučene bradavice mogu se kategorizirati u tri glavne vrste na temelju njihovog stupnja uvučenosti:

 • Stupanj 1: Blaga inverzija, gdje se bradavica može lako izvući i privremeno zadržava projekciju.
 • Stupanj 2: Bradavica je više uvučena i zahtijeva određeni napor da se izvuče. Ima tendenciju da se vrati u inverziju nakon otpuštanja.
 • Stupanj 3: Teška inverzija, gdje je bradavica duboko uvučena i teško ju je izvući.

Ove kategorije pomažu odrediti odgovarajući pristup liječenju, bilo da se radi o nekirurškim metodama poput vježbi ili štitova za blaže slučajeve ili kirurškim tehnikama za teže slučajeve.

Treba li korigirati uvučene bradavice?

Odluka o ispravljanju uvučenih bradavica osobna je i ovisi o individualnim preferencijama i mogućim funkcionalnim problemima. Iako su urođene uvučene bradavice općenito bezopasne, mogu predstavljati izazove tijekom dojenja. Stečene uvučene bradavice mogu biti posljedica ožiljaka ili hormonalnih promjena. Ako stanje uzrokuje nelagodu, samosvijest ili ometa dojenje, kirurška korekcija je opcija. Međutim, ključno je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako biste razgovarali o mogućim rizicima, koristima i najprikladnijem načinu djelovanja na temelju vaše specifične situacije. 

Koje su metode korekcije uvučenih bradavica?

Mogućnosti korekcije uvučenih bradavica uključuju:

 • Vježbe za bradavice: nekirurške tehnike uključuju nježno masiranje i povlačenje bradavica kako bi se potaknule da strše.
 • Štitnici za bradavice: ovi uređaji mogu pomoći pri izvlačenju bradavica i pomoći pri dojenju.
 • Piercing: u nekim slučajevima, piercing bradavice može potaknuti projekciju, iako to nije medicinski postupak i nosi rizike.
 • Kirurška korekcija: kirurški zahvati oslobađaju tkiva uzrokujući inverziju. Opcije uključuju male rezove, šavove ili presađivanje tkiva.
 • Proteza za bradavicu: mali silikonski uređaj može se staviti ispod odjeće kako bi se dobio bolji vanjski izgled.

Koje su kirurške metode liječenja uvučenih bradavica?

Kirurške opcije za korekciju uvrnute bradavice uključuju:

 • Otpuštanje bradavice: ovaj postupak uključuje pravljenje malih rezova na dnu bradavice i otpuštanje steznih vlakana koja uzrokuju inverziju.
 • Tehnike šivanja: konci se postavljaju ispod bradavice kako bi se stvorila projekcija. Mogu se koristiti različite metode kao što su vrećasti šavovi ili unutarnji šavovi.
 • Presađivanje tkiva: tkivo iz drugih dijelova tijela može se koristiti za podupiranje i održavanje nove projekcije bradavice.
 • Lokalni postupci s režnjem: obližnja tkiva se preoblikuju kako bi pružila potporu i projekciju bradavice.

Korekcija uvrnute bradavice može dovesti do mogućih komplikacija kao što su infekcija, krvarenje, ožiljci ili promjene u osjetu bradavica. U nekim slučajevima, inverzija se može ponoviti zbog obrazaca cijeljenja tkiva.

Kako izgleda prijeoperacijski tijek?

Na pregledu će vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati Vas u izboru vrste operacije te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate, a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije, eventualnim alergijama na lijekove i vašim navikama kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Što očekivati na dan operacije?

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije te bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko kod vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo vas da navratite do bolnice i večer prije operacije kako bi dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u bolnici dok anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno možda ćete ostati u bolnici i do idućeg jutra. Prije otpusta kući postavit ćemo vam posebne štitnike koji služe da se izbjegne pritisak na operirane bradavice odjećom ili prilikom spavanja.

Nakon operacije

Prva kontrola je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima i vožnju auta možete očekivati, ovisno o vrsti zahvata, kroz 1 tjedan, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 3-4 tjedna. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati s hidratantnom kremom. Štitnike za bradavice je potrebno nositi 6 tjedana nakon operacijskog zahvata

   Pošaljite poruku:

   Eu Logo
   ESIF Logo
   Hamag-Bicro Logo
   europski strukturni i investicijski fondovi
   Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba