Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Ginekomastija

Ginekomastija

Ginekomastija je stanje koje karakterizira povećanje tkiva muške dojke. Ginekomastija nastaje zbog neravnoteže u hormonima estrogena i testosterona, što može biti posljedica različitih čimbenika, uključujući pubertet, hormonalne promjene, pretilost, određene lijekove i temeljna medicinska stanja.

Tijekom puberteta, ginekomastija se može privremeno razviti u do 70% dječaka zbog hormonalnih fluktuacija. U većini slučajeva ovo stanje nestaje samo od sebe kada se razina hormona stabilizira. Međutim, u nekim slučajevima, višak tkiva dojke ostaje, što dovodi do psihičke nelagode i problema sa slikom tijela. Vjerojatnije je da će ginekomastija koja se javlja u odrasloj dobi biti povezana s temeljnim zdravstvenim stanjima ili upotrebom lijekova, poput anaboličkih steroida, antiandrogena ili nekih antidepresiva.

Iako ginekomastija nije opasna po život, njezin psihološki učinak ne treba podcijeniti. Muškarci koji se suočavaju s ovim stanjem mogu doživjeti neugodnost, socijalno povlačenje i smanjeno samopoštovanje. Stigma oko percipirane feminizacije muških prsa može dovesti do izbjegavanja određenih aktivnosti, uključujući plivanje ili izlazak bez majice u javnosti.

Koje vrste ginekomastije postoje?

Ginekomastija se klasificira u različite tipove na temelju temeljnih uzroka i karakteristika:

  • Fiziološka ginekomastija: ova vrsta je uobičajena tijekom različitih životnih faza, kao što su djetinjstvo, pubertet i starenje. Javlja se zbog privremene hormonalne neravnoteže između estrogena i testosterona. Pubertetska ginekomastija, na primjer, pogađa do 70% dječaka u adolescentnoj dobi i obično nestaje unutar nekoliko godina.
  • Nefiziološka ginekomastija: ova vrsta često je povezana s nekim medicinskim stanjima ili upotrebom lijekova. Medicinska stanja poput bolesti jetre, bolesti bubrega i hormonalni poremećaji mogu dovesti do ginekomastije. Lijekovi poput antiandrogena, određenih antidepresiva i anaboličkih steroida također mogu potaknuti povećanje tkiva dojke.
  • Pseudoginekomastija: za razliku od prave ginekomastije, koja uključuje rast žljezdanog tkiva, pseudoginekomastiju karakterizira nakupljanje masnoće u području prsa. Može se pojaviti kod prekomjerne tjelesne težine ili pretilih osoba i više je povezana s viškom tjelesne masti nego s hormonskom neravnotežom.
  • Jednostrana naspram bilateralne ginekomastije: ginekomastija može zahvatiti jednu dojku (jednostrano) ili obje dojke (bilateralno). Unilateralna ginekomastija može više zabrinjavati jer ponekad može ukazivati ​​na probleme poput tumora dojke. Međutim, većina slučajeva ginekomastije je bilateralna.
  • Teška ginekomastija: ovu vrstu karakterizira značajno povećanje tkiva dojke, što može uzrokovati znatnu fizičku i emocionalnu nelagodu. Teška ginekomastija može zahtijevati intenzivnije tretmane kao što je kirurško uklanjanje viška tkiva.

Kako razlikovati pravu od pseudoginekomastije?

Razlikovanje prave ginekomastije od pseudoginekomastije ključno je za pravilnu dijagnozu i liječenje. Prava ginekomastija uključuje povećanje žljezdanog tkiva dojke, što je posljedica hormonske neravnoteže. Čini se čvrstom ili gumenom, a iza bradavice se može osjetiti mala, čvrsta kvržica.

Pseudoginekomastiju, s druge strane, karakterizira nakupljanje masnoće u prsima bez rasta žljezdanog tkiva. Područje grudi izgleda mekše i jednoličnije masno, nalik višku tjelesne masnoće.

Fizikalni pregled je često potrebno nadopuniti, slikovnim (najčešće ultrazvuk) ili hormonskim testovima, kako bi točno razlikovalo ta dva stanja i preporučilo odgovarajuće intervencije, koje mogu varirati od promjena načina života do kirurških zahvata.

Koje su kirurške metode liječenja ginekomastije?

Odabir kirurške metode liječenje ginekomastije ovisi o nekoliko čimbenika:

  1. Vrsta tkiva: kod ginekomastije građene od žljezdanog tkiva ovo tkivo se može ukloniti jedino otvorenom kirurškom metodom dok je višak masnog tkiva kod pseudoginekomastije moguće ukloniti liposukcijom.
  2. Postojanje viška kože: kod tipova ginekomastije kod kojih ne postoji znatan višak kože, moguće je postići da se nakon uklanjanja žljezdanog ili masnog tkiva koža povuče, dok je kod velikog viška kože ponekad potrebno napraviti operaciju nalik mastektomiji, odnosno uklanjanje kompletnog tkiva dojke i kože uz transplantaciju bradavice na odgovarajuću poziciju.
  3. Veličina i položaj bradavice: ginekomastija je često povezana s povećanim i spuštenim bradavicama koje je pri operacijskom zahvatu potrebno smanjiti i podići na odgovarajuću poziciju. Ovakvi zahvati na bradavicama mogu ponekad dovesti do smanjenog osjeta u bradavicama.

Kako izgleda prijeoperacijski tijek?

Na pregledu će vam liječnik objasniti sve detalje operacije, savjetovati vas u izboru vrste operacije te upoznati s postoperacijskim protokolom. Također ćete s liječnikom razgovarati o Vašoj medicinskoj prošlosti, lijekovima koje uzimate a čije uzimanje možda treba promijeniti u periodu oko operacije,  eventualnim alergijama na lijekove i vašim navikama kao što je pušenje, a koje također mogu imati učinak na ishod operacije. Dobit ćete popis pretraga koje treba napraviti prije operacije.

Što očekivati na dan operacije?

Na dan operacije je bitno da ne uzimate hranu barem 6 sati prije dogovorenoga vremena operacije te bistre tekućine barem dva sata prije. Ukoliko kod vas postoji povećani rizik od nastanka duboke venske tromboze nogu, zamolit ćemo vas da navratite do bolnica i večer prije operacije kako biste dobili lijek koji će spriječiti nastajanje ugrušaka u vašim nogama za vrijeme operacije. Nakon operacije ćete ostati neko vrijeme u bolnica dok anesteziolog ne procjeni da ste spremni za otpust, a ukoliko to bude potrebno možda ćete ostati u bolnici i do idućeg jutra. Pri otpustu ćete imati dva drena koji su spojeni s dvije plastične bočice. One služe da se tekućina koja se nakon operacije uobičajeno nakuplja u operacijskoj rani ne zadržava u vašem tijelu, nego da se isprazni u bočice. Prije otpusta kući postavit ćemo vam posebni steznik koji služi da spriječi nakupljanje tekućine u rani i ubrzava zarastanje, što obično traje oko 6 tjedana.

Postoperativni tijek

Drenovi se uklanjaju na prvoj kontroli koja je obično 2-3 dana nakon operacije. Sedam dana nakon operacije možete se slobodno tuširati. Povratak lakšim fizičkim aktivnostima i vožnju auta možete očekivati, ovisno o vrsti zahvata, kroz 1-2 tjedna, dok za teže fizičke aktivnost treba pričekati 3-4 tjedna. Također treba obratiti pažnju na njegu ožiljka kojeg je od trećeg tjedna nakon operacije potrebno svakodnevno dvaput izmasirati s hidratantnom kremom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba