Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje upale očne rožnice (keratitis)

Liječenje upale očne rožnice (keratitis)

Što je rožnica? 

Rožnica je kompleksna struktura oka koja osim što ima zaštitnu ulogu, odgovorna je za tri četvrtine dioptrijske jakosti oka. Normalna rožnica nije prokrvljena i nutrijenti joj dolaze putem očne vodice.

Kada dolazi do upale očne rožnice?

Rožnica je tkivo s najvećim brojem živčanih završetaka u tijelu i sva oštećenja rožnice su povezana s pojavom boli, svjetloplahosti i suzenja te ima pet slojeva. Površna oštećenja rožnice obično zahvaćaju površinske slojeve rožnice (epitel rožnice) i manifestira se kao površinski keratitis te obično ne ostavlja ožiljke.

Uzroci površinskog keratitisa mogu biti suho oko, infekcije, kronični blefaritis, nepotpuno zatvaranje očiju, produljeno nošenje kontaktnih leća. To se, međutim, ne odnosi na duboki keratitis. On, naime, zahvaća dublje slojeve rožnice i obično ostavlja ožiljak koji može uzrokovati smanjenje vidne oštrine

Kada se pojavljuje duboki keratitis?

Uzroci dubokog keratitisa mogu biti infektivni (bakterije, viruse i gljivice) i ne-infektivni (imunološka hiperreaktivnost kao reakcija na određeni strani antigen). Najčešći simptomi i znakovi keratitisa su bol, osjećaj stranog tijela u oku, svjetloplahost, suzenje, crvenilo i gnojna sekrecija kod bakterijskog keratitisa.

Liječenje dubokog keratitisa

Liječenje se provodi lokalnim antibiotskim kapima i mastima, lokalnim kortikosteroidnim preparatima, terapeutskim kontaktnim lećama, amnionskom membranom kod perzistentnih epitelnih defekata ili transplantacijom limbalnih stanica.

Upala rožnice uzrokovana infekcijom može brzo napredovati i za uklanjanje patogena zahtijeva antibakterijsko, protugljivično ili antivirusno liječenje. Inače se upala rožnice, odnosno keratitis također može povezati s lošom higijenom kontaktnih leća pa je preporuka dobra higijena ruku prilikom rukovanja kontaktnim lećama ili uporabu dnevnih kontaktnih leća kako bi se smanjila mogućnost infekcije na minimum.

Ako nosite kontaktne leće, najbolje je da ih prestanete nositi te da bacite kontaminirane kontaktne leće i pripadajuće spremnike.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba