Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Oftalmološki pregledi djece predškolskog i školskog uzrasta (4+ godina)

Oftalmološki pregledi djece predškolskog i školskog uzrasta (4+ godina)

Specijalistički oftalmološki pregled djeteta potrebno je učiniti što prije ukoliko postoji  pozitivna obiteljska anamneza sljepoće ili slabovidnosti, odnosno ukoliko ste primijetili sljedeće znakove slabijeg vida: primicanje televizijskome ekranu bili predmetu, suzenje, škiljenje, trljanje očiju, treptanje, glavobolju, zapinjanje za predmete, komade namještaja i sl.

Kada je potrebno napraviti oftalmološki pregled kod djece?

Sistematski pregledi za djecu rade se između 3. i 7. godine života, prije odlaska u vrtić ili u školu. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije pregled je potrebno napraviti do četvrte godine života radi pravodobnog otkrivanja nekorigirane refrakcijske greške oka (najčešće dalekovidnosti, potom kratkovidnosti i astigmatizma)  kako bi se pravodobno prevenirao razvoj slabovidnosti. Kod djece se preporučuje tzv. objektivno određivanje refrakcijske greške oka poznato kao skijaskopija zbog izrazito jake sposobnosti prilagodbe oka na fokus (daljinu ili blizinu) tzv. akomodacije u dječjoj dobi.

Što je skijaskopija?

Skijaskopija je metoda prilikom koje se midrijatičkim kapljicama (tropikamid ili ciklopentolat) blokiraju mišići za akomodaciju oka kapanjem 4 puta u razmaku od 15 minuta kako bi se odredila dioptrija očiju na široku zjenicu bez utjecaja akomodacije oka te se na osnovu tog nalaza odredila konačna dioptrijska jakost naočala. Učestalost pregleda tijekom daljnjeg praćenja će odrediti specijalist oftalmolog, ovisno o kliničkoj slici i individualnim potrebama svakog bolesnika.

U slučaju pojave strabizma (razrokost, škiljavost, bježanje oka u stranu), odnosno pojave greške položaja očiju gdje oba oka nisu u paralelnom položaju, potrebno je što prije posjetiti oftalmologa kako bi se pravodobnom dijagnozom i liječenjem (korekcijom refrakcijske greške, kirurškim liječenjem, vježbama očiju na koordinatoru, zatvaranjem boljeg oka i sl.) postigla što prije optimalna vidna oštrina i omogućio nesmetani razvoj vida čiji se vrhunac događa upravo u ovom periodu života, do 7.godine života.  Iako liječenje strabizma zvuči jednostavno, ono traje godinama i nije ga lako provesti, jer traži svakodnevni kontinuirani angažman roditelja i aktivno sudjelovanje i suradnju djeteta od vrlo rane životne dobi.

Bitno je reagirati pravovremeno i ne zanemarivati simptome

Zanemarivanje simptoma i znakova slabog vida djeteta može imati za posljedicu poteškoće u kognitivnom i socijalnom razvoju u vrtićkoj i školskoj dobi te kasnije ograničenja prilikom odabira zanimanja.

Stoga je vrlo je važno rano uočiti smetnje vida, otići odmah oftalmologu i omogućiti  dostupnost svih načina liječenja što ranije kako bi se omogućila adekvatna rehabilitacija vida i nesmetani razvoj vida djeteta i time omogućila normalna kvaliteta života i razvoj te jednake uvjete kao i za zdravu djecu prilikom profesionalnih i životnih odabira.

Ne zanemarujte simptome, reagirajte pravovremeno i dogovorite termin specijalističkog oftalmološkog pregleda.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba