Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija i dijabetes -> Povišene masnoće u krvi

Povišene masnoće u krvi (hiperlipidemija)

Masnoće (lipidi) su u vodi netopivi biokemijski, organski spojevi i stoga se u krvnoj cirkulaciji prenose u spoju s bjelančevinama, tzv. apoproteinima. Razlikujemo endogene (stvorene u organizmu) i egzogene lipide (unesene izvana hranom). Prema udjelima pojedinih kemijskih spojeva unutar molekule lipoproteina, razlikujemo hilomikrone (građene u najvećoj mjeri od triglicerida) i lipoproteine različitih gustoća (građene u najvećoj mjeri od kolesterola). Lipoproteini različitih gustoća se dijele na lipoproteine vrlo male gustoće (VLDL, engl. Very Low Density Lipoproteins), lipoproteine male gustoće (LDL, engl. Low Density Lipoproteins), lipoproteine srednje gustoće (IDL, engl. Intermediate Density Lipoproteins) i lipoproteine velike gustoće (HDL, engl. High Density Lipoproteins). Razine lipoproteina, osobito LDL-a, povećavaju se s porastom dobi. Kod muškaraca su povećavaju nešto više u odnosu na ženski spol, ali nakon menopauze počinju rasti i kod žena.

Poremećaji metabolizma lipoproteina

Poremećaji metabolizma lipoproteina klinički se očituju kao poremećaji koji obuhvaćaju povišenje razina lipoproteina u krvi (hiperlipidemije).

U kliničkoj praksi se najčešće rabi podjela na hipertrigliceridemiju, hiperkolesterolemiju i kombinirani oblik. Zajedničko obilježje svih hiperlipidemija jest da povećavaju rizik nastanka i razvoja ateroskleroze te time ujedno i daljnjih komplikacija u smislu nastanka bolesti srca, mozga i krvnih žila. Prirođene (primarne) hiperlipidemije nastaju zbog mutacija u različitim genima, a stečene (sekundarne) hiperlipidemije se javljaju kao popratna pojava određenih bolesti ili su pak izazvane različitim vanjskim čimbenicima poput nepravilne prehrane s velim udjelom masnoća i šećera, šećerne bolesti tip 2, inzulinske rezistencije, smanjene funkcije štitnjače (hipotireoze), bolesti jetre i bubrega itd.

Ostale bolesti i stanja povezana s povišenim vrijednostima masnoća u krvi

  • pretilost
  • povišena razina urične kiseline i giht
  • anoreksija nervosa
  • lupus eritematodes
  • trudnoća
  • kronična konzumacija alkohola
  • liječenje lijekovima za izmokravanje (tiazidski diuretici)
  • nekim vrstama lijekova protiv začeća (oralni kontraceptivi) te kortikosteroidima

Bolesnici  nemaju nikakve simptome ili primijete nakupine masnog tkiva ispod kože u području vjeđa i tetiva (ksantomi/ksantelazme), javlja se nakupljanje masnoća u jetri (steatoza ili masna infiltracija jetre), a kasnije i niz komplikacija poput upale jetre, ciroze te komplikacija u vidu angine pektoris, srčanog i moždanog udara, aneurizme aorte, zatajenja bubrežne funkcije i začepljenja krvnih žila, najčešće na nogama.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja specijalističkim pregledom, laboratorijskim pretragama, genskim testiranjem te  drugim laboratorijsko-instrumentalnim pretragama, ovisno o indikaciji. Najvažnija mjera liječenja je striktno provođenje dijetnog režima, liječenje popratnih bolesti i primjena lijekova čija je svrha smanjenje povišene razine masnoća u krvi.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba