Pretilost je bolest svih organskih sustava i zato zahtijeva složeni pristup.

Što je zapravo pretilost?

Pretilost je prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu zbog povećanja broja masnih stanica ili zbog povećanja njihovog volumena. Prvi tip počinje u djetinjstvu s progresivnim porastom tjelesne mase, a drugi tip u odrasloj dobi zbog grešaka u prehrani i tjelesne neaktivnosti.

Pojednostavljeno, debljamo se kad hranom unosimo više energije nego što su stvarne potrebe organizma, više nego što možemo potrošiti. Ali ne trebamo gledati na naš organizam i na proces mršavljenja samo kroz prizmu unosa i potrošnje kalorija, već trebamo imati svijest o zdravoj prehrani.

Hrana koju unosimo u naš organizam djeluje na sve stanice našeg organizma i ostavlja trag. Zato rješenje nije samo u niskokaloričnoj, već u kvalitetnoj hrani.

Uzroci pretilosti su kompleksni (genetski, prehrambeni, psihički, socioekonomski). Kako bismo izbjegli sve loše posljedice pretilosti, važno je djelovati na one čimbenike koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjati:

  • pretjerani unos hrane
  • prekomjerno konzumiranje alkohola
  • tjelesna neaktivnost
  • stres

Pretilost predstavlja rizik po zdravlje jer povećava krvni tlak (pretile osobe imaju 2-6 puta veći rizik razvoja povišenog krvnog tlaka), uzrokuje povišene vrijednosti kolesterola, povećava rizik za šećernu bolest tip 2, pospješuje aterosklerozu i posljedično povećava rizik za kardiovaskularne bolesti, a da ne govorimo o tome kako opterećuje naš lokomotorni sustav. Pretile osobe češće imaju kile (hernije), žučne kamence, probleme s venama itd.

Pretilost je također vezana uz metabolički sindrom (skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, tzv. abdominalna ili centralna pretilost, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak).

Pretilost iz kardiološke perspektive

Iz kardiološke perspektive uvijek se bojimo najgorih komplikacija koje uključuju srčani udar, moždani udar, iznenadnu smrt ili invaliditet. Važno je liječiti hipertenziju, hiperlipidemiju i sve ostale bolesti koje su vezane uz pretilost ili proizlaze iz nje, ali ako ne liječimo osnovni uzrok (debljinu), to je kao da lijepimo flaster na ranu koja i dalje krvari.

Jasno je da je pretilost složeni problem koji veže više dijagnoza i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Zahtijeva suradnju kardiologa, endokrinologa, nutricioniste, fizijatra, psihijatara, genetičara te ponajviše motivaciju i suradnju samog bolesnika. Namjerno koristim riječ bolesnika jer pretilost nije samo estetski problem, već je to bolest. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina postoji tim stručnjaka koji žele pomoći pretilima da pretilost ostave iza sebe, smanje zdravstvene tegobe i osiguraju si bolju budućnost.

Stoga, javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin u našem Centru za pretilost već sada!

Pošaljite poruku: