Izbornik
Centri izvrsnosti -> Oftalmologija -> Liječenje upale očne vjeđe (blefaritis)

Liječenje upale očne vjeđe (blefaritis)

Što je upala očne vjeđe?

Upala očne vjeđe (blefaritis) je vrlo često upalno stanje oka s brojnim mogućim uzrocima. Može se javiti kao posljedica određenih dermatoloških stanja i/ili bakterijskih infekcija vjeđa. Smatra se da polovica bolesnika koji posjete oftalmologa imaju prednji (crvenilo i otok područja vjeđa oko trepavica) ili najčešće, stražnji blefaritis koji zahvaća žlijezde lojnice (Meibomove žlijezde) u stražnjom dijelu vjeđa.

Koji su uzroci i posljedice upale očne vjeđe?

Kao najčešći uzročnici prednjeg blefaritisa u literaturi se spominju akne, alergije, seboroički dermatitis, suho oko ili čak 30% slučajeva kroničnog blefaritisa Demodex mites nametnici, poznati kao uši. Kao najčešći uzrok stražnjeg blefaritisa spominje se disfunkcija Meibomovih žlijezda u kojima izvodni kanali žlijezda koji proizvode loj budu začepljeni, što posljedično uzrokuje upalu, infekciju i suho oko. Stražnji blefaritis također može biti posljedica dermatoloških stanja kao što su rozaceja ili seboroični dermatitis. Kao posljedica stražnjeg blefaritisa moguća su ozbiljna stanja oka kao što su ječmenac, upale i čir rožnice i sl.

Koji su simptomi upale očne vjeđe?

Većina oblika blefaritisa se javlja i u djece i odraslih, zahvaćajući podjednako oba spola i oba oka. Određeni oblici, kao što je stafilokokni blefaritis, zahvaća većinom žene (80%). Iako neugodna, većina upala vjeđe nije zarazna i neće uzrokovati sljepoću.

Najčešći simptomi blefaritisa su svrbež, ljuskice na trepavicama, lijepljenje vjeđa, žuti ili zeleni sekret, pečenje, pretjerano treptanje, zamagljen vid, masne vjeđe, nepravilan rast trepavica, stvaranje sasušenog sekreta na trepavicama, suho oko, suzenje, svjetloplahost, crvene, otečene vjeđe, crvenilo i iritacija očiju.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza blefaritisa se postavlja detaljno uzetom anamnezom, pregledom biomikroskopom, brisevima spojnice oka, testovima suznog filma. Na smanjenje tegoba kod kuće moguće je utjecati adekvatnom higijenom vjeđa (brisanje ruba vjeđa Blephaclean maramicama ili ispiranje blagom otopinom dječjeg šampona), primjenom toplih obloga i masažom te ekspresijom sadržaja Meibomovih žlijezda. Oftalmolog može propisati lokalnu terapiju: antibiotike ili kombinaciju antibiotika i kortikosteroida u obliku kapi ili masti.

Ukoliko vam je potreban oftalmološki pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba