Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Jednostavni i složeni oftalmološki pregledi

Jednostavni i složeni oftalmološki pregledi

Kako izgleda oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled obavlja oftalmolog u očnoj ordinaciji u trajanju od od 15- 45 min, ovisno o tome radi li se kompletni prvi pregled ili kontrolni očni pregled.

Prvo je potrebno razgovarati s bolesnikom i skupiti što više anamnestičkih podataka: o vrsti, vremenu, načinu i brzini nastupa sadašnjih smetnji, stanju vida i vidnog polja te podacima iz osobne i obiteljske anamneze.

Nosioci kontaktnih leća trebali bi napraviti pauzu od nošenja leća nekoliko dana prije pregleda kako bi se dobio što točniji uvid u stanje vida i očiju te što točniju korekciju dioptrijske anomalije tijekom izvođenja pregleda.

Oftamoloτki pregled.jpg

Što uključuje složeni oftalmološki pregled?

Složeni pregled očiju podrazumijeva testiranje vidne oštrine na daljinu i blizinu sa subjektivnim i objektivnim određivanjem dioptrije. Testira se pokretljivost vanjskih očnih mišića i vidno polje. Potom slijedi pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (vjeđa, bjeloočnica, rožnice, prednje sobice, šarenice, reakcija zjenica i leće), te se mjeri očni tlak tonometrijskim uređajima u lokalnoj anesteziji. Po potrebi se izvode testovi za suzni film. Pregled zamućenosti slojeva leće i očne pozadine se radi uz proširene zjenice 20-ak minuta nakon kapanja lokalnog midrijatika (tropikamid 1%) indirektnom ili direktnom oftalmoskopijom.

Tijekom pregleda očne pozadine uz široke zjenice (midrijazi), procjenjuje se klinički izgled vidnog živca, žute pjege, krvožilja i periferije mrežnice. Svakako treba naglasiti da oni koji trebaju pregled očne pozadine u midrijazi trebaju doći s pratnjom i da djelovanje midrijatičkih kapljica može trajati i do nekoliko sati.

Ukoliko ste uočili određene promjene vida, reagirajte pravovremeno i rezervirajte termin prvog oftalmološkog pregleda.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba