Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje upale očne spojnice (konjunktivitis)

Liječenje upale očne spojnice (konjunktivitis)

Što je konjunktivitis?

Upala očne spojnice, odnosno konjunktivitis je upala sluznice unutarnje strane vjeđe koja prelazi na prednju stranu jabučice do rožnice. Česta je i neugodna, ali najčešće nije opasna. Najčešći simptomi znakova ove upale oka su otok vjeđa, crvenilo očiju, pečenje, svrbež, žarenje, žuljanje, žuti ili zeleni sekret kod bakterijske infekcije, vodenasto - bjelkasti sekret kod virusne infekcije, vodenasti sekret kod alergijske infekcije, svjetloplahost. Obično traju do 2 tjedna i samoograničavajućeg su karaktera.

Postoje tri vrste konjunktivitisa: virusni, bakterijski i alergijski konjunktivitis.

Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis je najčešći i u 90% slučajeva je uzrokovan adenovirusima. Obično se razvija kao epidemijska pojava u zatvorenim sredinama kao što su radni kolektivi, vrtići, škole i bazeni te je vrlo čest u djece. Vrlo je zarazan jer virusne čestice mogu preživjeti na suhim površinama tjednima. Prijenos se događa kontaktom s tjelesnim tekućinama, tijekom kašljanja ili kihanja te kontaktom ruka - oko, preko zaražene posteljine ili ručnika.

Obično traje 2-3 tjedna i kao komplikaciju može imati upalu rožnice (keratitis). Trenutno ne postoji antivirusno liječenje za ovu bolest te se provodi isključivo simptomatska terapija kao što su umjetne suze, prekid nošenja kontaktnih leća, hladni oblozi za ublažavanje simptoma, antiseptici kao npr. povidon-jodid za smanjenje infektivnosti adenovirusa.

Bakterijski konjunktivitis

Bakterijski konjunktivitis je vrlo česta i obično samoograničavajuća upala spojnice najčešće uzrokovana streptokokom, stafilokokom, Haemophilusom influenzae i Moraxellom catarrhalis. U manjem broju slučajeva mogu ga uzrokovati gonokok ili meningokok i ovaj posljednji je češći u dječjoj dobi. Obično jedan od prvih simptoma su slijepljene vjeđe obilnom žuto - zelenom sekrecijom prilikom buđenja i prethodno navedenim simptomima i znakovima.

Kao komplikacija, moguće su ozbiljne upale rožnice, osobito gonokokom i meningkokom. Bris spojnice je potrebno što prije učiniti kako bi se dokazao uzročnik i liječio prema mikrobiološkom nalazu. Liječi se lokalnom antibiotskom terapijom u obliku kapi i masti više puta na dan. U slučaju težih infekcija, primjenjuje se i sistemska antibiotska terapija. Također je potrebna pojačana higijena, često pranje ruku, zamjena posteljine i ručnika jer je i ovaj oblik konjunktivitisa vrlo zarazan.

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je uzrokovan hipersenzitivnom reakcijom nakon izlaganja okolišnim alergenima kao što su pelud, dlake životinja, dim cigarete, klor iz bazena, automobilske pare i sl. Vodeće smetnje su otok očnih vjeđa, svrbež, crvenilo oka i vodenasti sekret.

U liječenju se koriste umjetne suze, stabilizatori mastocita i antihistaminici, odnosno lijekovi s dualnim djelovanjem (stabilizatori mastocita i antihistaminici). U slučaju težih kliničkih oblika, osobito u kombinaciji s rinitisom, uvode se i oralni antihistaminici koji mogu imati suhoću i pospanost kao vrlo česte nuspojave.

Ako imate problema s alergijskim konjunktivitisom, najbolje je izbjegavati alergen redovitom provjerom peludnog kalendara. Kod upale spojnice oka, odnosno (konjunktivitisa) te kod upale vjeđa, (blefaritisa) tegobe si možete olakšati dnevnom higijenom vjeđa sterilnim maramicama kojima se uklanjaju nečistoće, izlučevine, sasušeni sekret i loj, a što sve pridonosi pogoršanju upale.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba